ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (Dow Jones) – Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MTI ανακοίνωσε ότι η Ουγγρική Κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει τα Περιουσιακά Στοιχεία από όλα τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία στα Κρατικά Ταμεία, συμπεριλαμβανομένων και των Εταιρειών ΑΧΑ SA (AXAHY), Aegon NV +(AEG) και Erste Group Bank G (EBKDY). Η ενέργεια αυτή έγινε αφού η Ουγγρική Κυβέρνηση υπέβαλλε Μηνύσεις κατά των συγκεκριμένων Εταιρειών, γιατί σύμφωνα με το Ουγγρικό Κυβερνητικό Γραφείο Ελέγχου (ΚΕΗΙ), πέντε από τα πιο επικίνδυνα Ταμεία λειτουργούσαν με πολύ υψηλό κόστος για τους Συνταξιούχους Πελάτες τους ενώ οι Αποδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλές. Παράλληλα, ανακοίνωσαν οι Ελεγκτές ότι οι Μισθοί και τα Μπόνους αυξήθηκαν σημαντικά.
Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν ότι το κράτος χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά εν μέρει, για να καλύψει κενά του προϋπολογισμού του και δεν τα χρησιμοποιήσε για να Εξασφαλίσει τα χρήματα των Συνταξιούχων εντός της Ουγγρικής Κυβέρνησης!
Η Εποπτική Αρχή της Ουγγρικής Κυβέρνησης (KEHI) υπέβαλε εννέα μηνύσεις κατά τριών Funds. Οκτώ από τις εννέα κατηγορίες αφορούν στην κακομεταχείριση χρημάτων και μία στην κατάχρηση.
Και ειναι κακο αυτο;
Μα η ουγγαρια εχει δεξιοτατη κυβερνηση!
Εκει που θα μας επαιρναν οι κομμουνιστες τα σπιτια μας τελικα μας τα παιρνουν οι “καπιταλιστικες” τραπεζες, οι δε δεξιες ευρωπαϊκες κυβερνησεις εθνικοποιουν ιδιωτικα κεφαλαια!
Και στην ελλαδα εβγαλαν 21 βουλευτες οι στρατοκαβλοι ψυχακηδες τραβεστι στρατοκρατες!
Τα αδικήματα που έχουν κάνει οι υπεύθυνοι των Ουγγρικών συνταξιοδοτικών ταμείων εάν τα συγκρίνει κανείς με τα αδικήματα που έχουν κάνει στα δικά μας ταμεία (π.χ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ο.κ.) είναι πταίσματα. Οι δικοί θα έπρεπε να είναι ήδη στη φυλακή και να βασανίζονται από μέλη ναζιστικών οργανώσεων.
Εδώ έγινε και γίνεται ακόμη partyμε τις εισφορές των εργαζομένων χωρίς να δίνει κανένας λόγο σε κανέναν. Αναρωτιέμαι αν έχουν λόγο ύπαρξης όλα αυτά κουφάρια που υποτίθεται ότι θα μας δώσουν σύνταξη.
Το αρθρο αναφερεται για ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ασφαλιστικους οργανισμους της Ουγγαριας και εσυ μιλας για ελληνικα κοινωνικα ασφαλιστικα ταμεια !
Αλλη μια διαφορα ειναι οτι τα κοινωνικα ασφαλιστικα ταμεια στην ελλαδα “πετσοκοψαν” μεχρι 25% τις παροχες τους στους ασφαλισμενους λογω οικονομικης κρισης (προκληθεισης απο τα ιδιωτικα επενδυτικα και τραπεζικα κεφαλαια) ενω ενα εκατομυριο περιπου ελληνες εχασαν ΟΛΑ τα χρηματα τους απο τις δυο ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ασφαλιστικες εταιριες του Ψωμιαδη (ασπις & commercial).
Στην ιδιωτικη ασφαλιση τα εχασαν ολα στην δε δημοσια εχασαν, προσωρινα, λιγοτερο απο το 25%, διαλεγεις και παιρνεις………
Αλλωστε η γερμανια ειναι κοντα αν θελεις να “απολαυσεις” συνταξη μετα τα ……80 χρονια σου
Απ’ ότι αφήνετε να εννοηθεί, ονειρεύεστε μια κρατικοδίαιτη οικονομία, σαν και αυτή που μας έφερε στα χάλια που είμαστε σήμερα.
Απαντώ στα σχόλιά σας
1. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι στην Ουγγαρία οι συντάξεις δίνονται από συνταξιοδοτικά ταμεία που τα διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πρόκειται για συντάξεις του 2ου πυλώνα όπου οι εισφορές (εργαζομένων και εργοδοτών) είναι υποχρεωτικές, συνεπώς ευθέως μπορούν να συγκριθούν με τα δικά μας ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κ.ο.κ). Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζεται ότι στην Ουγγαρία υπάρχουν και κρατικές συντάξεις (του 1ου πυλώνα), που είναι πολύ μικρές, δίνονται στην ηλικία των 65 ετών (όχι από 40 που είναι στην Ελλάδα) και χρηματοδοτούνται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό (είναι χωρίς εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών). Μήπως θα έπρεπε να έχουμε υιοθετήσει (όπως και πολλές άλλες χώρες) και εμείς αυτό το σύστημα εδώ και πολλά χρόνια;
2. Τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα περισσότερο μοιάζουν με Αλβανικές πυραμίδες παρά με οργανισμούς παροχής συντάξεων. Δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο που τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, πχ η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους και ήταν 8/1, το προσδόκιμο ζωής ήταν μικρότερο, η ηλικία έναρξης της συνταξιοδότησης ήταν κατ’ ελάχιστον τα 60 έτη. Τώρα όλα αυτά έχουν ανατραπεί, το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει (τουλάχιστον κατά 10 έτη), η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι σχεδόν 1/1, η ηλικία έναρξης συνταξιοδότησης έχει μειωθεί (πχ γυναίκες με ανήλικο συνταξιοδοτούνταν από 40 ετών, Σώματα ασφαλείας και στρατός από 45 ετών, δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ΔΕΚΟ από 50 ετών γιατί έχουν «ώριμο δικαίωμα» και με σύνταξη το 100% του τελευταίου μισθού τους), πεθαμένοι συνεχίζουν να παίρνουν σύνταξη.
Τα έσοδα των ταμείων έχουν καταρρεύσει. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σήμερα τα ετήσια έσοδα (εισφορές) του ΙΚΑ είναι 7,5 δις και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει για πληρωμή των συντάξεων είναι 12 δις. Αν κάποιος διαθέτει κοινό νου μπορεί να προβλέψει που θα πάνε οι συντάξεις.
Και σε όλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και το υψηλό κόστος λειτουργίας των ταμείων (δηλαδή οι εισφορές μας γίνονται μισθοί υπαλλήλων και άλλα λειτουργικά έξοδα), το partyπου έγινε όλα αυτά τα χρόνια πχ δομημένα ομόλογα, επενδύσεις στο χρηματιστήριο και κάθε είδους κακοδιαχείριση.
Τέλος το αναλογιστικό έλλειμμα που έχουν σήμερα τα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 350 δις, δηλαδή εάν τα ταμεία σήμερα σταματήσουν να εισπράττουν τις εισφορές θα σταματήσουν άμεσα και την πληρωμή των συντάξεων.
Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω το 25% «πετσόκομα» των συντάξεων ή άλλων παροχών είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα γίνει στους επόμενους μήνες, θα είναι τουλάχιστον 60% διότι το πράγμα δεν βγαίνει από όπου και να το τραβήξεις και όποιος νομίζει ότι όταν «τα πράγματα γίνουν καλύτερα» θα επανέλθουν οι συντάξεις είναι βαθιά νυχτωμένος.
3. Η τοποθέτησή σου «Στην ιδιωτικη ασφαλιση τα εχασαν ολα στην δε δημοσια εχασαν, προσωρινα, λιγοτερο απο το 25%, διαλεγεις και παιρνεις………» δεν ισχύει και είναι ψευτοδίλημμα διότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε μόνο στις χρεοκοπημένες εταιρείες του Ψωμιάδη ενώ τα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία είναι όλα χρεωκοπημένα και δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσουν (ξαναθυμίζω ότι το αναλογιστικό έλλειμμα των Ελληνικών Ασφαλιστικών ταμείων είναι 350 δις)
Επίσης τα αποθεματικά που έχουν οι χρεοκοπημένες εταιρείες του Ψωμιάδη είναι σίγουρα περισσότερα (κατ’ αναλογία) από αυτά που έχουν τα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος όλο αυτό το καρκίνωμα των Ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να διαλυθεί, να στηθεί από την αρχή ένα απλό – αποδοτικό σύστημα, με λογικό κόστος για τον πολίτη και με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών.
Εννοειτε αγαπητε κ. Αδδρεα Πλυταρια οτι πρεπει να αντιγραψει η ελλαδα την …..ουγγαρια; Εχετε ζησει εκει; Επειδη σπουδασα εκει οπου ημουνα μεχρι περσυ σας βεβαιωνω οτι αν ηταν ετσι θα εμενα εκει, αλλα ουτε οι αμοιβες των 250 ευρω το μηνα με καλυπταν ουτε η ανυπαρκτη κοινωνικη ασφαλιση ουτε η αβεβαιοτητα του μελλοντος.
Να πατε να μεινετε στην ουγγαρια αγαπητε κυριε Πλυταρια! εμεις θα μεινουμε ελλαδα και θα βελτιωσουμε περαιτερω το κοινωνικο κρατος το οποιο υφισταται ενω στη ουγγαρια οχι.
Αν ειναι να αντιγραψουμνε οικονομικο μοντελο θα αντιγραψουμε απο εκεινα των σκανδιναυικων κρατων με τις γνωστες οικονομιες τους και κοινωνικες καλυψεις που παρεχουν, θα αντιγραψουμε σκανδιναυικα μοντελα οικονομιας με κρατικο ελεγχο σε βασικους τομεις οικονομικης δραστηριοτητα, με ελεγχο του 20% σε κεντρικη τραπεζα, σε λιμανια, αεροδρομια, σιδηροδρομους, ενεργεια, επικοινωνιες, αμυντικη βιομηχανια και φυσικους πορους.
Αντιγραφουμε απο καλυτερα και οχι απο χειροτερα μοντελα οικονομιας.
Το καταντι της ελληνικης οικονομιας δεν ωφειλεται στους επιστημονες και εργαζομενους αλλα στα επενδυτικα και τραπεζικα κεφαλαια που δεν αντιπροσωπευουν παραγωγικη δραστηριοτητα αλλα εικονικη χρηματιστηριακη οικονομια. Στο χαλι αυτο βοηθησαν βεβαια και οι απατεωνες ψωμιαδηδες καθως και οι υπηρετουντες τους πολιτικοι.
Η κακη διαχειρηση δεν ειναι οι κοινωνικες παροχες αλλα οι απατεωνες, οι κλεφτες και οι επιορκοι.
Αυριο που θα εισαστε, εσεις προσωπικα, σε ακομη χειροτερη οικονομικη κατασταση απο αυτη που εισαστε σημερα προσπαθηστε να καταλαβετε ποιος σας εφτασε εκει…….. Ποτε δεν ειναι αργα…….
Κυριε Α. Πλυταρια,
Η αναφορα σας …..”Τέλος το αναλογιστικό έλλειμμα που έχουν σήμερα τα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 350 δις” ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΨΕΥΔΗΣ και ειναι λογος να σας στειλει καποιος απο τους πολλους εντιμους εισαγγελεις πισω απο τα καγκελα. Το 2010 εν μεσω κρισης, ολα τα ταμεια εκλεισαν με ελλειμα 500 εκατομυριων (ΜΙΣΟ ΔΙΣ) συμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και ΟΧΙ 350 ΔΙΣ !!!!! Π Ρ Ο Σ Ε Ξ Τ Ε στο εξης για την δικη σας ασφαλεια…..
Τα τελευταια 37 χρονια τα κοινωνικα δημοσια ασφαλιστικα ταμεια ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και δεν ειναι μυστικο αυτο, το δε κρατος μεσω διεφθαρμενων λειτουργων του απο αυτα τα λεφτα χρηματοδοτουσαν τους απατεωνες ψωμιαδηδες!
Το μοντελο του ακρατου φιλευλευθερισμου που ασπαζεσθε δεν ειναι η …..Ουγγαρια αλλα οι ΗΠΑ, απ’ οπου και προηλθε η παρουσα παγκοσμια οικονομικη κριση και οι οποιες εχουν χρεος, επισημα και οχι κατα τις δηλωσεις καθε Πλυταρια, 15 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ δολλαρια.
Επειδη δεν θελουμε να γινουμε οχι Ουγγαρια του κατα κεφαλη εισοδηματος 13.000 usd για το 2011, στην ελλαδα ειναι >27.000 παλι για το 2011, αλλα ουτε ……Καλιφορνια, με το μεγαλυτερο χρεος που υπαρχει στο κοσμο αναλογικα με τον πληθυσμο της, φροντιζουμε να προειδοποιουμε και να φρονηματιζουμε τους πολιτικους μας και το ειδατε στις εκλογες.
Τελος μαθετε και εσεις οτι απο εδω, στην ελλαδα, ξεκινησαν, ξεκινουν και θα ξεκινουν αλλα και τελειωνουν ΟΛΑ, υπηρχαμε δε και θα υπαρχουμε ανεξαρτητως των κατα καιρους οικονομικων αυτοκρατοριων και ο λογος ειναι η εργατικοτητα, η ευφυια και το σθενος αυτου του λαου.
Φροντιστε να αφομοιωθειτε, οπως τοσα φυλα και φυλες, με τους ελληνες.
Φιλτατη κ. Κοκκινη ματαιοπονεις, και αυτος ο “κυριος” ειναι αλλο ενα εργαλειο της οικονομικης κατρακυλας της χωρας μας.
Δυστυχως δεν εχει ουτε αυτος τη δυνατοτητα να καταλαβει οτι η ελλαδα δεν σηκωνει απολυταρχικα συστηματα οπως τα συγχρονα οικονομικα του παγκοσμιου χρηματοπιστωτικου συστηματος αλλα και καθεστωτικα, οπως στην ισπανια επι 35 χρονια, στη πορτογαλια 30, στη γερμανια ο ναζισμος, στη ιταλια ο φασισμος, στην αγγλια οι ….βασιλιαδες και στην ανατολικη ευρωπη, και στην ….ουγγαρια, επι 50 χρονια.
Ας προχωρησουμε λοιπον αγνοωντας αυτο το 8% των αμετανοητων ….απολυταρχικων!
Ευγε στην κ. Κοκκινη Α. ! Απολυτα σαφης και ακριβης σχολιασμος! Και παλι ευγε κυρια μου, υποκλινομαι…….
Ο Ισοκράτης, ο μεγάλος Αρχαίος Έλληνας είπε: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία»
Είναι φανερό ότι ένα μέρος του πληθυσμού δεν ξέρει τι λέει, είναι αμόρφωτοι, χαμηλής νοημοσύνης και παντελώς ανίκανοι για οτιδήποτε.
Προς: Kavouris Stavros
Κε Καβούρη,
1)Θα έπρεπε να είστε ποιο προσεκτικός, το σχόλιό μου αφορούσε την διαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων και δεν έκανα καμία αναφορά για το οικονομικό μοντέλο της Ουγγαρίας.
2)Επειδή είμαι και εγώ θερμός οπαδός του οικονομικού μοντέλου των Σκανδιναβικών κρατών, θέλω να σας πληροφορήσω ότι το σύστημα συνταξιοδότησης σε αυτά τα κράτη είναι αυτό που περιέγραψα (θα έπρεπε να το γνωρίζετε) και δεν καταλαβαίνω το λόγο της επίθεσης.
Προς: Κοκκινη Αικατερινη
Κα Κοκκίνη,
Λυπάμαι για θλιβερό σας σχόλιο. Επίσης λυπάμαι που είστε επιστημονικός οικονομικός σύμβουλος του ευρωκοινοβουλίου (αν είστε). Οι εισαγγελείς θα πρέπει να μαζεύουν αυτούς που παραμυθιάζουν τον κόσμο με ανακρίβειες.
Στο δια ταύτα
1)Πριν κάνετε οποιαδήποτε σχόλιο θα έπρεπε να γνωρίζετε τι είναι το «αναλογιστικό έλλειμμα», είναι φανερό ότι δεν το γνωρίζετε. Σχετικά με τα 350 δις που έγραψα, καλό θα είναι να διαβάσετε τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό που μιλάει για 600 δις.
2)Εάν η Ουγγαρία είχε κατά κεφαλήν εισόδημα 13.000 USDκαι η Ελλάδα 27.000 USD, τότε δεν θα ήμασταν υπό πτώχευση, μήπως εννοείτε κατά κεφαλήν ΑΕΠ? (είστε και επιστημονικός οικονομικός σύμβουλος του ευρωκοινοβουλίου)
3)Τέλος οι προοδευτικές μου καταβολές δεν μου επιτρέπουν να σχολιάσω τις αγκυλώσεις σας για τις δίθεν απόψεις μου περί μοντέλων του άκρατου φιλευλευθερισμού.
Προς: Κα Μποκου Χριστινα
Κα Μπόκου
Δεν σχολιάζω τις απόψεις σας διότι ταυτίζονται με αυτές που έχουν τριτοκοσμικά στελέχη της λαικίζουσας αριστεράς και δεν έχω διάθεση να συνομιλώ με ηχογραφημένα επιχειρήματα αυτών.