Έχετε σκεφτεί τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν επιτυχημένο διαμεσολαβητή και υπόδειγμα επαγγελματία από έναν νωθρό πωλητή που στο πρώτο εμπόδιο τα παρατάει ή κάνει πίσω;
Αν θέλετε να μη σας κατατάσσουν στους ερασιτέχνες κάντε αυτό που πρέπει. Η δουλειά του πωλητή δεν είναι για τους αδύναμους. Εσείς αφήνετε να σας σταματήσει η απόρριψη ή την αφήνετε στην άκρη και συνεχίζετε;
Της Wendy Weiss
Πρόσφατα είχα μία κουβέντα με μία φίλη μου. Πρόκειται για ένα πρώην, πολύ επιτυχημένο μοντέλο που σήμερα χτίζει μία πολύ επιτυχημένη εταιρεία μάρκετινγκ. Η φίλη μου ήταν λίγο νευρική. «Ερασιτέχνες», είπε. «Έχω βαρεθεί τους ερασιτέχνες».
Ξέρω τι εννοούσε. Επαγγελματίας είναι κάποιος που εμφανίζεται, ότι και να γίνει. Επαγγελματίας είναι αυτός που τελειώνει τη δουλειά, ότι και να γίνει. Επαγγελματίας είναι αυτός που κάνει αυτό που χρειάζεται, όταν χρειαστεί, ότι και να γίνει. Ερασιτέχνης είναι αυτός που αφήνει τις καταστάσεις, τους άλλους ανθρώπους και τα συναισθήματα να μπαίνουν στο δρόμο του.
Όπως το έθεσε η φίλη μου, «όταν είσαι μοντέλο, αν έχεις χαλαρό πισινό, στο λένε. Στη συνέχεια σε διώχνουν. Αν το θέλεις πολύ, διορθώνεις τον χαλαρό πισινό και επιστρέφεις.
Μεγάλωσα στον κόσμο του μπαλέτου. Τα ίδια ισχύουν κι εκεί πάνω κάτω. Κάνεις μάθημα κάθε μέρα με ένα δάσκαλο που δουλειά του είναι να σε κριτικάρει. Η κριτική έχει στόχο να σε βοηθήσει να βελτιωθείς, όμως μερικές φορές μοιάζει μόνο με κριτική. Χορεύεις μπροστά σε ένα μεγάλο καθρέφτη. Αυτό συμβαίνει για να μπορείς να κριτικάρεις τον εαυτό σου.
Ως έφηβη ή ακόμη και ως νεαρή επαγγελματίας, με έχουν αποκαλέσει «αγελάδα» λόγω των λίγων περιττών κιλών μου. Είχε τύχει δάσκαλοι να χτυπούν με ένα ραβδί το χέρι μου ή το πόδι μου γιατί ήταν σε λάθος θέση (όχι, δεν το έκαναν μόνο σε μένα, το έκαναν σε όλους).
Έχω χάσει δουλειές χορού γιατί ήμουν πολύ ψηλή, πολύ κοντή, ή είχα λάθος χρώμα μαλλιά. Όταν έκοψα τα μαλλιά μου κοντά, δεν ξαναβρήκα δουλειά ως χορεύτρια. Και, παρεμπιπτόντως, όταν πηγαίνεις σε κάποια οντισιόν χορού, δεν σε αφήνουν να χορέψεις.
Απλά σε βάζουν σε μία σειρά και σε εξετάζουν και μετά αρχίζουν να διώχνουν. Όταν τελειώσει το ξεσκαρτάρισμα, οι χορευτές που έμειναν είναι αυτοί που πράγματι θα χορέψουν.
Όταν ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι στις πωλήσεις, οι πελάτες μου μιλούσαν για την απόρριψη και το φόβο της απόρριψης και δεν είχα ιδέα τι εννοούσαν. Με την πάροδο των χρόνων, πλέον καταλαβαίνω ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αληθινά.
Οι πωλήσεις μπορούν να είναι ένας σκληρός κόσμος. Δεν θα σε αγαπάνε όλοι, ούτε εσένα, ούτε το προϊόν σου, ούτε τις υπηρεσίες σου. Δεν θα λένε όλοι «ναι». Μερικές φορές στα φυλλάδια της εκπαίδευσης ή στις ιστοσελίδες μας παρασυρόμαστε και γράφουμε, «Ξεπέρασε κάθε αντίρρηση!», «Μετάτρεψε κάθε «όχι» σε «ναι»!».
Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν γίνεται να συμβαίνει κάθε φορά. Κάποιοι υποψήφιοι πελάτες θα πουν όχι. Η καριέρα στις πωλήσεις δεν είναι για μία εβδομάδα.
Το κλειδί για την επιτυχία είναι το τι κάνεις με το «όχι». Μπορείς να του επιτρέψεις να σε σταματήσει, ή μπορείς να το αφήσεις στην άκρη και να συνεχίσεις. Εσύ αποφασίζεις. Αν υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που είναι επιτυχημένα κάνοντας ακριβώς αυτό που θέλεις κι εσύ να κάνεις, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορείς να το κάνεις κι εσύ.
Το να είσαι επαγγελματίας ξεκινά από το πως σκέφτεσαι, ότι πιστεύεις σε αυτό που πουλάς και ότι δεν δίνεις σε άλλους ανθρώπους, καταστάσεις ή ακόμη και στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου το δικαίωμα να σε σταματήσουν. Ή όπως το έθεσε η φίλη μου, «αν το θέλεις πολύ, διορθώνεις τον χαλαρό πισινό σου και επιστρέφεις».