Πέρασαν και οι 4 ελληνικές τράπεζες τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ΕΚΤ με βάση το «δυναμικό» σενάριο δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει και τις επιδράσεις από τις Αυξήσεις μετοχικού Κεφαλαίου αλλά και από τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Μάλιστα πρόσθετη βελτίωση αναμένεται να έρθει από την ενσωμάτωση των εκτιμήσεων και του οφέλους από το αναβαλλόμενο φόρο (έως 2,5 δισ. ευρώ βελτίωση συνολικά αν το επιτρέψουν οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ).
Η Alpha είναι η μόνη τράπεζα που πέρασε και τα τεστ με βάση το βασικό σενάριο των κεφαλαιακών αναγκών όπως εμφανίστηκαν στο τέλος του 2013. Πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς, μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες έχει η Εθνική Τράπεζα και μόνο 17,5 εκατ. ευρώ ανάγκες έχει η Eurobank.
Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση για τις 3 τελευταίες τράπεζες ότι θα υλοποιηθούν τα σχέδια που έχει ήδη υποβάλλει στην ΕΚΤ και προβλέπουν αναδιαρθρώσεις. Στις αναδιαρθρώσεις περιλαμβάνεται και όρος για διακοπή δραστηριοτήτων που δεν είναι άμεσα τραπεζικές και εδώ εισέρχεται το… ερώτημα τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει έμφαση πλέον στην ανάγκη των τραπεζών να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Κύκλοι μάλιστα κάνουν λόγο και για ανάγκη επιστροφής των κεφαλαίων που έχουν δανειστεί οι τράπεζες από το κράτος προαναγγέλλοντας σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ταχύτερη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής και η τελική Βούλα θα δοθεί τον Δεκέμβριο καθώς εν τω μεταξύ οι τράπεζες ανά την ΕΕ, για τις οποίες υπάρχουν κεφαλαιακές ανάγκες, θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια κάλυψης και αυτά στις 10 Δεκεμβρίου να εγκριθούν από την ΕΚΤ που πλέον αναλαμβάνει την εποπτεία τους.
Πλέον, σε τραπεζικό επίπεδο, αυξάνονται οι πιέσεις για αύξηση της ρευστότητας προς την οικονομία αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τη χρήση των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη νέα πιστοληπτική γραμμή. Μόνο που η γραμμή αυτή πρέπει να περάσει και από το «σκόπελο» των κόκκινων δανείων τα οποία ανάλογα με τη ρύθμιση που θα αποφασιστεί να επηρεάσει μελλοντικά τις ανάγκες των τραπεζών.
«Τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη Συνολική Αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση», αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.
«Η επιτυχία αυτής της άσκησης επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», τόνισε η Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ.
Σε επίπεδο ΕΕ 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής με βάση τα στοιχεία από τα τέλη του 2013, και θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εξ αυτών οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Κακῶς ὁ τῖτλος στρογγυλεύει τό ἀποτέλεσμα τῶν Stress tests:
Μόνο ἡ ΑΛΦΑ τά πέρασε καί γι΄αύτό θά προχωρήσῃ καί σέ AMK μέ σκοπό τήν ἰδιωτικοποίησή της.
Ἅπασες οἱ ἄλλες κόπηκαν καί γι΄αὐτό δέν τολμοῦν ἄμεσα νά προβοῦν ἐκ νέου σέ ΑΜΚ προκειμένου νά μήν πληγοῦν οἱ χρηματηστηριακές τους τιμές κι ἄλλο!