Αναδημοσιεύουμε από το banknews.gr ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα “εσωτερικά” της ΑΤΕBank, με αφορμή τον έλεγχο που διεξάγεται στα οικονομικά της εταιρείας από την Pricewaterhouse Coopers:
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι έλεγχοι στο χαρτοφυλάκιο δανείων της ATEbank από ορκωτούς ελεγκτές, που συνδέονται άρρηκτα με το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτηθεί για την εξυγίανση της τράπεζας, όπως είχε αποκαλύψει το “B” τον Δεκέμβριο. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο βαθιά θα φθάσει αυτός ο έλεγχος και αν θα αποκαλύψει στοιχεία που θα προκαλέσουν ακόμη και εισαγγελικό ενδιαφέρον…
Την ιδιαίτερα «λεπτή» χειρουργική επέμβαση στα λογιστικά βιβλία της ATEbank έχει αναλάβει ο οίκος ορκωτών ελεγκτών PriceWaterhouse. Αποστολή των ορκωτών είναι ουσιαστικά να διαμορφώσουν αντίληψη για το πραγματικό ύψος των επισφαλειών της τράπεζας και για το βαθμό κάλυψής τους από προβλέψεις. Όταν «καθαρίσει» η εικόνα για τις επισφάλειες θα προσδιορισθεί και το ύψος της απαιτούμενης αύξησης κεφαλαίου, όπως έχει συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου.
Πρόκειται, όπως λένε τραπεζικά στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος τις «ιδιαιτερότητες» της ATEbank, για μια έρευνα από την πλευρά των ορκωτών που «αγγίζει» άκρως ευαίσθητες πτυχές της τράπεζας, με υψηλό πολιτικό ενδιαφέρον και προεκτάσεις που φθάνουν ως την Ποινική Δικαιοσύνη, καθώς είναι πρόσφατες οι δημόσιες καταγγελίες του Γιώργου Ανωμερίτη, πρώην υπουργού, στελέχους της ΑΤΕ και σημερινού προέδρου του ΟΛΠ, για ακραίες ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης.
Περιέργως, οι καταγγελίες αυτές, αν και διατυπώθηκαν δημόσια με άρθρο στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δεν έχουν προκαλέσει ως τώρα το ενδιαφέρον των εισαγγελέων. Επιπλέον, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η κυβέρνηση, παρότι ως αντιπολίτευση είχε κατ’ επανάληψη στοχοποιήσει τη διοίκηση Μηλιάκου, φθάνοντας στο σημείο να υποβάλει δύο μηνυτήριες αναφορές για τη γνωστή υπόθεση των επενδύσεων σε δομημένα, δεν έχει την παραμικρή διάθεση να διερευνήσει σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος.
Στο άρθρο του, πάντως, ο κ. Ανωμερίτης είχε καταγγείλει… σημεία και τέρατα για χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο πεδίο, όπου θα πρέπει να κινηθούν τώρα και οι ορκωτοί της PriceWaterhouse:
«Η απελθούσα ληστρική διοίκηση της τράπεζας», τόνιζε μεταξύ άλλων ο κ. Ανωμερίτης, «έχει αφαιρέσει έγγραφα και σκληρούς δίσκους και η έρευνα θα είναι εκ των πραγμάτων δυσχερής. Είναι όμως ανάγκη να διερευνηθούν οι άφρονες αν όχι και δόλιες αποφάσεις εκείνων που λήστευσαν μια μεγάλη τράπεζα εκ των έσω».
Ύστερα από μια συνοπτική αναφορά στις γνωστές απώλειες της τράπεζας από επενδύσεις σε δομημένα, για τις οποίες διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα, που τέθηκε στο αρχείο και ακολούθησε νέα μηνυτήρια αναφορά από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανωμερίτης τόνιζε τη «δεύτερη μεγάλη αφαίμαξη των κεφαλαίων της τράπεζας για καθαρά μικροκομματικούς λόγους», δηλαδή τις χορηγήσεις 1,6 δισ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε το Φθινόπωρο σε ρύθμιση, ώστε να καλυφθεί η τράπεζα. Στο πιο «ζουμερό», ίσως, κομμάτι του άρθρου του, το οποίο δεν είναι καθόλου άσχετο με τη σημερινή έρευνα των ορκωτών για τις πραγματικές επισφάλειες της ΑΤΕ, ο κ. Ανωμερίτης έκανε λόγο για «σκανδαλώδη πράξη της προηγούμενης διοίκησης», αναφερόμενος στις «αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας για διαγραφές και μεταφορές σε εκτός ισολογισμού στοιχεία ποσών 1.241 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2006-2009 με, όπως καταγγέλλεται, κατευθυνόμενες διαγραφές σε επιλεγμένους πελάτες -φίλους της προηγούμενης κυβέρνησης».
Το ερώτημα είναι αν πράγματι υπήρξε τέτοιο «πάρτι» με κομματικά καθοδηγούμενες διαγραφές δανείων και σε ποιο βαθμό αυτές οι πρακτικές του παρελθόντος θα επηρεάσουν τη σημερινή έρευνα των ορκωτών ελεγκτών στα βιβλία της τράπεζας. Βέβαιο είναι, πάντως, ότι όταν διατυπώνονται δημόσια τέτοιες καταγγελίες για μια κρατική τράπεζα και όταν η σημερινή διοίκησή της προχωρά σε σχηματισμό προβλέψεων με ρυθμούς… πολυβόλου, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να «βγουν λαβράκια» από την έρευνα των ορκωτών και το τελικό ποσό της αύξησης κεφαλαίου που θα απαιτηθεί, για να καλυφθούν «αμαρτίες» του παρελθόντος να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη που έχει ακουσθεί ως τώρα.
Δεν είναι ίσως τυχαίο, ότι αίφνης εμφανίσθηκε στο προσκήνιο, την ώρα που προχωρά η έρευνα για τις επισφάλειες, ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής της ΑΤΕ, για τον οποίο γίνονται στο παρασκήνιο της κυβέρνησης πολλές συζητήσεις. Ο όμιλος Reignwood από την Κίνα, που διευθύνεται από τον μεγιστάνα επιχειρηματία dr Chanchai Ruayrungruang και έφθασε στην Ελλάδα με συστάσεις προς την κυβέρνηση από ισχυρό εφοπλιστή, έχει δηλώσει στην κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος το ενδιαφέρον του για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της ΑΤΕ.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, παρότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, ότι η τρόικα τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ. Ίσως, όμως, οι κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για την ΑΤΕ να άλλαζαν, αν αποκαλυπτόταν ότι τα ποσά κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα χρειασθεί η τράπεζα αγγίζουν ή ξεπερνούν τα όρια αντοχής του Δημοσίου. Άλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν αυτής της χώρας οι λεηλασίες ισχυρών δημόσιων επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις με εξευτελιστικά τιμήματα και όρους…