Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της MATRIX Insurance & Reinsurance Brokers, με την υποστήριξη της AIG και θέμα «Εξαγορές & Συγχωνεύσεις: διαχείριση των κινδύνων». Στο Ballroom της Μεγ. Βρετανίας, οι επιφανείς εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέλυσαν σε βάθος όχι μόνον την εξειδικευμένη ασφαλιστική κάλυψη «Warranty & Indemnity Insurance, αλλά και τα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία, τις νομικές πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς, καθώς και τις πιθανές παραβάσεις εγγυήσεων.
Στο σύντομο χαιρετισμό της η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων Εξαγωγέων και πρώην πρόεδρος (επί 20ετία) του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αναφέρθηκε στην εξαιρετική πορεία της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας που παρουσιάζει ιδιαίτερη ένταση στους τομείς της τεχνολογίας. Η κ. Σακελλαρίδη υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν, όχι μόνον επιχειρηματικοί τομείς με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα και προοπτικές, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες που – σε όσους αποφασίσουν να επενδύσουν σήμερα – θα αποδώσουν τα μέγιστα στο προσεχές μέλλον.
Ο κ. Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, CEO της MATRIX Insurance&ReinsuranceBrokers, αναφέρθηκε στην μεγάλη ενοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά το 2013 μέσω συγχωνεύσεων και απορροφήσεων, τάση η οποία θα επικρατήσει και στην ακτοπλοΐα, στην κλωστοϋφαντουργία και στα ιχθηρά, ενώ ήδη ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αναζητά λύσεις μέσω συγχωνεύσεων και συνεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του εξειδικευμένου αντασφαλιστικούμεσίτη επικεντρώνεται στον εντοπισμό προϊόντων που θα διευκολύνουν την εξέλιξη των μεγαλύτερων ή μικρότερων επιχειρηματικών αποφάσεων για συγχωνεύσεις ή εξαγορές μέσω του ασφαλιστήριου Warranty&Indemnity που μεταξύ άλλων διευκολύνει την συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων για την όποια εξαγορά, αφού διασφαλίζει και τους χρηματοδότες / επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Τσεσμετζόγλου, σε ένα περιβάλλον όπου η πολυπλοκότητα των κινδύνων γίνεται ολοένα και πιο έντονη, οι εξειδικευμένες ασφαλιστικές καλύψεις αποτελούν ουσιώδες συστατικό του riskmanagement. Στο πλαίσιο αυτό, το προϊόν «W&I» που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την AIG συνδυάζει όλη την διεθνή εμπειρία του ασφαλιστικού κολοσσού με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.
O κ. Gareth Rees, M&A Group Underwriting Counsel of EMEA & APAC, AIG, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου «W&I» της AIG υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη τόσο για τον πωλητή όσο και για τον αγοραστή, αφού παρέχεται κάλυψη για όλες τις πιθανές παραβάσεις εγγυήσεων και στην ουσία – μέσω της κάλυψης – υποκαθίστανται αποτελεσματικά οι υποχρεώσεις του πωλητή, όπως αυτές προκύπτουν από το σχετικό συμβόλαιο και σε όρους διαδοχικότητας (back to back). O κ. Rees αναφέρθηκε στην συχνότητα των αποζημιώσεων, η οποία είναι στο 28% για την Βόρειο Αμερική και στο 12% για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση η κάλυψη δεν υποκαθιστά το αναγκαίο και λεπτομερές due diligence.
Η κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Καθηγήτρια του ΝομικούΤμήματος της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., μέλος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου και Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασε συνοπτικά και με περιεκτικό τρόπο την ελληνική νομοθεσία που αφορά στις εξαγορές και συγχωνεύσεις και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ασφαλιστικής κάλυψης συναλλακτικών κινδύνων, η οποία θα λειτουργήσει αποτελεσματικά ειδικά σε όσες εξαγορές αφορούν σε περιουσιακά στοιχεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα (αεροδρόμια, λιμένες, αυτοκινητόδρομους, ξενοδοχεία και ηλεκτρική ενέργεια), κυρίως εξαιτίας του ελλιπούς due diligence που ως συνέπεια έχει τα οικονομικά στοιχεία των “δημοσίων” αυτών επιχειρήσεων να παρουσιάζονται σχεδόν πάντοτε λίγο “νεφελώδη”. Καταλήγοντας, η κα Απαλαγάκη είπε πως παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες της ελληνικής Βουλής προς την διευκόλυνσητων ιδιωτικοποιήσεων μέσω τηςψήφισης σχετικής νομοθεσίας, δεν αποφεύχθηκεένας νέος κύκλος δικαστικής διαμάχης, που βάλτωσε τις διαπραγματεύσεις.
Ως εκ τούτου, η ύπαρξη ΤRI (Transanctional Risk Insurance) θα αποτελέσει ένα ανεκτίμητο εργαλείο, η χρήση του οποίου θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα προστατεύσει τον υποψήφιο αγοραστή από απρόβλεπτες ζημίες, επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
O κ. Αλέξης Κυριακούλης, Corporate Partner, Holman Fenwick Willan LLP, αφού διευκρίνισε ότι οι διευρωπαϊκές συναλλαγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν είτε ελληνικά συμφέροντα, είτε ελληνικά κεφάλαια – διενεργούνται ολοένα και συχνότερα υπό τους όρους του αγγλικού δικαίου, υπογράμμισε ότι παρατηρείται μία δυσχέρεια από πλευράς επενδυτών στην συμμετοχή τους στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως γιατί θεωρούν ότι η χώρα παρουσιάζει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Ως αποτέλεσμα η δραστηριότητα ως προς τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις παρουσιάζεται υποτονική, κατάσταση που θα μπορούσε να αναστραφεί εάν η προσφορά συνοδευόταν από την κάλυψη «W&I» που σε συνδυασμό με ενδελεχές due diligince θα έδινε την δυνατότητα στον πωλητή να παρέχει περισσότερες εγγυήσεις.
Ο κ. Κώστας Φραγκεσκίδης, Insurance Partner, Holman Fenwick Willan LLP, εστίασε την ομιλία του στον νομικό χειρισμό των απαιτήσεων και αποζημιώσεων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου «W&I», υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό του ρόλο ως προς την κάλυψη τυχόν φορολογικών υποχρεώσεων που μπορεί να προκύψουν και για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η εμπειρία έχει καταδείξει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των απαιτήσεων αφορά σε οικονομικά αποτελέσματα (ισολογισμούς), φορολογικές εκκρεμότητες, πνευματικά δικαιώματα και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη και εκπρόσωποι τραπεζών, σύμβουλοι επιχειρήσεων, νομικοί και υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλιστικών εταιριών, ενώ μετά το πέρας των εργασιών οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εισηγητές κατά την διάρκεια του cocktail που παρατέθηκε στο GB Roof Garden.