«Το ακούς;»
«Και πώς είναι ζωή χωρίς ήχους;»
«Μπορούν οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής
να έχουν μία φυσιολογική ζωή;»
Στις 3 Δεκεμβρίου, η Ελληνογερμανική Αγωγή απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα με …πράξεις. Σειρά δράσεων που εκτείνονται σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου, θεατρικά δρώμενα, ασκήσεις στη νοηματική, γνωριμία με το Μουσείο αφής δίνουν τα ερεθίσματα για να υιοθετήσουμε μια νέα στάση ζωής απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
Η 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θα βρει όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας σε «διαφορετικές» τάξεις, όπου θα διδαχθούν από ειδικούς επιστήμονες και συγγραφείς θεατρικών και βιβλίων πολύτιμα μαθήματα ζωής.
Όπως άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 15% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα άτομα με αναπηρία. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 9%, ενώ σήμερα στην Ελλάδα 19.000 μαθητές με ειδικές ανάγκες φοιτούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η κοινωνική προστασία, η ενεργός κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, η ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής οφείλει να αποτελεί στόχο κάθε κοινωνίας. Γι’ αυτό και θα θυμίσουμε το ψήφισμα του Ο.Η.Ε. με το οποίο από το 1992 καθιερώνεται η 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Έτσι για την 3η Δεκεμβρίου η Ελληνογερμανική Αγωγή προγραμματίζει:
-Για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, της Α΄ και Β΄ Δημοτικού, τα θεατρικά
«Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία», «Ο μυτόγκας» και «Η μέλισσα με το σπασμένο φτερό» θα τους ταξιδέψουν και θα τους βοηθήσουν να γνωρίσουν τα προβλήματα περιθωριοποίησης που αντιμετωπίζουν οι φανταστικοί ήρωες των παραμυθιών.
Στο σχολείο θα βρίσκεται η συγγραφέας του «Μυτόγκα», για να μας εξηγήσει πώς εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο ήρωα.
-Ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία θα παρακολουθήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Δημοτικού. Το σχετικό υλικό παραχωρήθηκε ευγενικά από την κα Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Emotion Pictures».
-Εικοσιένα χρόνια μετά από την πρώτη εκδήλωση «Τρίποντο Αγάπης» που διοργάνωσε το σχολείο μας, οι μαθητές της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. παραμένουν συνοδοιπόροι μας, και με την αγάπη τους και τη θέλησή τους μας βοηθούν να διοργανώνουμε κάθε χρόνο ένα ξεχωριστό αγώνα καλαθοσφαίρισης.
Για 5η χρονιά όμως, θα συνεργαστούμε και με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, για να γνωρίσουμε το Παραολυμπιακό άθλημα του Boccia. Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ Δημοτικού θα παίξουν ως αθλητές ή ως βοηθοί αθλητών και θα μάθουν τα μυστικά του “Jack”.
-Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Δημοτικού θα επισκεφτούν και το Μουσείο Αφής κι αφού κλείσουν τα μάτια τους με ειδικές «μάσκες ύπνου», θα περιηγηθούν στα εκθέματα.
-Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου θα επισκεφτούν το Ειδικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων της Αργυρούπολης, για να πραγματοποιήσουν δράσεις με τους συνομηλίκους τους, ενώ μία δυνατή εμπειρία περιμένει τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου. Το κάθε τμήμα ξεχωριστά θα επισκεφτεί ένα διαφορετικό οικοτροφείο ή Κέντρο Ημέρας για Άτομα με Αναπηρίες. Θα συζητήσουν με τους εκπαιδευτές τους και θα ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες στους χώρους αυτούς.
-Επίσημοι εκπαιδευτές νοηματικής θα αναλάβουν να παρουσιάσουν τη μαγεία της «γλώσσας» αυτής στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου.
-Κωφοί φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών θα παρευρεθούν σε μάθημα εικαστικών του σχολείου μας και με τη βοήθεια των διερμηνέων τους θα μοιραστούν με τους μαθητές τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους, αλλά και θα συμπράξουν καλλιτεχνικά.
Μαζί θα φροντίσουμε όλοι να κάνουμε εύκολη και βιώσιμη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες. Κι αν δεν ξέρουμε πώς… ας μάθουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, ώστε να τους δείξουμε ότι σ’ αυτόν τον κόσμο όλοι έχουμε το δικαίωμα να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε, να βαδίζουμε μαζί.