Άλλη μία παράταση πήρε η θέσπιση του νέου Ασφαλιστικού. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά, η οποίας μας πάει αυτή τη φορά στον προσεχή Γενάρη. Το νέο Μνημόνιο προέβλεπε ότι το νέο εκτεταμένο πακέτο μέτρων στο Ασφαλιστικό έπρεπε να περάσει έως 31 Οκτωβρίου.
Έπειτα η κυβέρνηση πήρε παράταση μέχρι μέσα Νοεμβρίου, πιο μετά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ακόμη πιο… μετά στα μέσα Δεκεμβρίου για να φτάσουμε πλέον στον Ιανουάριο του 2016.
Η παράταση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα «καλά νέα» για την κυβέρνηση και προπαντός για τους συνταξιούχους.
Αντιθέτως, η παράταση αυτή ήλθε για δύο λόγους:
- Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει τους δανειστές ότι έχει βρει τα μέτρα τα οποία θα φέρουν εξοικονόμηση 1,8 δις. ευρώ το 2015-16 και τα οποία θα αποδίδουν 3,2 δις. ευρώ έως το 2018. Πχ από το «κουαρτέτο» αμφισβητούν την απόδοση της εισφοράς 6% στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ που ήδη εφαρμόζεται, ενώ δεν θέλουν να ακούν για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών όπως προτείνει η κυβέρνηση. Αυξάνεται, έτσι, το πιθανό εύρος των παρεμβάσεων πρώτα -πρώτα στις επικουρικές συντάξεις.
- Όσο περνά ο καιρός η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία διευρύνεται και μαζί τους το ενδεχόμενο νέων απαιτήσεων των δανειστών. Το ΥΠΟΙΚ προβλέπει πως το έλλειμμά τους θα φτάσει φέτος τα 1,8 δις. ευρώ έναντι προβλέψεων για …900 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους βρίσκονται σήμερα στα 2,7 δις. ευρώ έναντι 1,7 δις. ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Χρονικό ορόσημο για την εικόνα των Ταμείων, του κρατικού προϋπολογισμού και, έτσι, των πιθανοτήτων για επιπλέον μέτρα θα είναι ο Φλεβάρης –Μάρτης του 2016. Mαζί θα «κολλήσει» και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία θα εντείνει τις πιέσεις για σκληρές προσαρμογές στο ασφαλιστικό.