Αναδημοσιεύουμε την ομιλία του Χαράλαμπου Βογιατζή, Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης – ΤτΕ, όπως παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012, στο Μέγαρο Μουσικής:
Κυρίες και Κύριοι,
Μαζί με τις ευχαριστίες μου για την ευγενική σας πρόσκληση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η διαρκής και δημιουργική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της εποπτικής αρχής και των φορέων της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και κατά το 2012 με στόχο η ένταξη στο νέο καθεστώς Solvency ΙΙ να βρει τις επιχειρήσεις του κλάδου κεφαλαιακά ισχυρότερες και οργανωτικά αναβαθμισμένες.
Ήδη ο Υποδιοικητής της Τράπεζας Ι. Παπαδάκης παρουσίασε συνοπτικά τα αποτελέσματα της κοινής μας προσπάθειας καθώς και τους στόχους της εποπτείας για τη νέα χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η ΔΕΙΑ, εκτός από τους συνήθεις ελέγχους, που πέρυσι ξεπέρασαν τους 155, έχει ήδη ξεκινήσει έλεγχο των εσωτερικών μεταβλητών κεφαλαίων όλων των εταιρειών, υλοποιεί στοχευμένους και διαρκείς ελέγχους των τεχνικών προβλέψεων και εντατικοποιεί τους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος.
Ακόμη ενόψει της αλλαγής των όρων εποπτικής μεταχείρισης της αντασφάλισης θα πραγματοποιήσει έναν ολοκληρωμένο κύκλο ελέγχων των σχετικών διαδικασιών, τόσο σε επίπεδο πρωτασφαλιστών όσο και σε επίπεδο αντασφαλιστών, με έμφαση στην ποιότητα της παρεχόμενης αντασφάλισης και στη σχέση κόστους – οφέλους που αυτή συνεπάγεται.
Η ΔΕΙΑ από τα τέλη του 2011 εγκαινίασε τη σταδιακή προσαρμογή των υποβαλλομένων στοιχείων στα δεδομένα του Solvency II και ήδη άρχισε η υποβολή αναβαθμισμένων τριμηνιαίων αναφορών, που θα βελτιωθεί περαιτέρω με βάση και τα πρότυπα της EIOPA.
Επίσης σύντομα θα εκδοθούν οι Πράξεις Διοικητή για τα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου και τον Κώδικα δεοντολογίας των διαμεσολαβητών, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις από την παρατεταμένη διαβούλευση με την αγορά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη σχετικού αναλυτικού πλαισίου, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες όσο και οι διαμεσολαβητές έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του PSI+, από εποπτικής πλευράς, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τη σταδιακή απορρόφησή τους, χωρίς να αποκλίνουμε από το στόχο για την αποτίμηση των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιμές αγοράς, κατά τη στιγμή της ένταξης στο καθεστώς Φερεγγυότητα ΙΙ.
Έχοντας κωδικοποιήσει τα συμπεράσματα από την άσκηση QIS 5, θα είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τις εταιρείες για την καλύτερη προετοιμασία τους για το Solvency II ενώ ο πολυσέλιδος οδηγός του έργου διαμόρφωσης των αναγκαίων για την παρακολούθηση των ασφαλιστικών κινδύνων μοντέλων και βάσεων δεδομένων είναι ήδη έτοιμος και θα σας αποσταλεί για σχόλια τις επόμενες μέρες.
Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ολοκληρώθηκε η καταγραφή των δέκα μεγαλυτέρων διαμεσολαβητών κάθε εταιρείας, ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικοί πιλοτικοί έλεγχοι, ολοκληρώνεται η διαδικασία παρακολούθησης μέσω του ΤΕΙΡΕΣΙΑ των διαμεσολαβητών που επί μακρόν και συστηματικά κατακρατούν ασφάλιστρα, ενώ από τα μέσα Μαρτίου θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις του πρώτου επιπέδου πιστοποίησης. Επιθυμία μας είναι οι εξετάσεις πιστοποίησης να πραγματοποιούνται κατά τρόπο υποδειγματικό και με πλήρη μηχανογραφική υποστήριξη, ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει όλους τους φορείς της αγοράς σε μικρό χρονικό διάστημα και με διαδοχικές εξετάσεις θα καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες της αγοράς. Τα θέματα αυτά, θα συζητηθούν εκτενώς σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαμεσολαβητών που θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των υπό εκκαθάριση εταιρειών του Ομίλου ΑΣΠΙΣ η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από σχετική διαδικασία επιλογής, έχει ήδη αναθέσει στην εταιρεία ΚPMG τον έλεγχο του ανοίγματος του χαρτοφυλακίου ζωής των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ και Commercial Value, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, που πηγάζουν από τον Ν. 3867/2010, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών.
Τέλος ξεκίνησε έλεγχος στο Επικουρικό Κεφάλαιο και υπάρχουν ενδείξεις ότι το άνοιγμα του συγκεκριμένου ταμείου μπορεί να περιορισθεί σημαντικά, με βάση μια πιο συγκροτημένη εκτίμηση του ύψους των αποζημιώσεων που τελικά θα καταβληθούν.
Η ΔΕΙΑ θα σας καλέσει σύντομα σε δύο συναντήσεις, μία για να σας παρουσιάσει αναλυτικά τις εποπτικές παρεμβάσεις που προαναφέραμε και μία δεύτερη με θέμα τις 8 ομάδες εργασίας για τη διαμόρφωση ειδικών βάσεων δεδομένων και μεθόδων για την παρακολούθηση των ασφαλιστικών κινδύνων.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ΔΕΙΑ αντιμετωπίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μικρές και μεγάλες εταιρείες, ελληνικές και ξένες και με μοναδικό κριτήριο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης, προς την οποία, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, προσβλέπουν τα Ελληνικά νοικοκυριά για την κάλυψη βασικών τους αναγκών.
Ευχαριστώ!