Παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου, 2008, έδωσε ο Γιώργος Πέτσας, Πρόεδρος της νέας Επιτροπής Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, στις Ασφαλιστικές Εταιρείες, προκειμένου να παρουσιάσουν τα Αποθεματικά τους.
Πολλά σχόλια κυκλοφορούν, μέσω διαφόρων blogs, πολλά έχουν κάποια βάση, όπως και πολλά κυκλοφορούν μεταξύ των στελεχών της Αγοράς, ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι νομίζουν αρκετοί.
Η θέση του Γ. Πέτσα δεν είναι καθόλου εύκολη και ας του καταλογίζουν ότι είναι «Αυτοκινητάς» και δεν γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του χώρου! Αυτά είναι λόγια της… καραβάνας που λέγονται από τους γνωστούς «ξερόλες» του κλάδου. Δεν γνωρίζουμε τι θα μπορούσαν να κάνουν, περισσότερο από ότι κάνει ο Γ. Πέτσας, ο οποίος, καλώς ή κακώς, είναι Πολιτικό Πρόσωπο. Δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό το οποίο θα βλάψει Πολιτικά το Κόμμα που Κυβερνάει. Αυτό να μη το ξεχνάει κανένας. Τίποτα δεν μετράει, μπροστά στο Πολιτικό Κέρδος ή Κόστος της εκάστοτε Εξουσίας. Για αυτό καλό θα είναι όποιες Προτάσεις και αν υποβάλλονται στην Κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων Αρχών, καλά είναι να λαμβάνουν υπόψη τους το Πολιτικό Κόστος ή Κέρδος που θα μπορούσε να προκύψει από τις Προτάσεις τους. Σκέτες Προτάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα Συμφέροντα μας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα Πολιτικά Συμφέροντα της Εξουσίας, είναι… άχρηστα!
Η ΕΠΕΙΑ δεν μπορεί να κλείσει πολλές Εταιρείες, μια και έξω, ούτε και να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά τα απίστευτα Ελλείμματα που τα δύο Κόμματα Εξουσίας επέτρεψαν να σωρευτούν τα τελευταία 30 χρόνια. Όπως γράψαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα του ID το σύνολο των Ελλειμμάτων των Ασφαλιστικών Εταιρείων στην Ελλάδα πλησιάζει το 1,5 δις ευρώ!
Επομένως, όλες οι Διορθωτικές Κινήσεις της Εποπτικής Αρχής θα γίνουν με κύριο κριτήριο τη μείωση του «Πολιτικού Κόστους» όσο είναι δυνατόν αυτό να γίνει, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ξένες πολυεθνικές οι οποίες πιέζουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Τίποτα άλλο δεν ενδιαφέρει την Κυβέρνηση…
To ID, έχει όμως μία άλλη λύση:
Μια πρόταση, που θα πρέπει να είσαι Θετικός και Δημιουργικός Άνθρωπος για να μπορέσεις να την σκεφτείς και να την Υλοποιήσεις.
Μπορεί η Κυβέρνηση να προσλάβει μια Διεθνή Εταιρεία Συμβούλων, όσο μπορεί πιο καθαρή, γιατί βρώμισαν και αυτές, και να τις αναθέσει να κάνει μια μελέτη συγχώνευσης των μικρών Ασφαλιστικών Εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη Ελληνική Ασφαλιστική Κοινοπραξία, με μετόχους όλους τους μικρούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι να αναλάβουν ο κάθε ένας από έναν Κλάδο και να τον διοικούν εκ περιτροπής για δύο-τρία χρόνια ό κάθε ένας, με μια Κεντρική Διοίκηση Τεχνοκρατών, όχι βέβαια Πολιτικών και να διατηρήσει ο κάθε ένας το ποσοστό των Μετοχών που θα του αναλογεί σύμφωνα με μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα συμμετοχής. (Περιουσία – πραγματική – Οργάνωση, Τζίρος, Κέρδη, Ιστορικό, κ.α.)
Έτσι και έναν αξιοπρεπή μισθό θα έχουν για να ζήσουν και Κέρδη μπορούν να έχουν, αν Διοικούν συνετά τους Κλάδους τους!
Αν γίνει αυτή η μελέτη, τα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα μπορούν εύκολα να αντληθούν για να χρηματοδοτήσουν την ορθόδοξη λειτουργία της νέας Κοινοπραξίας. Φυσικά, δεν εννοούμε να δημιουργηθεί ένα άλλο Κρατικό Έκτρωμα που θα αρμέγεται από την εκάστοτε Πολιτική Εξουσία…
Μπορεί, μια φορά στη ζωή της, μια Κυβέρνηση να σκεφτεί Δημιουργικά και Θετικά, προκειμένου να σώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να στηρίξει έναν Ιστορικό και Ιερό Κλάδο με μια δεύτερη Ελληνική Εταιρεία για να μην Ελέγχεται τελείως η Αγορά από ξένες;
Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε.
Μια άλλη Πρόταση που κάνουμε στην ΕΠΕΙΑ είναι να διαχωρίσει ποιες από τις μικρές Εταιρείες λειτουργούν Οργανωμένα και προσπαθούν φιλότιμα να Νοικοκυρευτούν, ώστε να συμβάλλει στην εύρεση κάποιας λύσης, με θυσίες εννοείται από τον Επιχειρηματία, και ποιες άλλες είναι τελείως κομπιναδόρικες, θρασύτητες και το μόνον που ενδιαφέρει τους αντίστοιχους Επιχειρηματίες, είναι να τσεπώσουν όσο πιο πολλά μπορούν, όσο τους το επιτρέπουν οι συνθήκες της Αγοράς. Αυτούς τους τελευταίους, έχει κάθε δικαίωμα να τους κυνηγήσει και να κάνει το πρώτο ξεκαθάρισμα. Τους άλλους, θα μπορούσε να τους εντάξει σε μια Κοινοπραξία, όπως προαναφέραμε, αφού τους πείσει ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να βρουν το… κορόιδο που ψάχνουν να την πουλήσουν και να τα… κονομήσουν και από εκεί..
Όταν μια από τις μικρές αλλά πιο καλά Οργανωμένες Εταιρείες στην Ελλάδα, δεν μπορεί να βρει Αγοραστή…πώς θα βρουν οι άλλες που δεν γνωρίζουν πώς να αντλήσουν στοιχεία που ζητούν οι αποτιμητές.. Βέβαια, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης της καλά Οργανωμένης μικρής που δύο φορές, κόλλησε η διαδικασία της Πώλησης, ζητάει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα αξίζει…Δικαίωμά του είναι βέβαια να ζητάει όσα θέλει, ίσως να βρει και Αγοραστή…Ο τολμών νικά!
Όποιος δεν δεχτεί τη λύση της προτεινόμενης Κοινοπραξίας, θα είναι άξιος της τύχης του!
Διαφορετικά οι γνωστές μεσοβέζικες Πολιτικές Λύσεις θα κοστίσουν σε όλες τις πλευρές, κυρίως στον Κλάδο και στους δύστυχους Επαγγελματίες και Στελέχη που θα βρεθούν στο δρόμο μετά από 30-40 χρόνια Εργασίας.
Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι νομίζουμε όλοι μας και σίγουρα δεν είναι πρόβλημα ούτε του Πέτσα ούτε της Ένωσης. Είναι πρόβλημα των περισσοτέρων Ελληνικών Εταιρειών και φυσικά και της Κυβέρνησης.
Θα ήταν πολύ καλύτερα εάν κάθε εταιρεία που αντιμετωπίζει πρόβλημα να έπαιρνε ένα περιθώριο χρόνου π.χ 3 μήνες και εάν δεν τα καταφέρει τότε να ανακοινώνει η εποπτική αρχή το όνομα και να δίνει 6 μήνες παράταση έως το κλείσιμο της να μεταφερθούν τα συμβόλαια σε άλλη εταιρεία.
Έτσι δεν θα έχανε κανένας πελάτης τα χρήματά του, κανένας διαμεσολαβών την περιουσία του και δε θα πλήρωνε και τη νύφη το κράτος (επικουρικό) και κανείς εργαζόμενος τη θέση του.
Αυτό το κρυφτούλι θα κλείσει αυτή ή η άλλη δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλους μας. Αλλάξτε το είναι τόσο απλό!!!
τη νύφη τη πληρώνουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές μέσω των εισφορών τους στο επικουρικό και μέσω του αρνητικού αντίκτυπου στη φήμη τους….
Συμφωνω απολυτα με την τοποθετηση! Αυτο που γινεται σημερα μεγενθυνει και διασπειρει το προβλημα αντι να το ελεγχει. Τελικα ειναι δυσκολη η κοινη λογικη και καθολου αυτονοητα τα αυτονοητα!