Ανάπτυξη από το 2014 και 4 μεγάλες τράπεζες με λίγες μικρές «βλέπει» ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος. Μιλώντας στο Συνέδριο: “Η κρίση στη ζώνη του ευρώ”: Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα: πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές, ανέφερε ότι «παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα, τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο τραπεζικό σύστημα, η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο».
Πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και να ενισχυθεί έτσι η ανταγωνιστικότητά της. Και το κυριότερο, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος.
«Ως Διοικητής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για την εποπτεία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι, μετά από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο έχει διαφυλαχθεί, αλλά και έχει ισχυροποιηθεί», ανέφερε για να προσθέσει ότι «ωστόσο, η περίοδος αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη για την Τράπεζα της Ελλάδος».
Ο διοικητής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση κατά τα πρώτα χρόνια του μνημονίου καθώς « έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στον πρώτο άξονα της δημοσιονομικής προσαρμογής και μικρότερη στον δεύτερο των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, «η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε περισσότερο σε αυξήσεις της φορολογίας παρά σε περικοπές των δαπανών», ανέφερε τη στιγμή που «η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επισημάνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να στηρίζεται κατά το 1/3 σε αύξηση των εσόδων (κυρίως με διεύρυνση της φορολογικής βάσης) και κατά τα 2/3 σε περικοπή των δαπανών».
Για τις τράπεζες επισήμανε ότι «πριν εκδηλωθεί η κρίση χρέους, ο τραπεζικός τομέας είχε υγιή θεμελιώδη μεγέθη – υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, χαμηλούς λόγους δανείων προς καταθέσεις και σχεδόν μηδενική έκθεση σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού όπως εκείνα που είχαν πυροδοτήσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007».
Ωστόσο, η κρίση έπληξε τις τράπεζες τόσο ώστε «χρειάστηκε να παρέμβουμε για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, το πλαίσιο εξυγίανσης έχει χρησιμοποιηθεί για την εξυγίανση οκτώ τραπεζών (πέντε εμπορικών τραπεζών και τριών συνεταιριστικών). Στις συστημικές τράπεζες ολοκληρώθηκαν όλες οι σχετικές με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου γενικές συνελεύσεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία άντλησης των αναγκαίων κεφαλαίων που προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Σύντομα το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από τέσσερις επαρκώς κεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες και λίγες μη συστημικές τράπεζες», ανέφερε ο διοικητής. Πρόσθεσε ότι έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται πιο συμπαγές και πιο αποδοτικό και θα αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας. Ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια.
«Το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωσή του, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί και πάλι στο ρόλο του, παρέχοντας χρηματοδότηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας», πρόσθεσε.
«Καθώς η αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, εκτιμώ ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014», εκτίμησε ο διοικητής. Και επισήμανε ότι «παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, η Ελλάδα δεν βγήκε από τη ζώνη του ευρώ. Αντίθετα, είδα πρόσφατα στη θέση της λέξης GREXIT τη λέξη GRECOVERY. Ως συνήθως, οι αγορές έχουν δίκιο, αλλά με λίγη καθυστέρηση!»