Έχω ένα μαγικό χάπι να σας στείλω. Θα σας βοηθήσει να βγάλετε περισσότερα χρήματα, να είστε πιο χαρούμενος, να φαίνεστε πιο αδύνατος και να έχετε καλύτερες σχέσεις.
Του Brent Beshore
Είναι ένα νέο, επαναστατικό φαρμακευτικό προϊόν που λέγεται “δεν-θα-αργήσω-ξανά”. Αν το παίρνετε μία μόνο φορά την ημέρα θα σας επιτρέπει να πηγαίνετε παντού στην ώρα σας, βελτιώνοντας τη ζωή σας και τις ζωές των γύρω σας.
Χωρίς πλάκα, το να αργείτε γενικώς είναι απαράδεκτο. Αν και ακούγεται άσχημο, είναι η αλήθεια και θα πρέπει να λέγεται πιο συχνά. Δεν με ενδιαφέρει αν πρέπει να παρευρεθείτε σε κάποιο δείπνο, σε μια τηλεδιάσκεψη ή σε ραντεβού για καφέ. Το να είστε τυπικός και στην ώρα σας λέει πολλά για σας.
Με ενοχλεί τόσο πολύ η αργοπορία που και μόνο που το σκέφτομαι αρρωσταίνω. Όταν εγώ ο ίδιος αργώ, το οποίο συμβαίνει καμιά φορά, με κάνει να ιδρώνω από το άγχος μου. Όσο περισσότερο αργοπορημένος είμαι τόσο περισσότερο λουσμένος στον ιδρώτα φαίνομαι. Αν με δείτε να έχω αργήσει πάνω από 15 λεπτά θα νομίζετε ότι είχα πάει για μπάνιο πριν.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, νομίζω ότι ανήκω σε μία μικρή μειονότητα. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την ώρα μίας συνάντησης ή μία προθεσμία ότι είναι απλά συμβουλευτική για κάτι που μπορεί να γίνει. Με έχουν πει αγχωτικό και παράλογο, ή παραλλαγές που συνοδεύονται από ύβρεις.
Σε έναν κόσμο που αισθάνεται διαρκώς αργοπορημένος, το να αναδεικνύεις το ζήτημα της ακρίβειας δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να γίνεις δημοφιλής και το ξέρω.
Υπάρχει λόγος που ορίζουμε συγκεκριμένες ώρες συνάντησης και προθεσμίες. Επιτρέπει το συντονισμό των προσπαθειών, ελαχιστοποιεί το χάσιμο χρόνου/ενέργειας και συμβάλλει στον καθορισμό προσδοκιών.
Σκεφτείτε πόση δουλειά θα γινόταν αν όλοι απλά «χαλάρωναν» και «πήγαιναν με το ρεύμα». Θα ήταν ο ορισμός της αναποτελεσματικότητας. Μάλλον δεν είναι δύσκολο να σκεφτείτε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα μέτρησα 13 διαφορετικά άτομα που δεν πήγαν στην ώρα τους σε συνάντηση ή έχασαν προθεσμίες. Μοιάζει με καλπάζουσα επιδημία, που δείχνει να εξαπλώνεται μέσω ενός καταιγισμού δικαιολογιών, όπως «δεν ξέρεις τι μου έτυχε» κ.ά. Η επιθυμητή αντίδραση είναι «δεν πειράζει, όλα καλά», όμως η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα καλά.
Τι μπορεί να θεωρηθείτε; Κάτι ή όλα από τα παρακάτω:
-Ασεβής: Το να είσαι στην ώρα σου έχει να κάνει με το σεβασμό. Δείχνει ότι δίνεις αξία και εκτιμάς τον άλλο. Αν δεν σέβεσαι τα άτομα που παρευρίσκονται στη συνάντηση, γιατί κάνεις τη συνάντηση;
-Απερίσκεπτος: Η… ακούσια αργοπορία δείχνει μία γενικότερη έλλειψη ενδιαφέροντος για τις ζωές των άλλων. Απλά δεν σας νοιάζει.
-Επιδειξιομανής: Το να αργείτε εσκεμμένα είναι θέμα ισχύος. Δείχνει στο άτομο ή τα άτομα ότι είστε «σπουδαίος» και ότι έχετε το πάνω χέρι στη σχέση. Μπορούν, επίσης, να σας στολίσουν με.. .διάφορα κοσμητικά επίθετα.
-Απίστευτος: Όχι με την καλή έννοια. Όταν αργείτε σε ένα ραντεβού και χάνετε προθεσμίες, η αξιοπιστία σας παίρνει… την κατιούσα. Αν δεν μπορούν να υπολογίσουν σε σας για την ώρα, πώς θα μπορούν να σας εμπιστευθούν για κάτι πιο σοβαρό και δύσκολο;
-Ασύμφορος: Ας σκεφτούμε το σενάριο όπου πέντε άτομα έχουν συνάντηση στις 2 μ.μ. Η κατά 10 λεπτά αργοπορία σας είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος 40 λεπτών για τους άλλους. Ας υποθέσουμε ότι ο οργανισμός πληρώνει κάθε άτομο από αυτά 200 δολάρια την ώρα. Θα πληρώσετε εσείς το «λογαριασμό» των 133 δολαρίων;
-Ανοργάνωτος: Αν δεν μπορείτε να οργανώσετε το ημερολόγιό σας, ποια άλλα τμήματα της ζωής σας βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής; Το να αργείτε συνεπάγεται, στην καλύτερη περίπτωση, ότι με το ζόρι κρατιέστε και σίγουρα δεν είστε κάποιος που θα ήθελα να συνεργαστώ.
-Υπερβολικά Πολυάσχολος: Στους πάντες αρέσει να εξισώνουν το βαρύ πρόγραμμα με τη σημαντικότητα, όμως οι πραγματικά επιτυχημένοι ξέρουν ότι αυτά είναι ανοησίες. Το να έχεις ένα συνεχώς πυρετώδες πρόγραμμα το μόνο που δείχνει είναι ότι δεν μπορείς να θέσεις προτεραιότητες ή να πεις όχι, και τίποτα από αυτά τα δύο δεν είναι καλό.
-Αλλοπρόσαλλος: Προφανώς κάποιοι άνθρωποι απλά «την κάνουν», που φαίνεται πως σημαίνει ότι αυθαίρετα και την τελευταία στιγμή αποφασίζουν να μην κάνουν κάτι για το οποίο έχουν δεσμευτεί. Σοβαρά τώρα; Αυτό είναι γελοίο.
-Μεγαλομανής: Ενώ οι περισσότεροι το ξεπερνούν γύρω στην ηλικία των 8 ετών, κάποιοι πραγματικά πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν είναι ελκυστικό. Σημειώστε, ότι επίσης αυτό ονομάζεται Σύνδρομο Ντόναλντ Τραμπ. Θέλετε να σας συγκρίνουν με τον Τραμπ;
Σίγουρα κάποια στιγμή μπορεί να αργήσετε σε ένα ραντεβού ή μπορεί να συμβεί κάτι αναπάντεχο. Όταν συμβεί, προσπαθήστε να περιγράψετε τι έγινε, ζητήστε συγγνώμη και σιγουρευτείτε ότι ο άλλος άνθρωπος κατάλαβε ότι δεν θα ξανασυμβεί.