Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 – 2013» που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας με συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.
Στις νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνονται:
-Η ενεργοποίηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της πρωτοβουλίας Jeremie με κονδύλια ύψους 290 εκατ. ευρώ. Από αυτά προκηρύσσονται άμεσα προγράμματα ύψους 60 εκατ. ευρώ για παροχή χαμηλότοκων δανείων και ακολουθούν 50 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, 30 εκατ. για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και 150 εκατ. για ψηφιακή σύγκλιση.
-Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ την επόμενη τριετία. Τα 200 – 250 εκατ. θα διατεθούν για δάνεια ανεξαρτήτως κλάδου, άλλα 150 εκατ. για ειδικά επιχειρηματικά σχέδια σε πράσινες δράσεις και καινοτομία, 40 εκατ. θα διατεθούν για πρώτη φορά σε μικροπιστώσεις προς επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και 20 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας με τελικός στόχο τη συγκράτηση των τιμών.
-Η προκήρυξη δράσεις προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Όπως είπε η κα Κατσέλη, υπάρχουν μεν προβλήματα αλλά η ροή των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να ομαλοποιηθεί. Είμαστε, πρόσθεσε, σε καθημερινή συνεργασία με τις τράπεζες για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.
Το «συμβόλαιο» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπεγράφη σήμερα από την υπουργό και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες, που είναι: ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας (απλοποίηση ρυθμιστικού περιβάλλοντος, πάταξη γραφειοκρατίας, πρόσβαση των μικρομεσαίων στις κρατικές προμήθειες, κλπ.), ενίσχυση της εξωστρέφειας (υποστήριξη εξαγωγών, κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού κ.α.), και ενίσχυση της ρευστότητας (νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, βελτίωση της πρόσβασης σε εγγυήσεις και κεφάλαια, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, κλπ.)