Μέχρι τώρα την «Αναγέννηση» την ξέραμε όλοι ως εκείνη την περίοδο μεταξύ του 14ου και του 17ου αιώνα όπου η Ευρώπη βίωσε μία καλλιτεχνική και κατ’ επέκταση ιδεολογική, πολιτική και οικονομική ανάπλαση. Μέχρι τώρα. Γιατί πλέον εκτός από την ιστορική Αναγέννηση που συνέβη στα τέλη του Μεσαίωνα, θα υπάρξει και μια άλλη Αναγέννηση, αυτή που θα συμβεί στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε οιστρήλατος ο Υπουργός μας των Οικονομικών μπροστά στους εμβρόντητους επιχειρηματίες μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κατά τη διάρκεια ομιλίας. «Το κλίμα αλλάζει», δήλωσε ο Υπουργός, «ακόμα κι αν δεν γίνεται αντιληπτό ακόμη από τις επιχειρήσεις». (Τσκ! Χαζοί είναι κι αυτοί οι επιχειρηματίες;;; Δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στις αγορές;;;)…
Η ελληνική οικονομία «Θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος», σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο ζοφερό παρόν όμως οι δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΕ Γεώργιου Κασιμάτη, κινήθηκαν σε άκρως αντίθετο τόνο από αυτόν του Υπουργού Οικονομίας. Ο κ. Κασιμάτης δήλωσε απερίφραστα ότι «οι επιχειρήσεις έχουν πάθει πρωτοφανές στραπάτσο και η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας σε πολλές περιοχές το 50%, ακόμη και σε περίοδο εκπτώσεων». Το Μνημόνιο «έχει αντικαταστήσει το Σύνταγμα της χώρας», διαμαρτυρήθηκε ο Γιώργος Κασιμάτης ενώ στον ίδιο τόνο κινήθηκαν για άλλη μία φορά και οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε για «επικίνδυνο αδιέξοδο της οικονομίας», «άπνοια στις συναλλαγές», «φορολογική καταιγίδα και ερμητικά κλειστές πόρτες στις τράπεζες», όλα μέτρα εναντίον της ανάπτυξης.
Ως προς τον αντι-αναπτυξιακό χαρακτήρα των μέτρων πάντως η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η κοινή γνώμη αντιδρά κάπως σαν να «βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος» αφού μπορεί μεν οι αγορές να πλήττονται επί του παρόντος, στην ουσία όμως για πρώτη φορά αυτή τη στιγμή τίθονται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον…
Σε πιο ρεαλιστικούς τόνους ο Υπουργός επανέλαβε ότι εντός του μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες με στόχο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Χαιρετώντας την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πρόσθεσε ότι δεν νοείται υγιής ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό σύστημα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του πυλώνα εγγυήσεων κατά 15 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης.
Τους εναπομείναντες τέσσερις μήνες του φετινού έτους πάντως το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί άλλα 5 δις για να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για συνολική μείωση 12 δις μέχρι τέλους 2010.
Ιτιά, ιτιά λουλουδιασμένη
σ’ όλο το κόσμο πενεμένη (τσάμικος)