Το δεδομένο είναι σύμφωνα με αναλυτές ότι οι τεράστιες -αν και αναμενόμενες- ζημίες που προκάλεσε στις τράπεζες το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τις αναγκάζει να αναζητήσουν κεφάλαια ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων. Τελικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει.
Αφενός στα αποτελέσματα δεν έχουν συμπεριληφθεί (αν υπάρξουν) πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια που σε κάποιες Τράπεζες ίσως προκύψουν από την έκθεση της BlackRock. Από την άλλη πλευρά, σε φάση διαπραγμάτευσης βρίσκεται μία ρύθμιση που θα περιορίσει τις ζημίες.
Ο λόγος για τη νομοθετική ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο για τα επόμενα 20 χρόνια. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φέρει δυνητικό κέρδος για τις τράπεζες 3,5 με 4,5 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη να επιχειρεί την Παρασκευή, 27/04/12, πάση θυσία να «κλείσει» το ζήτημα του φόρου. Γι` αυτό και ανέβαλλε το ταξίδι του για το ΔΝΤ για τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Ωστόσο, λύση δεν υπάρχει προς το παρόν, καθώς φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες και από την πλευρά της τρόικας. Με τη ρύθμιση θα είναι δυνατή η σταδιακή απόσβεση μέρους των ζημιών με τους φόρους των μελλοντικών κερδών των τραπεζών. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν ισόποσα τα λεφτά που θα πρέπει να διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το μεγαλύτερο ζήτημα, αυτό της νομοθετικής πράξης για την ανακεφαλαιοποίηση, φέρεται να έχει μπροστά του ακόμη μεγαλύτερο δρόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση από κοινού με την ΤτΕ και το κλιμάκιο της τρόικας που παραμένει επί σειρά ημερών στην Αθήνα θα καταλήξει σε οριστική λύση εντός την εβδομάδος. Ωστόσο, πληθαίνουν οι συστάσεις να μη γίνουν οι ανακοινώσεις τώρα, για να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές.