Σας μεταφέρουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου που μας έστειλε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Επειδή μας «Σήκωσε» λίγο, και επειδή πιο κάτω σας μεταφέρουμε ένα πολύτιμο κείμενο του MDRT με το ίδιο θέμα: «Πώς Σηκώνονται οι Κορυφαίοι Ασφαλιστές όταν «Πέφτουν Ψυχολογικά» θεωρήσαμε ότι και τα δύο κείμενα είναι χρήσιμα και επίκαιρα.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 18 Ιουλίου 2008
Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα με τα μέλη του Δ.Σ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» κκ. Σπύρο Νιάρχο, Φίλιππο Νιάρχο και Ανδρέα Δρακόπουλο. Στη συνάντηση μετείχε επίσης ο Αρχιτέκτων κ. Renzo Piano.
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό τα αρχιτεκτονικά σχέδια της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου. Τα έργα προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ, θα κατασκευάσει και θα εξοπλίσει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», σε έκταση 200 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, στο Δέλτα Φαλήρου (Παλαιός Ιππόδρομος).
Μετά τη συνάντηση ο κ. R. Piano έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
(Μεταφρασμένο κείμενο)
Ήταν μια ευχάριστη συνάντηση. Δουλεύουμε γι’ αυτό το έργο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμένα προσωπικά, για το γραφείο μας, για το όραμά μας. Δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό, εδώ και μήνες. Ήταν πολύ σημαντικό να μοιραστούμε το όραμά μας με τον Πρωθυπουργό.
Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πάνω στην περιβαλλοντική σπουδαιότητα του έργου. Θέλουμε να είναι εξαιρετικά καλό από ενεργειακής άποψης. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την μορφή ενέργειας, που έρχεται στην Ελλάδα από τον ήλιο. Θέλουμε να χαρούμε την ομορφιά της πόλης, της θάλασσας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Πάρκο που θα είναι πολύ σημαντικό για την πόλη. Αυτό το Πάρκο θα είναι δίπλα στο νερό. Βασικά είναι στο Φάληρο εκεί ακριβώς, που πριν πολύ καιρό έφτανε η θάλασσα. Θέλουμε λοιπόν να φέρουμε πίσω το νερό σ’ αυτό μέρος της πόλης.
Το Πάρκο που πρόκειται να γίνει θα είναι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο. Έφερα ως παράδειγμα στον Πρωθυπουργό ότι αυτό το Πάρκο θα έχει τις ίδιες διαστάσεις με τους ‘’Κήπους του Λουξεμβούργου”, στο Παρίσι, ένα πολύ διάσημο Πάρκο, μέσα στην πόλη, το οποίο το επισκέπτονται όλοι και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φωτοβολταϊκά για ηλιακή ενέργεια. Αυτό θα συμβεί όχι μόνο επειδή είμαστε λογικοί άνθρωποι και θέλουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλά και γιατί είναι και συμβολικά λογικό. Ο ήλιος και η ενέργεια βρίσκονται στο DNA αυτής της πόλης, αυτής της χώρας.
Θέλουμε επίσης να χαρούμε τη θέα. Η θέα δίπλα στο νερό είναι φανταστική. Όταν κοιτάς νότια, βλέπεις τη θάλασσα. Όταν κοιτάς βόρεια βλέπεις την πόλη, την Ακρόπολη και όλη την Αθήνα. Θέλουμε να το χαρούμε αυτό.
Και φυσικά σκεφτήκαμε πολύ πάνω στο τμήμα του έργου που περιλαμβάνει τη Βιβλιοθήκη και τη Νέα Λυρική. Η Νέα Λυρική Σκηνή θα είναι κόσμημα. Δεν θα είναι μεγάλη. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, αλλά πολλή καλή. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συμπαραγωγές με τις υπόλοιπες όπερες του κόσμου, όπως η Όπερα της Ζυρίχης, η Όπερα της Βοστόνης. Χρειαζόμαστε αυτή τη δυνατότητα.
Αλλά και η Βιβλιοθήκη θα είναι πολύ σημαντική. Θα είναι μια Βιβλιοθήκη νέας γενιάς. Μια νέα Βιβλιοθήκη του σήμερα μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Θα συνδέσουμε αυτή τη Βιβλιοθήκη με τις μεγαλύτερες και διασημότερες του κόσμου, από αυτή του Harvard, ως του Cambridge και του Columbia. Θα είναι μια Βιβλιοθήκη μοντέρνας αντίληψης, που θα παρέχει βιβλία, αλλά συγχρόνως και τη δυνατότητα ο επισκέπτης να τυπώνει τα βιβλία του. Η Βιβλιοθήκη θα είναι τόπος συνάντησης. Θα λειτουργεί σαν κινητήρια δύναμη στην εκπαιδευτική λειτουργία.
Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, θα δημιουργηθεί ένας συνδυασμός Βιβλιοθήκης-Εκπαιδευτικού Κέντρου- Όπερας- Πάρκου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Περισσότερες λεπτομέρειες για την ιδέα της Όπερας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό εδώ και 3-4 μήνες. Έχω δουλέψει, πολλές φορές στο παρελθόν, πάνω σε ιδέες για όπερες ανά τον κόσμο. Μια Όπερα είναι μια Όπερα. Δεν ξαναανακαλύπτεις την όπερα, γιατί είναι αυτό που είναι. Είναι μια σπουδαία εφεύρεση. Από άποψη ακουστικής δουλεύουμε με τους καλύτερους στον κόσμο. Στις μέρες μας το να δημιουργήσεις μια Όπερα είναι ένα πολύ απαιτητικό έργο. Δεν μπορείς να το φτιάξεις μόνος. Πρέπει να ενώσεις τις δυνάμεις σου με άλλες Όπερες. Η συγκεκριμένη θα είναι σαν μηχανή. Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη γιατί η σκηνή θα είναι μηχανή. Το διάστημα μπορεί να είναι το σκηνικό για ένα έργο. Πρέπει να μπορεί να δημιουργεί εφέ. Η Όπερα θα είναι ένα κόσμημα. Πρέπει να είναι στα πρότυπα Όπερας. Είναι κάτι που έχει ήδη εφευρεθεί και συλληφθεί. Δεν θα είναι κάτι εξεζητημένο. Η Βιβλιοθήκη, κατά ένα τρόπο, θα είναι μια νέα εφεύρεση, γιατί οι βιβλιοθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές. Σήμερα όμως η Όπερα είναι η ίδια Όπερα που υπήρχε και πριν από έναν αιώνα. Η Βιβλιοθήκη θα είναι καινοτόμος, γιατί πρέπει να τη συλλάβουμε στη σύγχρονη αντίληψη της διαδραστικής πληροφορίας.
Αυτό που πρέπει να τονίσω από μέρους μου είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε. Ήταν πολύ ευχάριστο το ότι σήμερα μοιραστήκαμε αυτές τις ιδέες, αυτή τη φιλοσοφία, με τον Πρωθυπουργό.
Μπράβο σε όλους τους συντελεστές αυτής της συνάντησης, που με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, η Ελλάδα γίνεται όλο και πιό ισχυρή, στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης, με την δύναμη του πολιτισμού που την διακρίνει πάντοτε.
Ευχή να πραγματοποίηθεί το απότέλεσμα της συνάντησης και να χαρούμε όλοι οι Ελληνες του παγκόσμιου περιβάλλοντος τα εγκαίνια αυτού του έργου. ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ !!!!!