Αλλάζει η «φύση» των ασφαλιστικών φορέων με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των πλεοναζόντων ρευστών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση, η οποία συζητήθηκε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, τα ρευστά διαθέσιμα των ασφαλιστικών φορέων, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για τις βασικές λειτουργίες μεταφέρονται «υποχρεωτικά» στην ΤτΕ με την προοπτική της σύναψης ρέπος με το Δημόσιο και επιστρέφονται στους δικαιούχους τους ανάλογα με τις ανάγκες τους και εφόσον μπορεί να τα επιστρέψει το Δημόσιο.
Αν και οι συντριπτικά οι περισσότεροι ασφαλιστικοί φορείς είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν σημαίνει πως μέχρι τώρα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.
Και αυτό γιατί τα μισά πάνω – κάτω έσοδα τους προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών των αντίστοιχων κλάδων. Γι’ αυτό και στα Διοικητικά Συμβούλια τους πλειοψηφία των μελών τους αποτελούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (πχ ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΕΟΠΥΥ).
Εξάλλου, η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε το δικαίωμα των ΔΣ των ασφαλιστικών φορέων να αποφασίσουν για το αν θα μεταφέρουν τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ. Με την ΠΝΠ η σχέση αυτή μεταξύ κράτους – ταμείων αλλάζει μιας και το κράτος θα διαχειρίζεται όσα κεφάλαια περισσεύουν από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ήδη σχετική απόφαση μεταφοράς κεφαλαίων έλαβε -για 2η φορά μάλιστα- ο ΟΑΕΔ (50 εκατ. ευρώ), ενώ και ο ΟΑΕΕ να αναμένεται να μεταφέρει 40 εκατ. ευρώ τον ερχόμενο Ιούνιο. Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) με πρόταση για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, ενώ δεν αποκλείεται να έλθει σήμερα επίσης πρόταση στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ.
Οι περιπτώσεις του ΕΤΑΤ και του ΕΤΑΑ είναι πολύ σημαντικές γιατί σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ όπου το κράτος βάζει από το 50% έως το 95% των κονδυλίων που απαιτούνται για τις συντάξεις τους, οι βασικοί πόροι τους προέρχονται συντριπτικά από τους ασφαλισμένους τους (τραπεζοϋπάλληλοι και μηχανικοί – γιατροί – δικηγόροι αντίστοιχα)