Τις χαμηλότερες τιμές από το 1998 έφτασε τις τελευταίες μέρες ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου επαναφέροντας στη μνήμη τη μαύρη εκείνη περίοδο, από την οποία δεν μπόρεσε ποτέ στην ουσία να επανέλθει πλήρως η ελληνική χρηματαγορά.
Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και στις αγορές εκτός Ελλάδος δεν διευκολύνει καθόλου την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις ή έστω για κάποια πιθανά σενάρια ανάκαμψης.
Στο επίκεντρο των απωλειών βρίσκονται βεβαίως οι Τράπεζες, ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι το β’ τρίμηνο του έτους η πτώση θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή και στους υπόλοιπους εταιρικούς κλάδους.
Στα δημόσια οικονομικά εν τω μεταξύ, η προσωρινή νηνεμία που επέφερε η υπογραφή της συμφωνίας με το ΔΝΤ μετά από μήνες αβεβαιότητας και τρομοκρατικών σεναρίων, έχει δώσει τη θέση της σε ένα μικρό, απειλητικό αεράκι, ξέρετε, αυτό πριν την καταιγίδα.
Πληθαίνουν οι φήμες ότι το περίφημο Πρόγραμμα Σταθερότητας ακροβατεί, ότι επέρχονται νέα σκληρά μέτρα και ότι το Δημόσιο είναι ένα σκαλί πριν τη στάση πληρωμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η μαύρη τρύπα στα έσοδα του Δημοσίου από τις αρχές του έτους έως σήμερα φτάνει τα 700 εκ. ευρώ, ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων βρίσκεται κάτω από το μισό του ετήσιου στόχου για 11,7%.
Αυτό οφείλεται κατά βάση στις μειωμένες εισπράξεις ΦΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλονται στη μειωμένη δραστηριότητα και στις αυξημένες ζημίες των επιχειρήσεων. Τεράστιες καθυστερήσεις υπάρχουν επίσης και στις επιστροφές οφειλόμενων φόρων του Δημοσίου (ΦΠΑ, κατανάλωσης κλπ). Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, το Δημόσιο οφείλει πάνω από 12 δις ευρώ σε επιχειρήσεις – και σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, επιχειρήσεις και λοιπά νομικά πρόσωπα οφείλουν πάνω από 50 δις στο Δημόσιο!!!
Κρίσιμες πάντως θα είναι οι εβδομάδες που διανύουμε αφού από την επίσκεψη των τριών του ΔΝΤ θα φανεί πόσο κοντά ή πόσο…μακριά, μετά από όλα αυτά, είναι η χώρα μας ως προς την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.