Είναι κοινό μυστικό πως όταν μια πληγή εμφανιστεί σε ένα παιδικό -και μη- γόνατο, η διαδικασία που ακολουθείται είναι σχεδόν πάντα η ίδια: πρώτα καθαρίζουμε την πληγή με ένα αντισηπτικό υγρό, στη συνέχεια σταματάμε την αιμορραγία και κατόπιν αφήνουμε την πληγή να «αναπνεύσει». Και ποτέ, μα ποτέ δεν την ξύνουμε, ανεξάρτητα με το αν η φαγούρα είναι ανυπόφορη ή όχι…
Ωστόσο, γιατροί και επιστήμονες έρχονται να ανατρέψουν αυτά που πιστεύαμε τόσα χρόνια. Φαίνεται πως ό,τι μας έμαθαν οι γονείς μας ήταν πέρα για πέρα λάθος…Το να αφήνεις μια πληγή εκτεθειμένη στον αέρα για να αναπνεύσει και να «θρέψει» γρηγορότερα φαίνεται πως είναι μεγάλο λάθος, καθώς έτσι δημιουργείται ένα ξηρό περιβάλλον γύρω από αυτήν που προκαλεί το θάνατο των κυττάρων.
Έτσι, οι γιατροί υποστηρίζουν πως αν καλύπτουμε μια πληγή με κάποιον ειδικό επίδεσμο, το δέρμα ανακάμπτει γρηγορότερα, καθώς λειτουργεί καλύτερα μέσα σε ένα υγρό και καλά προστατευμένο περιβάλλον. Οι γιατροί μάλιστα αναφέρουν πως ο ιδανικός χρόνος και τρόπος για την επούλωση μιας πληγής είναι η κάλυψή της με επίδεσμο για 5 συνεχόμενες μέρες.
Τα αυτοκόλλητα επιθέματα (όπως τα Hansaplast) χρησιμεύουν σε πολλούς τομείς, καθώς κρατάνε υγρή την πληγή, την προστατεύουν από μικρόβια και από τον ήλιο, ο οποίος ενδέχεται να προκαλέσει αποχρωματισμό στο δέρμα σε ένα τραύμα που δεν έχει καλυφθεί.
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν αρκετοί είναι πως χρησιμοποιούν αντιβιοτικές κρέμες για την κάλυψη της πληγής, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες ή δερματίτιδα.
Τέλος, καλό είναι να αφαιρείτε έγκαιρα το κάκαδο που δημιουργείται, καθώς, αν το αφήσετε πολύ, κινδυνεύετε να δημιουργήσετε μια βαθιά ουλή. Ο καλύτερος τρόπος για να το αφαιρέσετε είναι να το μουλιάσετε σε νερό, να το αφαιρέσετε προσεκτικά και στη συνέχεια να βάλετε στο πάσχον δέρμα λίγη βαζελίνη.
Πηγή: «Never shower in a thunderstorm» – Anahad O’ Connor.