Και με τη… βούλα της Κομισιόν το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι ιδιαιτέρως βιώσιμο.
ΑΕΠ, απασχόληση και παραγωγικότητα δεν φαίνεται να παίρνουν τα πάνω τους μέχρι το 2020, δηλαδή κατά τη χρονιά–τομή για τις αντοχές των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που παραθέτονται στην έκθεση γήρανσης (Αgeing Report).
Τι προβλέπει η Κομισιόν το 2020 για τα βασικά μεγέθη τα οποία επηρεάζουν τα οικονομικά των Ταμείων; Τι αναμένεται το 2020 ούτως ή άλλως για τα Ταμεία;
Ξεκινώντας από το δεύτερο ερώτημα, σημειώνεται πως σε πέντε χρόνια από σήμερα, αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος της μεταπολιτευτικής γενιάς του εργατικού δυναμικού προς τη σύνταξη, γεγονός που θα εκτινάξει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Γι’ αυτό, εξάλλου, ο νόμος προβλέπει ότι θα αντληθούν μετά το 2019 όσα αποθεματικά του «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) έχουν απομείνει.
Τη στιγμή, όμως, εκείνη η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται πως θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των συντάξεων. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν:
· Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα φτάσουν στο 22,1 % του πληθυσμού
· Το δυνητικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,1%.
· Η ανεργία βρίσκεται στο 22,1% του εργατικού δυναμικού.
· Η παραγωγικότητα της εργασίας θα μειωθεί κατά 0,9%.
Με την ανάγνωση των παραπάνω προβλέψεων, η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει τη δική της ερμηνεία.
«Το βασικό πρόβλημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας δεν είναι οι δαπάνες του, αλλά η έλλειψη οικονομικών πόρων» σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Στρατούλης.
Και έτσι, κατά τον ίδιο, «η λύση για το ασφαλιστικό δεν είναι να μειώνουμε συνεχώς τις δαπάνες», αλλά το «πώς θα αυξήσουμε το ΑΕΠ και την απασχόληση, κι αυτό απαιτεί να μπει τέλος στη λιτότητα και να προωθηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».