Μετά από τη Μείωση της Πιστοληπτικής Ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s, που τοποθέτησε την αξιολόγησή της Α/Α-1, σε Αρνητική υπό Παρακολούθηση, ο Επίτροπος της Ε.Ε. έθεσε τη χώρα μας υπό Οικονομική Επιτήρηση. Είναι σαν να μας λένε: «Κύριοι, δεν τα καταφέρατε, σας θέτουμε υπό παρακολούθηση. Δεν θα κάνετε τίποτα αν δε μας το λέτε πρώτα, να το εγκρίνουμε. Αυτό περίπου θα ισχύει για την Ελληνική Οικονομία, η οποία έπεσε στην τελευταία κατηγορία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ο Οικονομικός αναλυτής της S&P, Marko Mrsnik, δήλωσε ότι η παγκόσμια Οικονομική Κρίση επηρέασε το Ενεργητικό των Ελληνικών Τραπεζών πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά, ιδίως και λόγω των Επενδύσεων που έκαναν τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η εξάρτηση των Ελληνικών Τραπεζών από ξένους χρηματοδοτικούς οργανισμούς έχει αυξηθεί απότομα και δραστικά, με αποτέλεσμα το αντίκρισμα να δυσχεράνει και να επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική Οικονομία.
Παράλληλα, οι χορηγήσεις των Τραπεζών σε καταναλωτικά και άλλα δάνεια έχουν μειωθεί υπερβολικά και η απήχηση στην Αγορά έχει ήδη δείξει τα πρώτα σημάδια της, παρόλη την Παραοικονομία, που μας έχει σώσει πολλές φορές στο παρελθόν. Τα εμπορικά καταστήματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι που θα αισθανθούν τη μεγάλη μείωση των Κερδών τους. Μεροκάματα των 300-400 ευρώ, στα οποία είχαν συνηθίσει για πάνω από μια δεκαετία, ιδίως μετά την εμφάνιση του Ευρώ, αποτελούν παρελθόν. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι ήδη έχουν πάρει μηνύματα από τους Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες ότι η Τράπεζά τους τους ζήτησε να μειώσουν την Πίστωση των Κεφαλαίων Κίνησης που έχουν πάνω από το 1/3% των συνολικών Κεφαλαίων και να το εξοφλήσουν το πολύ σε 12 δόσεις. Ζητάνε από τους Μικρομεσαίους το 2009, που θα έχει οπωσδήποτε μειωμένους τζίρους λόγω της διακοπής του ρευστού, που κυκλοφορούσε σε δισεκατομμύρια, να εξοφλήσουν και από πάνω το 1/3 των Κεφαλαίων Κίνησης που είχαν, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τον ετήσιο τζίρο τους. Πώς θα γίνει αυτό κανένας δε φαίνεται να ενδιαφέρεται να το λύσει. Στο μεταξύ, οι Τράπεζες δε λειτουργούν με γνώμονα τις Επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία, αλλά με γνώμονα τα Συμφέροντά τους. Το τίμημα που θα πληρώσουν οι Πολίτες δε φαίνεται να τους πολυαπασχολεί.
Το Έλλειμμα έχει υπολογιστεί στο 3,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (GDP) για το 2008. Οι προβλέψεις του 2% του Ελλείμματος του ΑΕΠ του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας για τον προϋπολογισμό του 2009 θεωρήθηκαν υπερβολικές. Οι προβλέψεις των Αναλυτών το τοποθετούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Τα Αδύνατα Δημόσια Οικονομικά δεν μπορούν να δώσουν στην Οικονομία την ώθηση που χρειάζεται. Αν συνυπολογίσουμε την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει η Κυβέρνηση στη Βουλή καθώς και την έντονη δυσαρέσκεια του Λαού από τα σκάνδαλα και τις μαζικές πρόσφατες κινητοποιήσεις, τα πράγματα για την Ελληνική Οικονομία είναι πολύ αρνητικά.
Ο Αναλυτής Mrsnik δήλωσε ότι περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας πριν ανακοινώσει επίσημα την Αξιολόγησή του.
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό προσκήνιο οι χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις, πρώτα μεταξύ του κ. Γ. Προβόπουλου και των κορυφαίων Τραπεζιτών και αμέσως μετά μεταξύ των νέων μελών του «Οικονομικού Διευθυντηρίου», των τριών Υπουργών, είχαν ως αντικείμενο τη Συμπεριφορά των Τραπεζών και επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στην κρίση της ρευστότητας της οικονομίας, ενώ ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στους τραπεζίτες για χαλάρωση της πολιτικής τους, με άμεση αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων και άνοιγμα της στρόφιγγας των πιστώσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο νέος Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου τονίζει ότι το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών με κεφάλαια και ρευστότητα ύψους 28 δισ. ευρώ θα εφαρμοστεί κανονικά, ωστόσο στις χθεσινές συσκέψεις εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την αποτελεσματικότητά του και για την ανάγκη ενδεχόμενης αναθεώρησής του, για πολλούσ λόγους.
Ο σημαντικότερος είναι η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται η Πιστοληπτική Κατάσταση στη χώρας μας και τα σοβαρά προβλήματα των Ελληνικών τραπεζών.
Οι τραπεζίτες προτείνουν να εκδοθούν περισσότερα Ομόλογα Ειδικού Τύπου από το Δημόσιο και να περιοριστούν ή και να εκμηδενιστούν οι εγγυήσεις. Ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχει προχωρήσει στις πρώτες εκδόσεις τίτλων για το πρόγραμμα των 8 δισ. ευρώ, αλλά οι τραπεζίτες πιέζουν για την άμεση επιτάχυνση και διεύρυνση του προγράμματος, ώστε να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να εγκρίνει αυτή την πρόταση, υπό την πίεση των ακραίων συνθηκών που διαμορφώνονται στην τραπεζική αγορά, με βαρύτατες συνέπειες στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο νέος Υπουργός Οικονομίας σε λίγες ημέρες θα στείλει στην Κομισιόν το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στις 19 Ιανουαρίου 2009 οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τις δικές τους προβλέψεις για την οικονομία μας. Η Επιτήρηση θα αρχίσει αμέσως μετά.