Εγκρίθηκε χθες από το Eurorgoup, τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, το αίτημα παράτασης για 4 μήνες της δανειακής σύμβασης, χωρίς όμως να καθοριστεί και πώς θα λάβει η Ελλάδα τη χρηματοδότηση που συνδέεται με αυτή τη σύμβαση και έχει ανάγκη απόλυτη για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εντός και εκτός συνόρων.
Χθες, σε εκτενή τους ενημέρωση κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, έκαναν σαφές ότι η λίστα που εστάλη και εγκρίθηκε από τα κοινοτικά όργανα, αυτό που προσφέρει είναι χρόνο. Χρόνο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε «αχαρτογράφητα νερά» όπως ειπώθηκε.
Αχαρτογράφητα νερά γιατί, όπως εξήγησαν, αυτή η διαδικασία δεν έχει υπάρξει ξανά. Στη λίστα, το πρώτο κείμενο που θα πρέπει να εξειδικευτεί και να ενσωματωθούν σε αυτή τα ανταλλάγματα για τις δόσεις, περιλαμβάνεται και κεφάλαιο για τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για προτάσεις στις τράπεζες που πρέπει να προωθηθούν άμεσα στα κυβερνητικά όργανα με τέτοιο τρόπο που να μην προσκρούσουν στις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Δηλαδή στο μορατόριουμ να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες. Κατά συνέπεια, αναφέρουν ότι πρέπει οι προτάσεις να είναι συμβατές με όσα αναφέρει η λίστα που εγκρίθηκε χθες. Στο τραπεζικό πεδίο, η Ελλάδα δεσμεύεται να:
– Δημιουργήσει τράπεζες που θα λειτουργούν με υγιείς εμπορικές και τραπεζικές αρχές.
– Κάνει πλήρη χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να διασφαλίσει, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα τον Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα παίξει σωστά το ρόλο του στην εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα και του δανεισμού σε εμπορική βάση, ενώ θα συμμορφώνεται με τους κανόνες ανταγωνισμού της Επιτροπής.
– Αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τρόπο που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη την ανάγκη για επαρκή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τον όποιο αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση της χώρας.
– Συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς ούτως ώστε να αποφευχθούν το προσεχές διάστημα πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με εισόδημα χαμηλότερο από κάποιο συγκεκριμένο όριο. Παράλληλα δεσμεύεται να υπάρξει τιμωρητική στάση σε όσους χρεοκοπούν στρατηγικά με στόχο:
α) τη διατήρηση της στήριξης της κοινωνίας για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης,
β) την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων (που θα επέφεραν αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών,
γ) την ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων από την αύξηση του αριθμού των αστέγων και
δ) την προαγωγή ισχυρής κουλτούρας πληρωμών.
Επισημαίνεται πάντως ότι θα ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
– Ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία για τις εξωδικαστικές λύσεις με τις ρυθμίσεις μετά την τροποποίησή τους, ώστε να περιοριστεί ο δημοσιονομικός κίνδυνος και να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών, ενώ παράλληλα θα διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση των ιδιωτικών χρεών.
– Να εκσυγχρονίσει το Πτωχευτικό Δίκαιο και να διευθετήσει τις εκκρεμείς υποθέσεις.