Το Μνημόνιο, όπως το σχεδίασαν οι Εταίροι μας είναι πολύ ακριβό. Περιλαμβάνει όλα τα περιθώρια Κέρδους που θέλουν οι Χρηματοδότες μας παρόλο το φαινομενικά καλό Κούρεμα που μας έδωσαν. Το ιστορικό των μεγάλων Τραπεζών δεν έχει αλλάξει. Δανείζουν με τεράστια τοκογλυφικά Κέρδη και εκμεταλλεύονται την αποκλειστική διανομή του χρήματος που έχουν στα χέρια τους. Έτσι, μετά από εβδομάδες έντεχνης καθυστέρησης, χθες εστάλη προς υπογραφή στις 4 μεγάλες τράπεζες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οριστικό κείμενο της Σύμβασης Προεγγραφής για την Ανακεφαλαιοποίησή τους. Στόχος τώρα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη είναι να υπογραφεί έως την Παρασκευή για να μοιραστεί το πρώτο πακέτο των 18 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο και μεταβατικό στάδιο της Ανακεφαλαιοποίησης η οποία μεταφέρεται – λόγω των πολιτικών εξελίξεων και άλλων καθυστερήσεων – συνεχώς προς τα πίσω φρενάροντας και τις προοπτικές ανάκαμψης της ρευστότητας. Συνολικά υπάρχουν διαθέσιμα για τη στήριξη των τραπεζών 50 δισ. ευρώ. Το πρώτο πακέτο Ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει 25 δισ. ευρώ. Αρχικά έπρεπε οι όροι να καθοριστούν έως το τέλος Μαρτίου, 2012. Ωστόσο ακόμη αυτό δεν έχει συμβεί και έτσι αποφασίστηκε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στήριξης των 4 μεγάλων με 18 δισ. ευρώ (Εθνική Τράπεζα 6,9 δισ. ευρώ, Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, Alpa 1,9 δισ.ευρώ και Πειραιώς 5 δισ. ευρώ). Οι ΑΤΕ και ΤΤ θα μοιραστούν τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ και τα οικονομικά τους αποτελέσματα αναμένονται έως το τέλος του μήνα μετά από σχετική παράταση που έλαβαν.
Το οριστικό κείμενο της Σύμβασης Προεγγραφής για την Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα συνυπογραφεί και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει δώσει την προέγκρισή του όπως και οι υπουργοί Οικονομικών αλλά και η ΤτΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο ελληνικό εποπτικό όργανο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τις τυχόν ευθύνες που μπορεί να υπάρξουν μετά από προβλήματα στην υλοποίηση της Ανακεφαλαιοποίησης. Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι κάθε ημέρα που περνά η κατάσταση οξύνεται, λόγω και των μεγάλων εκροών κεφαλαίων που προκαλεί η πολιτική αστάθεια. Εκτιμάται ότι η ρευστότητα θα συνεχισθεί έως τις εκλογές και η ολοκλήρωση του μεταβατικού αυτού σταδίου των 18 δισ. ευρώ θα δώσει μία ανάσα στον κλάδο.