Την ώρα που ο “Σούπερ Μάριο” είναι έτοιμος να “βρέξει” λεφτά για ολόκληρη την Ευρωζώνη – εκτός από την Ελλάδα – το ζήτημα που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Στην Κύπρο χτυπάει σήμερα η καρδιά της Ευρωζώνης καθώς στο νησί της Αφροδίτης συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής νομισματικής Αρχής με δύο κρίσιμα ζητήματα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Το πρώτο αφορά φυσικά στην έναρξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), βάσει του οποίου η ΕΚΤ θα αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους έως 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Το συνολικό «κόστος» του προγράμματος που έχει στόχο να δώσει επιτέλους την πολυπόθητη «σπίθα» για την ανάπτυξη ξεπερνά τα 1 τρισ. ευρώ.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ξεκάθαρα ελληνικό χρώμα, αφού ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να κάνει γνωστές τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζιτών αναφορικά με την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, την ώρα που τα περιθώρια στενεύουν προκαλώντας ασφυξία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο «Σούπερ Μάριο» θα πρέπει σήμερα να απαντήσει σε 5 «καυτά» ερωτήματα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι είναι ένας από τους πιο ενεργητικούς παράγοντες της ζώνης του ευρώ που δεν διστάζει να λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις.
Τα 5 ερωτήματα είναι, σύμφωνα με το Bloomberg:
1.Τι θα γίνει με την Ελλάδα;
Ο Ντράγκι θα πρέπει να εξηγήσει το πως σκέφτεται να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες… ενώ οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να επαναφέρουν την εξαίρεση που επιτρέπει στις εληνικές τράπεζες να δανείζονται χρήματα από την ΕΚΤ με ενέχυρα κρατικά ομόλογα που αξιολογούνται ως junk. Ή αν θα συνεχιστεί η στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA και της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, η ΕΚΤ θα πρέπει να πάρει θέση ως προς την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια για αν χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της τους επόμενους μήνες.
2.Με τι θα μοιάζει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ;
Το συγκεκριμένο ερώτημα χωρίζεται σε υποερωτήματα. Πρώτα απ’ όλα, ο Ντράγκι θα πρέπει να μας ενημερώσει για το πότε θα αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Επίσης, πως θα γίνονται οι αγορές, απευθείας ή μέσω αντίστροφων δημοπρασιών; Πως θα υπολογίσει η ΕΚΤ τα όρια του 25% για κάθε έκδοση ομολόγων και 33% για το χρέος κάθε χώρας; Θα υπάρχει ενημέρωση για τις αγορές της ΕΚΤ; Νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι αγορές θα ακολουθήσουν το τρέχον προφίλ ωριμάνσεων στην αγορά, με σκοπό να περιοριστούν οι στρεβλώσεις.
3.Θα υπάρξουν αρκετοί τίτλοι για να τους αγοράσει η ΕΚΤ;
Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει πρόβλημα να δαπανήσει 60 δις. ευρώ το μήνα, όπως έχει ανακοινωθεί… όμως ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές δεν είναι τόσο αισιόδοξοι.
«Υπάρχουν ανησυχίες ότι το πρόγραμμα ίσως είναι πολύ μεγάλο για το απορροφήσει η αγορά ομολόγων σε ότι αφορά στην καθαρή προσφορά», εκτιμά ο Frederik Ducrozet, αναλυτής της Credit Agricole στο Παρίσι. «Ίσως η ΕΚΤ αναγκαστεί να γίνει επιθετική στις αγορές της».
4.Πως θα αξιολογήσει η ΕΚΤ την επιτυχία του QE;
Ο Ντράγκι έθεσε το όριο όταν είπε ότι το QE θα τρέξει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 ή μέχρι η κεντρική τράπεζα δει «μία βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού» προς τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω του 2%.
5.Θα μεταβληθούν τα επιτόκια;
Ούτε ένας αναλυτής σε δημοσκόπηση του Bloomberg News δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα μεταβάλει τα επιτόκια. Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται σήμερα στο 0,05% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%.