Αυξημένους πολιτικούς κινδύνους για τις πέντε αναπτυσσόμενες χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιο Αφρική) καθώς και για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης, ως αποτέλεσμα της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας στην Ουκρανία, εντοπίζει ο 22ος Πολιτικός Χάρτης της Aon plc.
Η έρευνα αυτή της Aon διεξάγεται ετησίως και αναλύει τα επίπεδα επικινδυνότητας, όσον αφορά στους κινδύνους συναλλάγματος, το δημόσιο χρέος, την τρομοκρατία, τις κοινωνικές αναταραχές και διαμάχες, τις πολιτικές παρεμβάσεις και ανατροπές, τους κινδύνους διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, τους εμφυλίους πολέμους, τα εξτρεμιστικά κινήματα και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.
Φέτος η έρευνα συμπεριέλαβε 163* χώρες, και οι αξιολογήσεις των χωρών βασίστηκαν στις αναλύσεις Πολιτικών Κινδύνων των εξειδικευμένων στελεχών της Aon, της “Roubini Global Economics”, καθώς και 26 συνδικάτων των Lloyd’s.
Ο Χάρτης Πολιτικών Κινδύνων της Aon κατατάσσει τις χώρες σε μία κλίμακα χαρακτηρισμού κινδύνων από «Χαμηλός» έως «Πολύ Υψηλός».
Υποβαθμίσεις και αναβαθμίσεις
Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή έρευνα, μόνο έξι χώρες αναβαθμίστηκαν (Γκάνα, Αϊτή, Λάος, Φιλιππίνες, Σουρινάμ και Ουγκάντα), σε σύγκριση με δεκατρείς το 2013 ενώ δεκαέξι χώρες υποβαθμίστηκαν (Βραζιλία, Κίνα, Ερυθραία, Ινδία, Ιορδανία, Κιριμπάτι, Μικρονησία, Μολδαβία, Σαμόα, Νότιος Αφρική, Σουαζιλάνδη, Τόνγκα, Τουβαλού, Βανουάτου, Ουκρανία, Ρωσία) σε σύγκριση με δώδεκα το 2013.
Χώρες της ομάδας BRICS
Η υποβάθμιση της Ρωσίας δεν είναι τυχαία, και προκύπτει κυρίως λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και της προσάρτησης σε αυτήν της Κριμαίας. Οι πολιτικές εντάσεις και η επικέντρωση της κυβέρνησης σε γεωπολιτικά ζητήματα φαίνεται να επιδεινώνουν ένα ήδη όχι τόσο πρόσφορο περιβάλλον επιχειρηματικότητας, ενώ οι κίνδυνοι συναλλάγματος αυξάνονται. Η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να ελέγχεται από το κράτος με αποτέλεσμα οι απειλές πολιτικών αναταραχών και στασιμότητας στις εμπορικές συναλλαγές να αυξάνονται. Σε παρόμοια κατάσταση φαίνεται να βρίσκονται και οι χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως η Αρμενία, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία σε αντίθεση με τις Καυκάσιες χώρες, οι οποίες διατηρούν τον ίδιο δείκτη Πολιτικών Κινδύνων με πέρυσι.
Όπως και η Ρωσία, έτσι και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας BRICS παρουσιάζουν αυξημένο δείκτη Πολιτικών Κινδύνων (πολιτικών αναταραχών, πολιτικών παρεμβάσεων, αδυναμίας πληρωμής δανείων και άλλων υποχρεώσεων).
Πιο συγκεκριμένα, στη Βραζιλία, η οικονομική δυσχέρεια και η παρεμβατικότητα της κυβέρνησης στην οικονομία προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ενόψει της φετινής διεξαγωγής του παγκόσμιου Κυπέλλου καθώς και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Στην τρίτη χώρα της ομάδας BRICS, την Ινδία, η αυξανόμενη διαφθορά και κυβερνητικές παρεμβάσεις φαίνεται πως οδηγούν σε αύξηση του κινδύνου Νομοθετικών και Κανονιστικών ανατροπών, ενώ εδαφικές διαφορές, τρομοκρατία και εμφύλιες διαμάχες οδηγούν σε αυξημένες πιθανότητες Πολιτικών Αναταραχών.
Στην τρίτη χώρα της ομάδας BRICS, την Ινδία, η αυξανόμενη διαφθορά και κυβερνητικές παρεμβάσεις φαίνεται πως οδηγούν σε αύξηση του κινδύνου Νομοθετικών και Κανονιστικών ανατροπών, ενώ εδαφικές διαφορές, τρομοκρατία και εμφύλιες διαμάχες οδηγούν σε αυξημένες πιθανότητες Πολιτικών Αναταραχών. Παρομοίως οι αυξημένες πολιτικές αναταραχές και στάσεις εργασίας στην Κίνα και τη Νότιο Αφρική φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην προοπτική εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξής τους.
Ουκρανία
Οι επιπτώσεις που είχαν στη χώρα η πτώση της Κυβέρνησης και η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία οδήγησαν την Ουκρανία σε διπλή υποβάθμιση («Πολύ Υψηλού Πολιτικού Κινδύνου»), στον Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων 2014 της Aon. Ο κίνδυνος συναλλάγματος (δείκτης ο οποίος εξετάζει την ικανότητα μίας χώρας να πραγματοποιήσει πληρωμές σε συγκεκριμένο νόμισμα και μεταφορές χρημάτων εκτός της χώρας όπου δραστηριοποιείται), ο οποίος είναι ήδη πολύ υψηλός, πρόκειται, σύμφωνα με την Aon, να αυξηθεί περαιτέρω λόγω περιοριστικών μέτρων στην οικονομία της χώρας. Επιπλέον, η διάθεση και δυνατότητα της χώρας για αποπληρωμή χρεών ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά. Στο μεταξύ, η μειωμένη ζήτηση για ευτελή μέταλλα πρόκειται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας, η οποία θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που απορρέει από τη στάση της Ρωσίας καθώς και τις επικείμενες εκλογές στη χώρα.
Μέση Ανατολή και Βορειοδυτική Αφρική (ΜΕΝΑ)
Τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) διατηρούν τη δυναμική τους, με χώρες όπως το Μπαχρέϊν, Ομάν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αναβαθμίζονται στον Χάρτη Πολιτικών Κινδύνων του 2014. Αντιθέτως, οι αντίστοιχες πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Βορείου Αφρικής, διατηρούν υψηλούς δείκτες Πολιτικών Κινδύνων, κυρίως εξαιτίας των ασθενέστερων οικονομιών τους, που τις καθιστούν αδύναμες να διαχειριστούν έκτακτα γεγονότα.
Αντιθέσεις στην Υποσαχάρια Αφρική
Χώρες όπως η Σουαζιλάνδη και η Νότιος Αφρική υποβαθμίζονται στον Χάρτη Πολιτικών κινδύνων του 2014, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων στάσεων εργασίας, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις δυνατότητες για εμπορικές συναλλαγές. Αντιθέτως, στην ίδια περιοχή, η Aon σημειώνει και κάποιες απρόσμενες αναβαθμίσεις: Σε χώρες όπως η Γκάνα και η Ουγκάντα, οι ξένες επενδύσεις, τα αυξημένα έσοδα καθώς και φιλανθρωπικές ενέργειες φαίνεται πως αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού, των δυσβάσταχτων οικονομικών υποχρεώσεων και των υπερ-συγκεντρωτικών κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές να αναβαθμίζονται στον φετινό Χάρτη.
Ο Γιώργος Δαλιάνης, CEO της Aon Risk Solutions Ελλάδας δηλώνει σχετικά: «Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με απρόβλεπτες καταστάσεις και δυσκολίες επιβίωσης στην περίπλοκη διεθνή οικονομική σκηνή και χρειάζονται κατάλληλη οργάνωση και ενημέρωση για να τις διαχειριστούν. Εξελιγμένα εργαλεία, όπως ο διαδραστικός Χάρτης Κινδύνων της Aon Risk Solutions, προσφέρουν πολύτιμη πληροφόρηση στους πελάτες μας και τους βοηθούν να επισημάνουν τους πολιτικούς κινδύνους από τους οποίους απειλούνται και να υιοθετήσουν τις απαιτούμενες στρατηγικές».
Πέρα από την έντυπη έκδοση του χάρτη, η Aon Risk Solutions διαθέτει μέσω του διαδικτύου διαδραστική πλατφόρμα, η οποία περιέχει ιστορικά δεδομένα των Πολιτικών Χαρτών προηγούμενων ετών, προσφέροντας έτσι σε επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις μεταβολές των πολιτικών κινδύνων των τελευταίων 16 ετών, στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Η πλατφόρμα αυτή, είναι διαθέσιμη και σε μορφή application για smartphones και tablets στη διεύθυνση itunes.apple.com