Η γερμανική ασφαλιστική Allianz (μέσω της θυγατρικής της PIMCO) και ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος BlackRock είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίοι μάλιστα έχτισαν θέσεις όταν τα ελληνικά ομόλογα κατέρρεαν, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη καταγράψει σημαντικές αποδόσεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Capital.gr, εκτιμάται ότι οι δύο μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές (αλλά και άλλα μεγάλα funds) προχώρησαν σε συστηματικές αγορές από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2015, χτίζοντας θέσεις με χαμηλό κόστος.
Όσοι λοιπόν αγόρασαν στις 29 Ιουνίου το ελληνικό ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2026 στα 37 λεπτά ανά ευρώ ονομαστικής αξίας σήμερα βλέπουν την τιμή του να εχει αναρριχηθεί σε ψηλά έτους στα 71,5 λεπτά ανά ευρώ. Υπεραξία δηλαδή της τάξης του 93% μέσα σε τέσσερεις μόλις μήνες. Η απόδοση της δεκαετίας, το θεωρητικό κόστος δανεισμού του δημοσίου, εχει υποχωρήσει από 19,5% τον Ιούλιο στο 7,6% σήμερα.
Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index, ο οποίος αποτυπώνει την συμπεριφορά των τιμών ενός ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (22 εκδόσεις), από το χαμηλό των 52,833 λεπτών ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις 7 Ιουλίου κινείται πλέον κοντά στα επίπεδα των 112-114 λεπτών. Πρόκειται για άνοδο υψηλότερη του 100% από το χαμηλό του Ιουλίου και νέα υψηλά για το 2015 αφού ο δείκτης ξεκίνησε το 2015 από το 94.
Η Blackrock φέρεται να αυξάνει τη θέση της από πέρυσι τον Δεκέμβριο οπότε και οι πιέσεις στις τιμές του ελληνικού χρέους άρχισαν να κλιμακώνονται εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.
Ορισμένοι θεσμικοί επενδύτες και hedge funds εμφανίστηκαν επίσης ως αγοραστές ακόμα και πριν τη καταρχήν συμφωνία Ελλάδας-δανειστών. Μεταξύ αυτών και η γερμανική Allianz η οποία όπως έγινε γνωστό έχει προχωρήσει μέσω της θυγατρικής της Pimco Investment Management σε αύξηση της έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 200 εκατ. ευρώ στα 1,2 δισ. και κατέστη έτσι μαζί με την Balckrock αλλά και την ΕΚΤ ένας από τους τρεις μεγαλύτερους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα, μετά την ΕΚΤ.