Την αναγνώριση των ασφαλιστικών εταιρειών νομοθετικά ως ισότιμων φορέων στην επαγγελματική ασφάλιση ζήτησε ο Γιώργος Κώτσαλος (φωτογραφία), Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, κατά την ομιλία του στο πρώτο Συνέδριο Labor & Insurance, που οργάνωσε της Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα “Η Επαγγελματική Ασφάλιση και οι προοπτικές της στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον”. Ο κ. Κώτσαλος χαρακτήρισε τον ισχύοντα νόμο 3029 του 2002 γραφειοκρατικό και με αγκυλώσεις, που θέτει κατώτατο όριο στις επιχειρήσεις τα 100 απασχολούμενα άτομα, όταν η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας έχουν μικρότερο αριθμό εργαζομένων.
Όπως παρατήρησε ο ομιλητής, ο νόμος ταυτίζει τα ασφαλιστικά προγράμματα με τους φορείς οι οποίοι τα διαχειρίζονται και τα ονομάζει Επαγγελματικά Ταμεία, αποκλείοντας από τη διαχείριση της ασφαλιστικές εταιρείες.
Όσον αφορά στις διαδικασίες σύστασης ΤΕΑ, ο κ. Κώτσαλος επικαλέστηκε την εμπειρία σύστασης των Επαγγελματικών Ταμείων των εργαζομένων της Interamerican, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια περιπέτεια δύο ετών που δεν θα συνιστούσε σε καμία επιχείριση. Επισημαίνεται ότι η Interamerican επιδίωξε και πέτυχε τη σύσταση ΤΕΑ πρωτίστως για λόγους εταιρικής υπευθυνότητας έναντι του ανθρώπινου δυναμικού της. Πρόκειται για ένα από τα μόλις 9 ΤΕΑ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, στοιχείο ενδεικτικό των δυσκολιών σύστασης.
Αναφερόμενος στο τί χρειάζεται για να λειτουργήσει ουσιαστικά η επαγγελματική ασφάλιση στην Ελλάδα, ο κ. Κώτσαλος τόνισε την αναγκαιότητα της απλότητας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή και της ανάληψης διαχειριστικού ρόλου από ασφαλιστικές εταιρείες. “Η σημερινή αξιόπιστη εποπτεία, οι αυστηροί κανόνες φερεγγυότητας για την ασφαλιστική αγορά, αίρουν κάθε επιφύλαξη για την υπεύθυνη ανταπόκριση των ασφαλιστικών εταιρειών. Πρέπει να ληφθούν τώρα αποφασιστικά μέτρα για έναν λειτουργικό δεύτερο πυλώνα, που θα μπορέσει να συνεισφέρει στην ανακοπή της ελεύθερης πτώσης η οποία έχει ξεκινήσει για τις συντάξεις και για το βιοτικό επίπεδο στις συντάξιμες ηλικίες” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, συμπληρώνοντας ότι στις ευρωπαϊκές χώρες όπου ασκούν επαγγελματικές ασφαλίσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες, 83 εκατομμύρια πολίτες έχουν ενταχθεί σε φορείς επαγγελματικής ασφάλισης και έχουν επενδύσει περί τα 3,5 τρισεκατομύρια ευρώ στον δεύτερο πυλώνα.
Ένα πρότυπο ΤΕΑ από την Interamerican
Σημειώνεται ότι το ΤΕΑ INTERAMERICAN παρουσίασε ως case study ο Ανδρέας Παναγιώτου, διευθυντής ομαδικών συνταξιοδοτικών ασφαλίσεων της εταιρείας. Το ΤΕΑ, που αριθμεί 550 μέλη, διαθέτει στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ και οι εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλονται σε αυτό είναι κατά 50% αυξημένες έναντι των εισφορών που κατέβαλλε η εταιρεία στο ομαδικό ασφαλιστήριο των εργαζομένων.