Εν μέσω βροχής δημοσιευμάτων αλλά και διαρροών περί άμεσης εξόδου στις αγορές, στο πιθανότερο σενάριο εντός της εβδομάδας, χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προέβη σε διπλή δήλωση που … μπερδεύει: επανέλαβε ότι θα γίνει μέσα στο 1ο εξάμηνο λέγοντας ότι δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους..
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς, συνεχίζουν να διατηρούν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Παράγοντες της κτυβέρνησης αναφέρουν ότι η απόφαση θα αναληφθεί από τον υπουργό Οικονομικών με βάση εισήγηση από τον ΟΔΔΗΧ.
Χθές σε ανακοίνωση του το υπουργείο αναφέρει ότι «με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί. Όλες οι άλλες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως «προφητείες» και προφανώς δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα».
Λίγο πιο πριν, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Ρ/Σ Βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές ανέφερε ότι “αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Θα βγούμε ως το καλοκαίρι, στο α’ εξάμηνο του έτους. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σ’ αυτό το θέμα” ανέφερε.
“Ουδέν αναληθέστερον” επισήμανε σε ερώτηση αν θα βγει η χώρα στις αγορές για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις από την υπόθεση Μπαλτάκου. “Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς”.
“Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης” επισήμανε.
Εξήγησε ότι “μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να δοκιμάζουμε την επιστροφή μας, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαμε από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα. Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματα, αλλά εκ του αποτελέσματος”.
“Δεν είναι τα κριτήρια τέτοιου είδους” επισήμανε ερωτηθείς αν ο χρόνος ανακοίνωσης συνδέεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurostat.. “Έχουν να κάνουν με τα spreads, το επιτόκιο κτλ”.
“Θα δούμε” απάντησε ερωτηθείς αν θα επιχειρηθεί και νέα έξοδος το β’ εξάμηνο μετά. “Σας λέω ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως, δηλαδή για ένα χρόνο είμαστε καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές. Δεν τα χρειαζόμαστε για άντληση χρημάτων και δεν είναι έκδοση per mare per terra. Εκείνο που με απασχολεί είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός. Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη επιτυχία στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να εφησυχάζουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός και έχουμε στόχους να πετύχουμε. Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιοποιήσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο και έχουμε κάνει πολλή δουλειά πάνω σ’ αυτό”.
Επισήμανε επίσης ότι όχι μόνο για το επόμενο έτος δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, αλλά θα είναι καλυμμένο και για την περίοδο 2015-2016 υπό προϋποθέσεις, ενώ “από το 2016 και μετά η προσδοκία είναι ότι βγαίνουμε πλήρως στις αγορές για όλες τις ανάγκες, αλλά θέλω να είμαι προσεκτικός σ’ αυτό και να επιφυλαχθώ”.