Τα Brands προσπαθούν να επικοινωνήσουν την αξία τους, ενώ η θρησκεία παρέχει έναν άρρηκτο σύνδεσμο με το ιερό, το υπερφυσικό και το θείο, μια περιοχή που το Branding πολύ δύσκολα και ίσως ποτέ δεν θα καταφέρει να αγγίξει. Οπότε τι απαιτείται από ένα Brand για να αποκτήσει ένα συναισθηματικό σύνδεσμο με τους καταναλωτές, ο οποίος να μοιάζει έστω και στο ελάχιστο με αυτό της θρησκείας; H εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα. Πόλεμοι, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, μετανάστευση, λιγότερες δουλειές, περιβαλλοντικές καταστροφές, μειωμένα εισοδήματα, κρίση αξιών που αγγίζουν και την οικογένεια, όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο αυξάνει την ανάγκη για σταθερότητα στον άνθρωπο.
Αυτή την ανάγκη οι περισσότεροι άνθρωποι την αναζητούν σε αξίες με σταθερά θεμέλια, όπως η θρησκεία, η οποία κατά κύριο λόγο εκπέμπει μια ασφάλεια, καθοδηγεί και υπόσχεται τη διαιώνιση της ζωής ακόμη και μετά το θάνατο.
Παρόλο που η λειτουργία και ο σκοπός του Branding και της θρησκείας είναι εκ φύσεως διαφορετικός, μέσα ακριβώς από αυτήν τη διαφορετικότητα το Branding μπορεί να αντλήσει σημαντικά μαθήματα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια θρησκεία και που είναι αυτά στα οποία οφείλει την τεράστια επιτυχία της στα βάθη των αιώνων. Στα τέλη του 1997 μια ασυνήθιστη ιστορία για την ανακάλυψη του «σημείου του Θεού» στον εγκέφαλο άρχισε να εμφανίζεται σε εφημερίδες και περιοδικά.
Σε μια σειρά εξετάσεων επιληπτικοί ασθενείς με υψηλή εγκεφαλική δραστηριότητα στο βρεγματικό λοβό έδειξαν μεγάλη ευαισθησία σε θρησκευτικές φράσεις και λέξεις. Οι ερευνητές (J. Ashbrook και C. Albright, 1997) βρήκαν την περιοχή του εγκεφάλου που ίσως θα μπορούσε να σχετίζεται με τη θρησκευτική εμπειρία. Ουσιαστικά όμως ανακάλυψαν ότι αυτά που συμβαίνουν στον εγκέφαλο σχετίζονται άμεσα με αυτά που συμβαίνουν στο μυαλό, ακόμη και στην πιο υποσυνείδητη όλων των εμπειριών. Επίσης, ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της νευροεπιστήμης στη διερεύνηση των πιο βασικών αξιώσεων της θρησκείας.
Το Branding από τη δική του πλευρά συνεχώς επιδιώκει την επίτευξη της αυθεντικότητας και την εγκαθίδρυση συναισθηματικής σχέσης με τους ανθρώπους που να βασίζεται στην πίστη και την εμπιστοσύνη. Η θρησκεία, όμως, δεν χρειάζεται να προσπαθήσει τόσο πολύ σε αυτό τον τομέα, γιατί όλες οι αξίες που σχετίζονται με την αυθεντικότητα και την πίστη θεωρούνται αυτονόητες. Το Branding προσπαθεί να δώσει ζωή και προσωπικότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες μέσω αναρίθμητων τεχνικών, ενώ η θρησκεία αντιπροσωπεύει το άυλο και φαινόμενα που είναι δύσκολο να μεταφέρεις και πόσο μάλλον να αναπαραστήσεις.
Ο Roberts (2004), αναπτύσσοντας τη θεωρία του για τα «σημάδια αγάπης» (lovemarks), πιστεύει ότι η αγάπη είναι το σημείο-κλειδί για «πίστη», ανατρέποντας παλιές θεωρίες που τοποθετούσαν την «εμπιστοσύνη» στο επίκεντρο της «καταναλωτικής πίστης».
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ”, τεύχος 14, Νοέμβριος 2012. Γίνετε συνδρομητές στο www.asfalistikomarketing.gr, διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα άρθρα, όλων των τευχών. Περισσότερες πληροφορίες: 210 9578130-2