Χρόνια τώρα πιστεύαμε πως τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας ευθύνονται για πολλές… αποτυχίες αλλά και επιτυχίες μας! Ένας ισχυρός επαγγελματίας συχνά παινεύεται για το δυνατό γονίδιο αποφασιστικότητας που ενδεχομένως κληρονόμησε από τον πατέρα του, κάνοντας τους υπαλλήλους του να… αναρωτιούνται γιατί δεν κληρονόμησαν και αυτοί το ισχυρό γονίδιο, ώστε να είναι τώρα αφεντικά!
Πόσο όμως ευσταθούν αυτές οι απόψεις; Για χρόνια υπήρξε κοινή αντίληψη πως γεννιόμαστε σαν ένας «λευκός, άγραφος πίνακας» (tabula rasa) , που, χάρη στο κοινωνικό μας περιβάλλον, στις απόψεις της οικογένειάς μας, του σχολείου και των φίλων, διαμορφώνουμε σταδιακά το χαρακτήρα μας, παίρνοντας τελικά πολλά στοιχεία από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς μας.
Ωστόσο, η επιστήμη ήρθε και πάλι να ανατρέψει αυτόν το μύθο. Μελετώντας προσεκτικά και αποκωδικοποιώντας το γενετικό «χάρτη» του ανθρώπου, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι διαθέτουμε ήδη γονίδια που δεν έχουμε κληρονομήσει από κανέναν και που ενδέχεται να καθορίσουν τη ζωή μας!
Έτσι, λοιπόν, πολλοί διαθέτουν το γονίδιο της παχυσαρκίας χωρίς να έχουν κάποιον παχύσαρκο στην οικογένεια, του αλκοολισμού ή ακόμη και της… συνεσταλμένης συμπεριφοράς!
Οι μελετητές συμπέραναν επομένως πως ο άνθρωπος είναι ένα περίεργο «μείγμα» τόσο από γονίδια και συμπεριφορές που έχει κληρονομήσει όσο και από γονίδια με τα οποία γεννήθηκε και που ενδέχεται να καθορίσουν το χαρακτήρα του. Άρα, την επόμενη φορά που θα σας κατηγορήσουν ως ακατάστατο «σαν τον πατέρα σας» θα ξέρετε τι να απαντήσετε…
Αύριο:
Τα νεογέννητα μοιάζουν περισσότερο στον πατέρα τους;
Μύθος ή αλήθεια;