Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz στην Ελλάδα Πέτρος Παπανικολάου παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου μια πολύ ενδιαφέρουσα «Έρευνα Εμπιστοσύνης» του κοινού, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Την παρουσιάζουμε και θα επανέλθουμε σε πολλά από τα ευρήματά της, γιατί είναι αντικείμενα Άξια Προσοχής, Μελέτης και Ανάλυσης.
Ο Όμιλος Allianz θέλοντας να καταγράψει την επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην ψυχολογία των πολιτών εννέα μεγάλων εθνικών αγορών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, συνεργάστηκε με την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK, με την οποία διενήργησε τη δεύτερη σε σειρά Μελέτη Εμπιστοσύνης, με βασικό ερώτημα «Πόσο αισιόδοξος είστε όταν αναλογίζεστε το μέλλον σας και το μέλλον της χώρας σας;».
Η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2008 με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 ερωτώμενων, έδειξε ότι οι Έλληνες πολίτες ανησυχούν για την κρίση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, αναλογιζόμενοι τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, αλλά και στην προσωπική τους ζωή. Επιπλέον, οι Έλληνες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις μελλοντικές κρατικές συντάξεις και το πώς θα διασφαλιστούν υπό δυσμενείς χρηματοοικονομικές συγκυρίες.
Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση πυροδοτεί ανησυχίες στους Έλληνες για τις κρατικές συντάξεις.
- Η χρηματοοικονομική κρίση έχει αντίκτυπο στα επενδυτικά σχέδια των Ελλήνων. 4 στους 10 προτίθενται να αυξήσουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, ενώ μόλις 1 στους 10 σχεδιάζει να επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.
- Οι 7 στους 10 Έλληνες εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με τις κρατικές συντάξεις.
- Μόνο 2 στους 10 Έλληνες έχουν θετική άποψη και για τη συνολική εικόνα της χώρας.
- Οι Έλληνες εξακολουθούν να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την προσωπική τους κατάσταση από ό,τι για τη χώρα συνολικά.
Σκεπτικισμός για τη χώρα
Όπως προκύπτει από τη δεύτερη Μελέτη Εμπιστοσύνης της Allianz Ελλάδος, οι Έλληνες εξακολουθούν να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όσον αφορά την προσωπική τους κατάσταση, σήμερα, αλλά και για τους επόμενους 12 μήνες, από ό,τι δείχνουν σχετικά με την τρέχουσα και τη μελλοντική πορεία της χώρας.
Βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων, οι 6 στους 10 Έλληνες (56%) έχουν «πολύ καλή» ή «μάλλον καλή» άποψη για την τρέχουσα προσωπική τους κατάσταση, ενώ μόνο 2 στους 10 Έλληνες (20%) έχουν αντίστοιχη άποψη και για την τρέχουσα συνολική εικόνα της χώρας.
Όσον αφορά την πορεία της χώρας κατά τους 12 επόμενους μήνες, οι Έλληνες μετά τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση αισθάνονται σημαντικά μικρότερη εμπιστοσύνη σε σύγκριση με το Μάιο του 2008. Το Μάιο θετική άποψη είχαν οι 6 στους 10 Έλληνες, ενώ το Νοέμβριο μόνο οι 5 στους 10 (καταγράφηκε μείωση 11 ποσοστιαίων μονάδων).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι νεότεροι σε ηλικία νιώθουν περισσότερη σιγουριά για τη μελλοντική προσωπική τους κατάσταση, σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά συμπολίτες τους.
Η προσωπική αισιοδοξία είναι υψηλότερη στις ηλικίες άνω των 30 ετών (55%), ενώ το ποσοστό μειώνεται στο 44% για τις ηλικίες μεταξύ 30 και 49 ετών. Γενικά, η αισιοδοξία φθίνει σταθερά όσο αυξάνεται η ηλικία των ερωτώμενων και φτάνει στο 38% για την πληθυσμιακή ομάδα ηλικίας άνω των 50 ετών. Γενικά, οι ερωτηθέντες όλων των ηλικιακών ομάδων είναι πιο προβληματισμένοι αναφορικά με την προσωπική τους κατάσταση σε σχέση με το Μάιο του 2008.
Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας. Μόλις το 15% αυτών έχει θετική άποψη για το μέλλον της χώρας κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι Κρήτες παρουσιάζονται σημαντικά πιο αισιόδοξοι με 41%.
Οι κάτοικοι της Αττικής εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι και σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους μέλλον, με το 44% αυτών να εκφράζει θετική άποψη. Αντίθετα, στην κορυφή της εμπιστοσύνης με 52% βρίσκονται οι κάτοικοι στην Ήπειρο-Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και ακολουθούν οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης με 47% και της Θεσσαλίας με 45%.
Μεγάλη ανησυχία για τις μελλοντικές κρατικές συντάξεις
Σε ό,τι αφορά τα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την πορεία της χώρας, οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το μέλλον της κατά τους επόμενους 12 μήνες, δίνοντας μεγάλη έμφαση σε τρία ζητήματα. Στην οικονομία, για την οποία μόνο το 16% των Ελλήνων φέρεται να έχει εμπιστοσύνη σε αυτή, καθώς και στις κρατικές συντάξεις και τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, όπου ο βαθμός εμπιστοσύνης μειώνεται ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στο 13%.
Αναφορικά με την προσωπική τους ζωή, οι Έλληνες εμφανίζονται σημαντικά πιο προβληματισμένοι για την οικογένεια, το σπίτι και την απώλεια της θέσης εργασίας τους σε σχέση με τα όσα δηλώθηκαν το Μάιο του 2008.
Στροφή προς τις καταθέσεις – αποστροφή επενδύσεων
Οι απαντήσεις στην ερώτηση της έρευνας «Επηρεάζει η κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές την προσωπική σας κατάσταση;» έδειξαν σαφή ανησυχία για τις κρατικές συντάξεις και στις εννέα χώρες, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ανησυχία. Ειδικότερα, 7 στους 10 Έλληνες εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις συντάξεις τους, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η ανησυχία στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τις ΗΠΑ, απ΄ όπου ξεκίνησε η διεθνής κρίση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες 6 στους 10 ανησυχούν για τις συντάξεις τους, ενώ ο μικρότερος προβληματισμός καταγράφηκε στην Ελβετία, όπου μόλις 3 στους 10 πολίτες δείχνουν να ανησυχούν για το ζήτημα αυτό.
Η ανησυχία των συμμετεχόντων στην έρευνα της Allianz για τις επενδύσεις, όπως συμβόλαια ασφάλισης Ζωής, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, είναι συγκριτικά χαμηλή, αλλά παραμένει αισθητή σε ορισμένες χώρες. Ελβετοί και Γερμανοί δείχνουν τη μικρότερη ανησυχία, ενώ Αμερικανοί, Έλληνες και Ρώσοι εμφανίζονται να ανησυχούν σημαντικά.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια των πολιτών σε όλες τις χώρες, καθότι όσοι τοποθετήθηκαν στις ερωτήσεις της έρευνας παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί. Ένας σημαντικός αριθμός αυτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες ως αποτέλεσμα της κρίσης. Την πρώτη θέση κατέχουν οι Αμερικανοί με 54%, ακολουθούμενοι από τους Ελβετούς και τους Αυστριακούς με 43% σε καθεμία από τις δύο χώρες. Η Ελλάδα στην ερώτηση αυτή κατέγραψε επίσης υψηλό ποσοστό, 41%.
Γενικότερα, οι ερωτηθέντες έδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν δυναμικά σε επενδυτικές αγορές με ρίσκο. Προτιμούν τις πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα και τις ασφάλειες Ζωής. Στις δύο αυτές κατηγορίες οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ενδιαφέρον κατά 19% στην πρώτη και κατά 14% στη δεύτερη, ενώ εξεδήλωσαν την αποστροφή τους για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα. Μόλις το 3% προτίθεται να τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια και το 7% σε μετοχές.
Σχετικά με τη μελέτη
Η εμπιστοσύνη των ατόμων και οι προσδοκίες τους για το μέλλον αποτελούν ζητήματα ζωτικής σημασίας για την Allianz ως ασφαλιστικό όμιλο και πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Η δεύτερη αντιπροσωπευτική Μελέτη Εμπιστοσύνης του ομίλου Allianz για τα παραπάνω ζητήματα διεξήχθη τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2008 σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK Market Research. Η μελέτη βασίστηκε σε τηλεφωνική έρευνα αγοράς με τη συμμετοχή 1.000 πολιτών ηλικίας άνω των 15 ετών σε καθεμία από τις ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρωσία, Ελβετία και ΗΠΑ.
Η πρώτη διεθνής Μελέτη Εμπιστοσύνης διεξήχθη το Μάιο του 2008 και περιελάμβανε άτομα από την Αυστρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Ισπανία και την Τουρκία.
- Στη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν 2.398 συνεντεύξεις και στις ΗΠΑ το ερωτηματολόγιο απάντησαν άτομα άνω των 18 ετών. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν από την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK Market Research σε όλες τις χώρες, εκτός από την Ουγγαρία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.
Κατεβάστε την παρουσίαση της έρευνας κάνοντας κλικ εδώ.