Αν δεν υπάρξει εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο «υπάρχει εναλλακτική λύση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου. Περιέγραψε επίσης τις ελληνικές επιδιώξεις λέγοντας ότι αν υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δεχτεί ξανά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.
Μόνο που ακόμη ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Από χθες η ΕΚΤ που συνέρχεται στη Λευκωσία πρέπει να επανεγκρίνει για ακόμη 15 ημέρες την πρόσβαση στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα.
Η ειδική του σημασία φανερώνεται και από την επικοινωνία χθες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που εκπροσωπεί την Ελλάδα. Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα “εργαλεία”, της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».
Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Eurogroup της Δευτέρας που είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός, με τον Γ Βαρουφάκη να αναφέρει ότι θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις. Θα υπάρξει, είπε, ενεργοποίηση της διαδικασίας διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σύμφωνα με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και παράλληλα δρομολογείται η διαδικασία που θα μας οδηγήσει στο τέλος του 4μηνου σε μία νέα συμφωνία με τους εταίρους με 2 πράγματα: τον υπερκερασμό του προβλήματος ροής κεφαλαίων που ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε με τον γενικότερο προσανατολισμό για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από διακρατικά δάνεια.
Θα συνεχίσει η συγγραφή των μεταρρυθμίσεων, ώστε να κριθούμε τον Απρίλιο επισήμανε, αλλά το θέμα είναι με τι κριτήρια. «Θέλουμε να κριθούμε αλλά το μνημόνιο ήταν τοξικό» είπε.
Αν δεν γίνει εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο είπε ότι αντιμετωπίζουμε την διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, και δεν πιστεύομε ότι θα υπάρχει αρνητική εξέλιξη.