Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της 1ης ημερίδας του ελληνικού παραρτήματος του IFITT (International Federation of IT and Travel and Tourism) που πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα με αφορμή τα εγκαίνια του IFITT Greece. Ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες συνέθεσαν την ομάδα των ομιλητών που παρουσίασαν τις παγκόσμιες τάσεις του e-tourism και εξέφρασαν την ανάγκη για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Ελλάδα και του πολυτάλαντου ανθρώπινου δυναμικού που ακόμα δεν έχει αναδειχθεί. Η εκδήλωση «Information Technology & Tourism Competitiveness» ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση του οργανισμού και ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 130 στελέχη από όλους τους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας και είναι η αρχή μιας σειράς από δράσεις που έχει σχεδιάσει ο οργανισμός. Στο πάνελ (φωτογραφία) συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι ομιλητές οι οποίοι κάλυψαν μια ευρεία θεματολογία για τον τουρισμό και την τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα:
O Καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης από το Πανεπιστήμιο του Bournemouth που είναι ο Πρόεδρος του παγκόσμιου οργανισμού IFITT, παρουσίασε μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες που προάγουν την τουριστική ανάπτυξη και μίλησε για τις εξελίξεις στην έρευνα και τις τάσεις της βιομηχανίας του τουρισμού παγκοσμίως. Δήλωσε ότι «η χρήση της τεχνολογίας στον τουρισμό δεν είναι πλέον προαιρετική αλλά απολύτως απαραίτητη για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικές. Ήδη υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα ξενοδοχείων στην Ελλάδα τα οποία έχουν το 70% των εσόδων τους μέσω On-line Κρατήσεων! Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, θεωρώ ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση και να είναι ανταγωνιστική εφόσον αξιοποιήσει αποτελεσματικά την τεχνολογία. Ειδικά οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν πλέον καταπληκτικά εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν, να προβάλλουν και να πουλήσουν ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν».
Ο εκπρόσωπος του ΤripΑdvisor κος Mark Leach, ενθάρρυνε τους Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού να καταχωρήσουν την επιχείρηση τους στο TripAdvisor. Είναι χωρίς κόστος ενώ τους δίνει δυνατότητα παρουσίας στη μεγαλύτερη παγκόσμια ταξιδιωτική ιστοσελίδα και σύνδεση με μια τεράστια κοινότητα ταξιδιωτών η οποία αυτή τη στιγμή μετρά 50 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο TripAdvisor έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 49% φέτος, κάτι που δίνει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο στους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων να το εκμεταλλευθούν ως ένα δωρεάν και δυνατό εργαλείο marketing».
Ο κος Δημήτρης Σερίφης, Πρόεδρος του IFITT Greece, παρουσίασε τον οργανισμό και τους σκοπούς του και δήλωσε ότι «στη σημερινή μας εκδήλωση, αναδείχτηκε η συσχέτιση τεχνολογίας και τουρισμού και πως αυτή μπορεί να φέρει μεγάλο κέρδος και όφελος για τις επιχειρήσεις και τους προορισμούς. Το γεγονός ότι είχαμε τόσο μεγάλη προσέλευση δείχνει την επιθυμία που έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες για γνώση και συνεργασία στο αντικείμενο. Στην Ελλάδα υπάρχει κενό στη σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τουριστική βιομηχανία. Το IFITT Greece καλείται να καλύψει αυτό το κενό και να δημιουργήσει έδαφος για συνεργασία και ανάπτυξη. Διαθέτουμε στη χώρα μας πολύ δυνατά μυαλά και μεγάλο ταλέντο στην τεχνολογία το οποίο αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα θα βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητα της».
Το IFITT Greece ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις ενώ περισσότερες πληροφορίες για τον παγκόσμιο οργανισμό IFITT υπάρχουν διαθέσιμες στο www.ifitt.org.