Μεγαλύτερη κόντρα έχουν μεταξύ τους νυν και πρώην κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τη… ΝΔ.
Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δεν εντάχθηκε τελικά στις εκλογικές λίστες του κόμματος, μίλησε χθες για … «ρήτρα Αυστραλίας» στις συντάξεις.
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, κ. Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του κ. Μητρόπουλου ως «ψευδείς» ή τουλάχιστον «ανακριβείς».
Στην κόντρα Μητρόπουλου – Νεφελούδη επενέβη, κατά κάποιον τρόπο, και ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υποψήφιος βουλευτής της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, της «Λαϊκής Ενότητας», κ. Δημήτρης Στρατούλης. Με άρθρο του ανέλυσε τις 19 σκληρές αλλαγές που περιέχονται στο νέο Μνημόνιο. Ο κ. Στρατούλης συνέκρινε εμμέσως τις περικοπές τις οποίες φέρνει το νέο Μνημόνιο το οποίο ψήφισε το πρώην κόμμα του στις συντάξεις με εκείνες του 1ου και 2ου Μνημονίου, οι οποίες έφεραν μείωση 30-40%.
Τι είπε ο κ. Μητρόπουλος το οποίο εξόργισε τον κ. Νεφελούδη και το ΣΥΡΙΖΑ; Δήλωσε πως «η ρήτρα Αυστραλίας είναι ένας αυτόματος συνταξιοδοτικός κόφτης». Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «ανεξάρτητα τι έχει πληρώσει κάθε ασφαλισμένος για να πάρει τη σύνταξη στο τέλος, και ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της σύνταξης, δεν θα παίρνει ολόκληρη τη σύνταξη αλλά το τελικό ποσό θα εξαρτάται από το μέγεθος του πραγματικού εισοδήματος και της πραγματικής περιουσίας, όχι της ονομαστικής, όπως λέει δυστυχώς η ακραία ρύθμιση που έχει ψηφισθεί», επισήμανε ο ίδιος.
Για να ενισχύσει την άποψη του, ο κ. Μητρόπουλος τονίζει τη μνημονιακή διάταξη που προβλέπει «τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα υπό τον όρο της τήρησης των κανόνων για τις ελάχιστες απαιτούμενες εισφορές».
Η απάντηση του κ. Νεφελούδη ήταν άμεση. «Πουθενά ούτε στο σημείο του μνημονίου (…) δεν υπάρχει καμία αναφορά για δήθεν ρήτρες (ιδιοκτησίας, απαρέγκλιτης εφαρμογής και απαγόρευσης διατύπωσης εναλλακτικού προγράμματος). Ίσα – ίσα στην τελευταία παράγραφο του εδαφίου του μνημονίου αναφέρονται τα παρακάτω: “Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τους άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα και ισοδύναμου αποτελέσματος για το συνταξιοδοτικό σύστημα, σε αντικατάσταση μέτρων που αναφέρθηκαν παραπάνω με την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι συγκεκριμένα και ποσοτικά μετρήσιμα σε επαρκή βαθμό και ότι ελλείψει αυτών, η βασική επιλογή είναι εκείνη που προσδιορίζεται παραπάνω”».