Η έμμεση παραδοχή του υπουργού Οικονομικών περί άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών 1ης κατοικίας από το 2014 συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις και αντιδράσεις. Ουσιαστικά όμως εδώ και καιρό το μέτρο ήταν αποφασισμένο, παρά το ότι δεν εγγράφηκε ποτέ στο μνημόνιο.
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους δανειστές. Μάλιστα το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τη δόση του δανείου έκανε και εκτίμηση, για στοκ πλειστηριασμών αξίας 8 δις ευρώ από ακίνητα που έχουν οι τράπεζες. Ανέφερε μάλιστα ότι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί θα προκαλέσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις με κινήσεις κατευνασμού που θα εξαιρούν ευπαθείς ομάδες και θα διευκολύνουν όσους έχουν υποστεί ραγδαίες εισοδηματικές αλλαγές. Ωστόσο, όσοι έχουν ζήσει από μέσα τις διαπραγματεύσεις γνωρίζουν καλά ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν από την κυβέρνηση.
Τον Σεπτέμβριο η τρόικα θα βάλει επί τάπητος όλους τους όρους και τις εξαιρέσεις με γνώμονα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Μάλιστα ρήτρα που ήδη υπάρχει για τις ρυθμίσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ορίζει το δικαίωμα επανεξέτασης των όποιων μέτρων.
Κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν οι οριστικές αποφάσεις να θεσμοθετηθούν τον Σεπτέμβριο – Νοέμβριο ως προαπαιτούμενο της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας. Ο λόγος είναι ότι η τρόικα φοβάται πως αν το μέτρο «τραβήξει» έως την 31η Δεκεμβρίου που λήγει η αναστολή τότε οι πολιτικές πιέσεις θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.
Οι ίδιοι κύκλοι μεταφέρουν πρόταση σταδιακής «απελευθέρωσης» των πλειστηριασμών. Αρχικά από το 2014 να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί που αφορούν δάνεια τα οποία έχουν «κοκκινίσει» το 2009. Εν συνεχεία και κάθε χρόνο να απελευθερώνεται ένας χρόνος προστασίας, δηλαδή το 2015 να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα κόκκινα δάνεια του 2010, το 2016 για τα δάνεια του 2011 κλπ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξ άλλου προανήγγειλε ειδικές ρυθμίσεις γι αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Έκανε λόγο για 2 κριτήρια που σταθμίζονται με βάση το πχ αν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία. «Θα δημιουργηθεί μείζονα κρίση αν οι τράπεζες σταματήσουν να δίνουν δάνεια για κατοικίες», ανέφερε.