Ερώτηση σχετικά με την αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τον ασφαλιστικό κλάδο ως γνωστόν, υπέβαλαν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου και ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας , και Οικονομικών. Ακολουθεί το κείμενο των ερωτήσεων:
Ερώτηση Θ. Καράογλου:
Βάσει καλά οργανωμένου σχεδίου φαίνεται να κινείται η Κυβέρνηση του Πασοκ στην πολιτική που ακολουθεί αναφορικά με το μέλλον και τον ρόλο των επιμελητηρίων της χώρας, εκμεταλλευόμενη τις εκλογές των επιμελητηρίων και την ανάδειξη νέων διοικήσεων. Σε μια παρατεταμένη και αβέβαιη προεκλογική περίοδο έχει θέσει η Κυβέρνηση τον κόσμο των επιμελητηρίων, καθώς αναβάλλει και μετατοπίζει χρονικά τις προγραμματισμένες ήδη από το προηγούμενο έτος εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, οι εκλογές των επιμελητηρίων ενώ ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2010, αναβλήθηκαν αρχικά για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών και ορίστηκαν για την περίοδο 15 Μαρτίου – 15 Απριλίου 2011, ενώ ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο παραμένει μετέωρο και αόριστο.
Εύλογα ερωτηματικά δημιουργούνται συνεπώς για τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από τη συνεχή αναβλητικότητα των εκλογών και της ανάδειξης νέων διοικήσεων, μέσω μιας καλά οργανωμένης επικοινωνιακής κυβερνητικής πολιτικής, που φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συμφέρον των επιμελητηρίων της χώρας, το μέλλον τους και την πορεία της ελληνικής επιχείρησης, της εγχώριας αγοράς εργασίας και της εθνικής μας οικονομίας.
Ο ρόλος των επιμελητηρίων της χώρας είναι υπερκομματικός, είναι ρόλος στρατηγικής και ανάπτυξης της ελληνικής επιχείρησης και συνεπώς της εργασίας και της οικονομίας της χώρας. Με γνώμονα την υγιή επιχειρηματικότητα και τη στήριξη της ανάπτυξης, τα επιμελητήρια της χώρας είχαν επίγνωση των συνεπειών που θα είχε η υπογραφή του Μνημονίου από τη χώρα μας και για τον λόγο αυτό άσκησαν δριμεία, αλλά υπεύθυνη κριτική, κάτι που φαίνεται να «πληρώνουν» σήμερα με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τις εκλογές των επιμελητηρίων και τον ρόλο τους.
Και παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας υποτάξει τη χώρα στις επιταγές του Μνημονίου, θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τον θεσμικό χαρακτήρα και συμβουλευτικό ρόλο των επιμελητηρίων για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας, τη στήριξη της οικονομίας, εμμένει στην απαξίωση και υποβάθμιση του θεσμού.
Η προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των επιμελητηρίων ελλοχεύει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ και να πλήξει την οικονομία και το μέλλον της χώρας. Η κυβερνητική πολιτική που μέχρι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των εκπροσώπων των επιμελητηρίων από τη συμμετοχή τους σε συμβουλευτικό επίπεδο σε διάφορα κυβερνητικά όργανα, μόνο ζημιογόνα μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Χρέος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να λάβει μέτρα και να ακολουθήσει μια πολιτική γραμμή ενίσχυσης του θεσμού των επιμελητηρίων, ώστε να διαμορφώσουν σύγχρονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και λειτουργική ευελιξία, όπως επιτάσσουν οι καιροί. Βασικός γνώμονας πρέπει να είναι η ουσιαστική αυτοτέλεια των επιμελητηρίων, τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και σε επίπεδο διοικητικό, ώστε να μπορούν να υπηρετούν το σύνολο των αναγκών των επιχειρηματιών και των επενδυτών και να διαμορφώνουν μια σταθερή δυναμική παρουσία σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.
Η υποβάθμιση των επιμελητηρίων στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που χαράσσει η σημερινή κυβέρνηση του Πασοκ σηματοδοτεί την κατάρρευση ενός κρίσιμου θεσμού ανάπτυξης και αποτελεί ένα ακόμα σκαλοπάτι στην υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
-Για ποιους λόγους συνεχίζει να εμμένει η κυβερνητική πολιτική στην αναβολή των εκλογών των επιμελητηρίων και πότε σκοπεύει επιτέλους να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής τους;
-Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά στα επιμελητήρια της χώρας; Και αν ναι, ποια είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για το μέλλον των επιμελητηρίων και τον ρόλο που προβλέπεται να διαδραματίσουν;
Ερώτηση Κώστα Κουκοδήμου:
Σύμφωνα με δηλώσεις σας που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση σχεδιάζει -ή έχει ήδη αποφασίσει- νέα αναβολή των εκλογών στα Επιμελητήρια όλης της χώρας.
Επιχείρημα, το καθολικό όπως αναφέρεται αίτημα των Επιμελητηρίων για την αναβολή. Παρόλα αυτά, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την εξέλιξη αυτή από μεγάλα επιμελητήρια όλης της χώρας, που στο σύνολό τους, τονίζουν πως η θέση αυτή δεν αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία των Επιμελητηρίων.
Κατόπιν αυτών και με δεδομένο ότι προκαλεί εύλογα ερωτήματα η εκ νέου αναβολή των εκλογών στα Επιμελητήρια, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Πόσα επιμελητήρια στο σύνολο ζήτησαν την αναβολή των εκλογών και γίνεται λόγος για “καθολικό αίτημα;”
2. Επιχειρείται συνένωση τύπου “Καλλικράτη” στα Επιμελητήρια;
3. Επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο σχετικό νομοσχέδιο;
4. Ποιος εγγυάται ότι οι επιχειρήσεις της περιφέρειας θα εξυπηρετούνται ταχύτερα και καλύτερα από ένα κεντρικό Επιμελητήριο που θα έχει έδρα του μεγάλα αστικά κέντρα;