Αυτή την περίοδο γίνεται λόγος για την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, ως αποτέλεσμα της Blackrock και του stress test. Οι ανάγκες που θα προκύψουν θα πρέπει να καλυφθούν είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είτε από τους ιδιώτες μετόχους, προκειμένου να διατηρήσουν την διοίκηση που κατέχουν (για τις τρεις εκ των τεσσάρων τραπεζών), μετά την προηγούμενη αύξηση που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται όμως είναι αρκετά και σημαντικά: Τι ποσά απαιτούνται; Τα διαθέτουν οι μέτοχοι (ΤΧΣ και ιδιώτες); Τι γίνεται αν οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες; Ποιος θα τις καλύψει; Τέλος, πόσα είναι τα δάνεια που δεν είναι ενήμερα (τα λεγόμενα «κόκκινα»);
Το ύψος των απαιτουμένων ποσών δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί γιατί τα τεστ θα ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα και οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα προσδιοριστούν συνολικά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η νέα ανακεφαλαιοποίηση προβλέπεται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Από την προηγούμενη ανακεφαλοποίηση, με τις επιχειρηματικές κινήσεις των διοικήσεών τους και από τις αποεπενδύσεις, δυο από τις συστημικές τράπεζες έχουν δείκτη κεφαλαίων πολύ πάνω από το 9%, ποσοστό που έχει ορίσει η ΤτΕ και οι άλλες δύο βρίσκονται οριακά κοντά στο 9%. Αυτό δίνει την δυνατότητα στις δύο πρώτες τράπεζες να ζητήσουν από τους μετόχους τους λιγότερα έως μηδενικά κεφάλαια σε σχέση με τις άλλες δύο. Από τα χρήματα που το Ελληνικό δημόσιο δανείστηκε για τις τράπεζες και μετά από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, έχουν απομείνει στο ΤΧΣ περί τα 8 δις, ποσό που πιθανότατα θα καλύψει όποιες νέες ανάγκες παρουσιαστούν για τις τράπεζες.
Σε ότι αφορά στο θέμα των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, το ποσό των μη ενήμερων δανείων είναι 68 δις, με το μεγαλύτερο ποσοστό (45%) να αφορά στα καταναλωτικά δάνεια. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και από τις τράπεζες. Η δυνατότητα κουρέματος θα πρέπει να αποκλειστεί, οι τράπεζες και η Τρόικα δεν δέχονται οποιοδήποτε “κούρεμα”, διότι αυτό θα οδηγούσε σε ανάγκη νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες, τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να καλυφθούν, είτε με νέο δάνειο, είτε με την συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών (βλέπε Κύπρος).
Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο και κομβικό σημείο της οικονομίας, χωρίς επιστροφή και οι επιλογές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Χρήματα στους πολίτες δεν υπάρχουν, οι απαιτήσεις της εφορίας αυξάνονται και αντίστροφα, οι μισθοί μειώνονται. Μόνη ελπίδα είναι η ανάπτυξη της χώρας.