Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα, δυστυχώς, συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό τροχαίων, που οφείλονται κυρίως στην αυξημένη έξοδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια. Αρκεί να αναφέρουμε ότι την περίοδο του Πάσχα περίπου 30.000 άτομα τραυματίζονται σε τροχαία. Είναι ζήτημα όλων να προσέχουμε για να επιστρέφουμε σώοι και αβλαβείς στον τόπο από τον οποίο ξεκινήσαμε. Γνωρίζετε ότι:
Tα τροχαία που συμβαίνουν κατά την περίοδο του Πάσχα αποτελούν το 5% του συνόλου των τροχαίων που καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα;
Το 60% των θυμάτων είναι οδηγοί, το 22% επιβάτες και το 18% πεζοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι 500 θάνατοι ετησίως (περίπου το 20%) θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι χρήστες τροχοφόρων χρησιμοποιούσαν κράνος ή ζώνη ασφαλείας.
Το 33% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα.
Πρόληψη τροχαίων συμβάντων:
• Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο. Μείωση της ταχύτητας κατά 1% οδηγεί σε 2% μείωση των ελαφρών τραυματισμών, 3% μείωση των σοβαρών τραυματισμών και 4% μείωση των θανατηφόρων.
• Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
• Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα στις πίσω θέσεις, μέχρι την ηλικία των 12 ετών (έως βάρος 36 κιλά ή/και ύψος 1,35 μέτρα).
• Σεβόμαστε την προτεραιότητα, διατηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, οδηγούμε αμυντικά και συμπεριφερόμαστε με ευγένεια.
Θυμηθείτε πως τις ημέρες του Πάσχα, το ανεπαρκές επαρχιακό οδικό δίκτυο – το πλέον επικίνδυνο αφού 65% των τροχαίων συμβαίνουν σε αυτό Πανευρωπαϊκά – φορτώνεται με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οχημάτων.