Αυτό μαρτυρά δημοσκόπηση της Metron Analysis για την οικονομία, όπου το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν πρόθυμοι να στηρίξουν την αντιμετώπιση της κρίσης μέσω μνημονίου έχει πέσει στο 38% από το 58%(!) τον περασμένο Απρίλιο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία έχει στην κυριολεξία μοιραστεί στα δύο όσον αφορά την αναγκαιότητα ή μη του μνημονίου: Το 41% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία η ψήφισή του, ενώ το 45% θεωρεί ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί.
Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ελληνική οικονομία – Η επόμενη μέρα», την οποία διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και στην οποία ομιλητές από όλο το πολιτικό φάσμα, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πανεπιστημιακοί, συμφώνησαν ότι η μόνη αληθινή διέξοδος από την Ύφεση είναι για την Ελλάδα η χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής, τομέας στον οποίο το Μνημόνιο υστερεί.
Η καινοτομία, η χάραξη πολιτικών συνδεδεμένων με το παραγωγικό σύστημα, συνέργειες μεταξύ των κλάδων παραγωγής, είναι κάποιες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για να μπει η χώρα σε μία αναπτυξιακή τροχιά, παράλληλα με τον εξορθολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Προσωπικά λέξη δεν πιστεύω από αυτά που δημοσιεύουν οι “ανεξάρτητες” εταιρείες δημοσκοπήσεων. Είναι δυνατόν μετά από όσα έχουν γίνει να υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό μεταξύ των συμπολιτών μας που να στηρίζει το μνημόνιο; Οι έρευνες αυτές λειτουργούν στο πλαίσιο της πλύσης εγκεφάλου που μας έχουν υποβάλλει τα ΜΜΕ. Όταν τους πάρει χαμπάρι ο κόσμος θα φύγουν νύχτα…
Δυστυχώς, υπάααρχει… υπάαααρχει…
Είναι αυτές οι “σιωπηλές μειο(πλειο-)ψηφίες”, που έχουν φάει αμάσητο το παραμύθι της “αναγκαιότητας” και του “μοναδικού δρόμου”.
Για να δούμε όμως… Θα φάνε μαύρο οι “μνημονιακοί” (καθώς οι κρυπτομνημονιακοί και οι δήθεν αντιμνημονιακοί) υποψήφιοι όπως τους πρέπει; Ή θα ψάχνουμε το βράδυ των εκλογών να καταλάβουμε γιατί ο κόσμος εξακολουθεί να ανέχεται όλους αυτούς που με την πολιτική τους δημιούργησαν (ή συγκαλύπτουν) το πρόβλημα και τις γεννεσιουργές αιτίες του;;;