Σε… μειοδοτικό διαγωνισμό θα κριθεί η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα. Οι έλληνες τραπεζίτες στις προσφορές τους προς τους Γάλλους της Credit Agricole στην ουσία αυτό που τους λένε είναι ότι για να πάρουμε την τράπεζα και να σας απαλλάξουμε από τις ζημιές και την έκθεσή σας στην Ελλάδα που επηρεάζει την αξιολόγηση του ομίλου σας, βάλτε λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής και δώστε μας και ένα «μπόνους». Όποια τράπεζα από τις Εθνική, Alpha Bank και Eurobank που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ζητήσει το μικρότερο «μπόνους» θα είναι και αυτή που θα πάρει την Εμπορική. Στην ουσία το ούτως ειπείν τίμημα το οποίο ζητούν οι έλληνες τραπεζίτες για να αναλάβουν το «βραχνά» της Credit Agricole αφορά την κάλυψη μέρους ή όλου του 10% της ίδιας συμμετοχής που απαιτεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να παραμείνει το μάνατζμεντ στους ιδιώτες.
Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, αυτό το 10% θα καλυφθεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσει το νέο σχήμα. Δηλαδή η τράπεζα που θα αποκτήσει την Εμπορική θα την απορροφήσει με ανταλλαγή μετοχών και στη συνέχεια το νέο σχήμα θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του, οι οποίες στην ουσία είναι οι ανάγκες που «κουβαλάει» η καθεμία από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Αν λοιπόν οι ανάγκες του νέου σχήματος είναι, π.χ., 4 δισ. ευρώ, τότε απαιτούνται 400 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή και να παραμείνει στους ιδιώτες η διοίκηση της τράπεζας. Έτσι το ποσό που θα βάλουν οι Γάλλοι είναι συνάρτηση του ύψους των κεφαλαιακών απαιτήσεων που αντιστοιχεί στο 10% της ίδιας συμμετοχής και των κεφαλαίων που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι της κάθε τράπεζας.
Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει προηγουμένως οι Γάλλοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής, η οποία σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ενημερώσει τις ενδιαφερόμενες τράπεζες ότι θα εγκρίνει την πώληση της Εμπορικής αφού πρώτα η τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθεί και χρηματοδοτηθεί πλήρως από την Credit Agricole. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εμπορική έχει μια γραμμή χρηματοδότησης από τη μητρική ύψους 5 δισ. ευρώ. Τα 2,5 δισ. ευρώ από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και τα υπόλοιπα για τη ρευστότητα του νέου σχήματος.
Πράγμα που σημαίνει ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Όπως εξηγούν, «Οι Γάλλοι θέλουν να βάλουν όσο λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής και το Ταμείο όσο περισσότερα ώστε να μη χρειαστεί να βάλει χρήματα το ίδιο στο μέλλον. Είναι δύσκολο», επισημαίνουν «να είναι ευχαριστημένοι και οι Γάλλοι και το Ταμείο». Και το Ταμείο είναι αυτό που αποφασίζει από τη στιγμή που έχει δώσει λεφτά στις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες και είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους. Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο εκφράζουν αισιοδοξία ότι το θέμα θα κλείσει ως το τέλος του μήνα.
Η Societe Generale και η Γενική
Παρόμοια λύση αναζητούν και οι Γάλλοι της Societe Generale για τη Γενική Τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή το άνοιγμα των Γάλλων είναι μικρότερο, της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Για την ανακεφαλαιοποίηση των μικρότερων τραπεζών, αν οι βασικοί τους μέτοχοι δεν βάλουν λεφτά, τότε η λύση που προκρίνεται από τις εποπτικές αρχές και την κυβέρνηση είναι να απορροφηθούν από μεγαλύτερα σχήματα στο πρότυπο της Αγροτικής Τράπεζας. Δηλαδή να σπάσουν σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να απορροφάται από μία άλλη τράπεζα και την «κακή» να πηγαίνει σε εκκαθάριση. Οι περιπτώσεις αυτές θεωρούνται πιο εύκολες, καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες των μικρότερων τραπεζών κρίνονται διαχειρίσιμες, μια και δεν είχαν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικα για πώληση της τράπεζας, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και άλλες ότι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Όσοι υποστηρίζουν πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «πάει πίσω» αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για την ανακεφαλαιοποίησή του, η οποία πρέπει να προηγηθεί της πώλησης» και ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν τα μέτρα με την τρόικα, να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και μετά να ανοίξει το θέμα. Ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην πώληση υπό τον όρο ότι θα γίνουν όλα τα προηγούμενα. Σε κάθε περίπτωση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2011.
πηγή: tovima.gr