Στο «μικροσκόπιο» της Τράπεζας της Αγγλίας θα βρεθούν οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της Μ. Βρετανίας, την ώρα που η κυβέρνηση ποντάρει στη ρευστότητα του κλάδου για να… πάρει μπρος οικονομική ανάπτυξη.
Στόχος της BoE είναι να εξετάσει το κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο επενδύοντας σε έργα υποδομής, τα οποία ενδεχομένως να μην συνάδουν με την παραδοσιακή διαχείριση χαρτοφυλακίου.
Τον τελευταίο καιρό οι πολιτικοί ασκούν ισχυρές πιέσεις στις ασφαλιστικές για να επενδύσουν στην οικονομική ανάπτυξη μέσω έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Έργα που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα κρατικά ομόλογα, όμως εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο.
Οι «φωνές» που θέλουν οι ασφαλιστικές να σταματήσουν να επενδύουν σε τέτοια έργα θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει τη χορήγηση δανείων ύψους 315 δισ. ευρώ για έργα υποδομής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής είναι ελκυστικές για τις ασφαλιστικές, αλλά παρουσιάζουν «ιδιοσυγκρασιακούς κινδύνους» που δεν συμβαδίζουν με την παραδοσιακή διαχείριση χαρτοφυλακίου, δήλωσε ο Andrew Bulley, επικεφαλής ασφαλειών Ζωής της Prudential Regulation Authority, που είναι το αρμόδιο εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας.
Οι νέοι κανόνες φερεγγυότητας που θα τεθούν σε ισχύ τον ερχόμενο Ιανουάριο θα βοηθήσουν τον κλάδο να κρίνει αν θα πρέπει να επενδύσει σε έργα υποδομής, πρόσθεσε ο Bulley στο πλαίσιο ομιλίας του στο Λονδίνο.