Με τον «σκληρό πυρήνα» της μνημονιακής πολιτικής στο Ασφαλιστικό έρχεται πλέον σε σύγκρουση το Υπ. Εργασίας. Μέρος αυτού δεν είναι άλλος από τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και στα ταμεία πρόνοιας, την εφαρμογή της οποίας είναι έτοιμη να αναστείλει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αυτή τη ρήτρα, ο,τι έσοδα συγκεντρώνει ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης ή ένα ταμείο πρόνοιας πχ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2014 από ασφαλιστικές εισφορές των οικονομικά ενεργών ασφαλισμένων του, τα διανέμει αναλόγως στους δικαιούχους συνταξιούχους του από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Η εφαρμογή αυτή της ρήτρας το 2014 θα έφερνε το 2015 μειώσεις 15% στις επικουρικές συντάξεις και 30-40% στα εφάπαξ. Τη ρήτρα αυτή έχει δεσμευτεί προγραμματικά η κυβέρνηση να αναστείλει ή να καταργήσει και έχει έτοιμη σχετική τροπολογία προκειμένου να την «κολλήσει» σε όποιο νομοσχέδιο κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.
Οι δανειστές έχουν εκφράσει εντόνως τη διαφωνία τους σε ένα τέτοιο μέτρο μιας και αυτό θα αποδομήσει μία από τις τρεις βασικότερες τομές των Μνημονίων στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό της Ελλάδας. Οι άλλες δύο είναι η θέσπιση της ανταποδοτικής κύριας σύνταξης και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα απαιτήσει την εξοικονόμηση περίπου 350 εκατ. ευρώ φέτος για τη καταβολή των επικουρικών συντάξεων χωρίς καμία μείωση. Άλλα 70 εκατ. ευρώ πρέπει να εξευρεθούν και για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για να μην υπάρξει φέτος καμία μείωση στα εφάπαξ του δημοσίου.
Να σημειωθεί πως οι δανειστές θεώρησαν ως «μονομερείς» και απορριπτέες ενέργειες νομοθετήματα όπως η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν αντέδρασε τόσο έντονα όσο αντιδρά αυτές τις μέρες με την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.