Παρενέργειες στην Ελλάδα έχει η εμπλοκή στο ζήτημα της προώθησης του νέου μηχανισμού εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών ανά την ΕΕ. Χθες, ο πανίσχυρος πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι οι τράπεζες που θα αποτύχουν άσχημα στους φετινούς πανευρωπαϊκούς ελέγχους θα πρέπει να κλείσουν. Ο λόγος για τα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι στις 130 μεγάλες τράπεχες στις 18 χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο αγκάθι παραμένει ακόμη η διαφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους όρους του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης Προβληματικών Τραπεζών. Το Κοινοβούλιο πιέζει για αλλαγές που θα επιταχύνουν την πλήρη αμοιβαιοποίηση της χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης από 10 σε 5 έτη, αλλά και για έναν μηχανισμό που δεν θα αποτελεί ουσιαστικά όργανο της ΕΕ.
Ο χρόνος πιέζεις πλέον καθώς θα έπρεπε να κλείσει η συμφωνία μέχρι την 1η Μαρτίου και να προλάβει να ψηφιστεί από την Ευρωβουλή πριν αυτή κλείσει για τις εκλογές. Εν συνεχεία τα όργανα να συσταθούν για να προλάβουν τα τέστ αντοχής τα οποία έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.
Διαφορετικά τα “λουκέτα’ που προανήγγειλε χθες ο κος Ντάσελμπλουμ θα πρέπει να γίνουν με κόστος που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου κάθε κράτος μέλος με πολλές και μεγάλες συνέπειες. Η επόμενη πράξη θα διαδραματιστεί την Δευτέρα στο Eurogroup όπου κεκλεισμένων των θυρών θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω θέματα.
Θα συζητηθεί όμως και το ζήτημα των ελληνικών τεστ αντοχής τα αποτελέσματα των οποίων θα έπρεπε να έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά μπλοκάρουν στην θέση της τρόικας, μπλοκάροντας με την σειρά τους σχέδια ενίσχυσης της ρευστότητας.