Όσοι περίμεναν μία ευνοϊκή είδηση στη ρύθμιση Δανείων ιδιωτών θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση στο νέο Μνημόνιο που γράφεται αυτές τις ημέρες να υπάρχουν δύο ρήτρες: 1) Η ρύθμιση Ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και κάθε άλλου είδους πρωτοβουλία ή πράξη της κυβέρνησης να μην επιβαρύνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. 2) Η συγκεκριμένη ρύθμιση να επανεξεταστεί σε 6 μήνες από την Εφαρμογή της και αν τότε κριθεί ότι κάνει «ζημιά» να αλλάξει ξανά.
Εν τω μεταξύ υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν χθες το Αναθεωρημένο Σχέδιο που συζητούνταν από το πρωί μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα και της αρμόδιας γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Η πρόταση διατηρεί κάποια σημεία από την αρχική ελληνική πρόταση αλλά είναι πολύ «κουρεμένη», αναφέρουν αρμόδιες πηγές με στόχο το «κόστος» της να μην ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ από 2 με 3 δισ. ευρώ που φέρεται να αποτιμήθηκε από την τρόικα η αρχική Ελληνική πρόταση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η νέα Ρύθμιση θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλότερο αριθμό δανειοληπτών. Θα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 5 φορές χαμηλότερο από το ύψος των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο Εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή αν αυτό έχει μειωθεί κατά 35% ή περισσότερο μετά το 2010. Θα πρέπει επίσης να μην έχει Περιουσία μεγαλύτερης αξίας από 300.000 ευρώ περιλαμβανομένων ακινήτων αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. μετοχές ή καταθέσεις.
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι θα πρέπει οι δανειολήπτες να είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με 1 εργοδότη, άνεργοι, πολύτεκνοι, ή ΑΜΕΑ. Η ρύθμιση θα αφορά δάνεια για την κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 (200.000 ευρώ για πολύτεκνους).
Και παράταση ανακεφαλαιοποίησης. Την παραχώρηση η ολοκλήρωση της Ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να γίνει έως το τέλος Μαίου αντί για το τέλος Απριλίου εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από τον τραπεζικό χώρο, αλλά θέτει και όρους. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη επιθυμεί η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του Απριλίου και φέρεται ανένδοτη στην συμμετοχή των μετόχων κατά 10%.
Έναν μήνα πίσω πηγαίνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και τους στόχους για την πώληση της Proton και του ΤΤ, για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα. Η διαπραγμάτευση φέρεται να μην έχει ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμούν πολλά διαδικαστικά ζητήματα στις υπό συγχώνευση τράπεζες που πρέπει να προχωρήσουν εντός του Απριλίου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ανακοινώνει χθες ότι «οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».