Πληθαίνουν οι δηλώσεις αλλά και τα στοιχεία για φυγή καταθέσεων, δυσχεραίνοντας τη θέση των τραπεζών που καλούνται σε λίγες ημέρες να ανταποκριθούν σε εκδόσεις εντόκων πάνω από 2 δισ. ευρώ για να καλύψουν λήξεις στις οποίες πλέον οι ξένοι επενδυτές, στρέφουν την πλάτη.
Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, σε καυστική για την κυβέρνηση τοποθέτησή του, αφού εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους και «σύστησε» στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βρει συμβιβασμό με την ευρωζώνη σύντομα καθώς πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα, μίλησε και για τη φυγή κεφαλαίων. Είπε γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα «οι πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό».
Παράλληλα επίσημη εικόνα έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Κατέγραψε απώλειες περίπου 4 δισ. ευρώ στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο. Το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 160,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου έναντι 164,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό και τον Ιανουάριο.
Η Handelsblatt σε άρθρο της εξήγησε ότι την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου «ωριμάζουν» ελληνικά ομόλογα ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου που πρέπει να αντικατασταθούν. Λίγο αργότερα, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Αλλά και η Fitch σε τηλεδιάκεψη για την Ελλάδα έδωσε προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου για να σημειώσει η νέα ελληνική κυβέρνηση πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Διαφορετικά, θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας η οποία σήμερα, σύμφωνα με τον Fitch, είναι στην κατηγορία Β.
Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές». Προανήγγειλε ότι μπορεί να προχωρήσει και σε άμεση υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στις 13 Μαρτίου όταν είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της έκθεσης του οίκου.