Αντιμέτωποι με «κούρεμα» βρίσκονται οι ομολογιούχοι της αυστριακής «κακής» τράπεζας Heta Asset Resolution, σε μία διαφαινόμενη περίπτωση bail-in, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του 2013, που θέλει τους ιδιώτες πιστωτές να αναλαμβάνουν μέρος των βαρών στην περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας.
Σημειώνεται ότι η Heta Asset Resolution είναι η «bad bank» της Hypo Alpe Adria, ενώ την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει στην τράπεζα 5,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση της κυβέρνησης να… τραβήξει την πρίζα και να σταματήσει να ρίχνει χρήματα των φορολογούμενων στη Hypo Alpe κρίθηκε αναγκαία καθώς η Heta ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον 7,6 δισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα της απόφασης, η ρυθμιστική Αρχή της Αυστρίας παρενέβη την Κυριακή αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της Heta και επέβαλε μορατόριουμ πληρωμής χρεών. Η Financial Market Authority ανακοίνωσε ότι η Heta οδεύει προς εξυγίανση και οι ομολογιούχοι είτε θα βρεθούν αντιμέτωποι με κούρεμα ή με την προοπτική ολοκληρωτικής χρεοκοπίας της.
«Είναι προφανές ότι από την αξιολόγηση του ενεργητικού της τράπεζας προέκυψε κενό και οι πιστωτές της τράπεζας θα πρέπει να συνεισφέρουν στην κάλυψή του», δήλωσε ο Klaus Kumpfmueller, επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής Αρχής, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στους πιστωτές της Heta συμπεριλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως η Pacific Investment Management, η Deutsche Bank και η UBS.
Η Hypo Alpe πέρασε υπό τον έλεγχο του δημοσίου το 2009 για να αποτραπεί η κατάρρευσή της, κυρίως εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς οι μέτοχοι της τράπεζας, όπως η Bayerische Landesbank, το… έβαλαν στα πόδια. Η διάσωσή της και η εξυγίανσή της έχουν περιπλακεί από μία σειρά δικαστικών αποφάσεων και από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του χρέους της φέρει την εγγύηση της επαρχίας Carinthia.