Τους νέους ρόλους που μπορούν να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση ώστε να τονώσουν την εξωστρέφεια της χώρας, να στηρίξουν το επιχειρείν και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που άρχισε στις 8 Οκτωβρίου 2014 και ολοκληρώνεται 9 Οκτωβρίου 2014 στο Costa Navarino, έχοντας ως στόχο να φέρει πιο κοντά ελληνικές επιχειρήσεις της αγοράς τροφίμων και ποτών με γερμανικές, μέσα από Β2Β συναντήσεις.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνδιοργανώνεται με την BASF Ελλάς ΑΒΕΕ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. ∆ημήτριος Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & ∆ιεθνών Σχέσεων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει ο αγροδιατροφικός τομέας να αναπτυχθεί περαιτέρω, πρέπει να διατηρούνται συνεχώς, συνθήκες επιχειρηματικής λειτουργίας σε ένα υγιές πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει από τις έντονες διακυμάνσεις την αγορά, ευνοώντας και στηρίζοντας τις επενδυτικές και εξαγωγικές προσπάθειες. Τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα συμμετέχουν σε πολύ υψηλό βαθμό στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας, αυξάνοντας συνεχώς το μερίδιό τους και καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις μεταξύ των άλλων εξαγώγιμων προϊόντων» ανέφερε ο κ. Δ. Μελάς.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα ελληνικά προϊόντα είναι ικανά να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές, εφόσον εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για βελτίωση δομικών στοιχείων στον πρωτογενή τομέα και μια σειρά από εργαλεία διευκόλυνσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ισορροπήσουν μεταξύ μαζικής και ειδικής παραγωγής».
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Μ. Μαΐλλης, τόνισε την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών, σαν μοναδικό δρόμο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας επίσης ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε δρόμο εξελισσόμενο, αποκτώντας διαρκώς μια νέα δυναμική με θετικό πρόσημο.
«Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να ανοίξουμε έναν ακόμη δρόμο εξωστρέφειας για ελληνικές επιχειρήσεις και Έλληνες παραγωγούς στη γερμανική αγορά», επεσήμανε ο κ. Μ. Μαΐλλης και συνέχισε: «Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι δεδομένου του μεγέθους της Γερμανίας, αλλά και του ειδικού βάρους της οικονομίας της, μια συντονισμένη προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών από την ελληνική πλευρά όχι μόνο θα ευνοήσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά και θα οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η αύξηση του μεριδίου αγοράς και της αξίας των ελληνικών εξαγώγιμων αγαθών. Επίσης, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση με τη Ρωσία και η αναζήτηση εναλλακτικών εξαγωγικών δρόμων, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες εξαγωγείς να δημιουργήσουν νέες αγορές, βιώσιμες εξαγωγές και να διασπείρουν καλύτερα το εξαγωγικό τους χαρτοφυλάκιο», ανέφερε ο κ. Μαΐλλης.
Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αφού επεσήμανε ότι ο τομέας των αγροτικών προϊόντων αποτελεί έναν εκ των βασικότερων πυλώνων ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, τόνωσης της απασχόλησης, καθώς και προσέλκυσης επενδύσεων, ιδιαίτερα στην αγορά της τυποποίησης, και πολύ περισσότερο της μεταποίησης, κάλεσε τους Έλληνες συνέδρους να αναδείξουν την υπεραξία των ελληνικών τροφίμων και τους Γερμανούς επιχειρηματίες να μην χάσουν την ευκαιρία προώθησης στη χώρα τους αγαθών αυξημένης διατροφικής αξίας.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η κα Κωνσταντίνα Νικολάκου Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο σημαντικότερος πυλώνας ανάπτυξης της Πελοποννησιακής Οικονομίας δεν είναι άλλος από τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή. Στόχο μας πρέπει να έχουμε την τυποποίηση των προϊόντων μας, ώστε να τα διαχειριζόμαστε ολοκληρωμένα και να τα εξάγουμε στο εξωτερικό» ανέφερε.
Ο κ. Vincent Gros, Επικεφαλής του Τομέα Προϊόντων Φυτοπροστασίας Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και Αφρικής της BASF, δήλωσε ότι η ελληνική γεωργία έχει πολλά ελκυστικά χαρακτηριστικά, με σημαντικότερη την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων της. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις, για την περαιτέρω βελτίωση των παραγωγικών της προδιαγραφών, προκλήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή, την οικονομική πολιτική, τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις διαδικασίες προώθησης των αγαθών.
«Με ταπεινότητα, αλλά και με πολλή αποφασιστικότητα, εμείς, στην BASF, προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας, προκειμένου να τους στηρίξουμε στην προσπάθειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα, κάναμε πράξη, με τη βοήθεια του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τη δέσμευση της BASF για στήριξη του Έλληνα παραγωγού στην προσπάθεια προώθησης και προβολής του ποιοτικού ελληνικού αγροτικού προϊόντος», δήλωσε ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ. «Το φετινό Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει για να βοηθήσουμε τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα να βρουν τη θέση που τους αξίζει τόσο στην Ελλάδα όσο, κυρίως, στο εξωτερικό. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και σκοπεύουμε να διοργανώσουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Γούναρης.
Χορηγοί του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων είναι οι εταιρίες: Allianz Hellas SA, DEKRA Akademie ΕΠΕ, Eurobank και Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ.