Ανεξέλεγκτη παραμένει η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως δείχνει η διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος. Αυτό αναφέρει έκθεση του νεοσύστατου γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που στεγάζεται στη Βουλή και δημοσιεύθηκε χθες. Η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, προσθέτει. Ζητά δε απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για να περιοριστεί η -ούτως ή άλλως δεδομένη- απόκλιση του ελλείμματος από τους στόχους.
Ειδικότερα αναφέρεται στην έκθεση ότι «η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου: «Η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του», σημειώνεται. «Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου», αναφέρει η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου που αποτελείται από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα.
Ακόμη στην έκθεση τονίζεται: «είναι φανερό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα». Την ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, γιατί όπως τονίζεται, «μόνο έτσι είναι δυνατόν να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος».
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει το 4,5% φέτος, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ από 10,5% πέρυσι. Πηγή κοντά στην τρόικα δήλωσε στο Reuters μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online