Η συνολική μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τα τελευταία επτά χρόνια φαίνεται γενικά να έχει σταματήσει. Το τρέχον έτος παρατηρήθηκε μια μέση αύξηση ποσοστού 0,3 τοις εκατό σηματοδοτώντας έτσι ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης.
Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG για το 2010 αναφορικά με την Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και τα ποσοστά Ασφαλιστικών Εισφορών που δημοσιεύεται σήμερα, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές παρέμειναν στάσιμοι στις περισσότερες περιοχές, οι κυβερνήσεις πρότειναν σε πολλές περιπτώσεις αύξηση των φορολογικών συντελεστών λόγω της ανησυχίας τους για την καταπολέμηση του ελλείμματος.
«Κατά την εξέταση του τόπου εγκατάστασης του εργατικού δυναμικού, η φορολόγηση αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα των επιχειρήσεων», αναφέρει η γενική διευθύντρια, Γεωργία Σταματέλου. «Οι φορολογικές αρχές δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για την εξασφάλιση μεγαλύτερων εσόδων και γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές στην εφαρμογή όλο και πιο περίπλοκων φορολογικών κανόνων για τα χαμηλά ποσοστά προσωπικής φορολόγησης.»
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταβολών αυτών προέρχεται από την Ευρώπη. Τα υψηλότερα ποσά φόρων ανά τον κόσμο εξακολουθούν να καταβάλλονται από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε), όπου παρατηρήθηκε μια μέση αύξηση ποσοστού 0,3 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι φορολογικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων της Ανατολικής Ευρώπης που τροφοδοτούν μια ιστορικά σταθερή πτωτική τάση, έχουν σταματήσει. Η Εσθονία, η οποία πρώτη εισήγαγε ένα ενιαίο τέλος το 1994 και σκόπευε να το μειώσει έως και το ποσοστό του 18 τοις εκατό, εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο. Σε ένα άλλο παράδειγμα, η Λετονία αύξησε το ποσοστό αυτού του ενιαίου τέλους από 23 τοις εκατό για το 2009 σε 26 τοις εκατό για το 2010.
Στην Δυτική Ευρώπη, η ανοδική τάση ξεκίνησε από την Ιρλανδία το περασμένο έτος και έχει εξαπλωθεί όπως αναμενόταν. Εν τω μεταξύ, στην Ιρλανδία ο μέγιστος φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα κατά το 2010, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα η αύξηση του μέγιστου φορολογικού συντελεστή κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από 40 τοις εκατό για τα έτη 2009/10 σε 50 τοις εκατό για τα έτη 2010/11 – σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας, για το τρέχον έτος, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Άλλες κυβερνήσεις χωρών της Δυτικής Ευρώπης ακολούθησαν μια προσπάθεια αύξησης των φορολογικών τους εσόδων. Η Ιρλανδία, εν μέσω της κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα, αντικατέστησε τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή με μία προοδευτική προσέγγιση αυξάνοντας τον μέγιστο φορολογικό συντελεστή περίπου 9 τοις εκατό. Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες του δημοσιονομικού της ελλείμματος, αύξησε τον μέγιστο φορολογικό συντελεστή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Η Πορτογαλία, και πιο πρόσφατα η Γαλλία αύξησαν το μέγιστο φορολογικό συντελεστή κατά 3 τοις εκατό και 1 τοις εκατό αντίστοιχα, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους. Ακόμα και στην Νήσο του Μαν, ύστερα από μια μακρόχρονη σταθερή πολιτική, σημειώθηκε μια αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων από 18 τοις εκατό στο 20 τοις εκατό κατά το 2010/11. Από την άλλη πλευρά, η Δανία επέλεξε ένα πακέτο φορολογικών κινήτρων με ελπίδες για αύξηση των καταναλωτικών αγαθών και ως εκ τούτου μείωσε τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή σχεδόν κατά 7 τοις εκατό. Η Κροατία, κατά τον περασμένο Ιούλιο, μείωσε και αυτή τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή κατά 5 τοις εκατό.
Μετά τους Ευρωπαίους, τους υψηλότερους φόρους πληρώνουν οι πολίτες της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού, με το περιθώριο να εξακολουθεί να κλιμακώνεται. Σχετικά με την Λατινική Αμερική, η φορολόγηση των φυσικών προσώπων παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο ούτε αυτή η περιοχή κατάφερε να αποφύγει την ανοδική τάση των φορολογικών συντελεστών.
Όσον αφορά τα υψηλότερα ποσοστά φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ανά τον κόσμο, και έπειτα από την μείωση των φορολογικών συντελεστών της Δανίας, την υψηλότερη θέση κατέχουν οι πολίτες της Σουηδίας. Οι Σουηδοί καλούνται να καταβάλουν φόρο για τα εισοδήματα τους σε ποσοστό έως και 56 τοις εκατό για έτος 2010. Στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού την κορυφαία θέση κατέχει η Ιαπωνία με ποσοστό έως και 50 τοις εκατό. Τέλος, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Χιλή είναι η χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή που αγγίζει το ποσοστό του 40 τοις εκατό.
«Κατά πόσο η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κάλυψη του δημοσίου ελλείμματος μένει να το δούμε. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εκτός από έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, η Ελλάδα επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα με έκτακτη εισφορά και μεγάλους φόρους στην ακίνητη περιουσία. Δεν θα είναι περίεργο να δούμε στα επόμενα χρόνια κατόχους υψηλών εισοδημάτων να “μεταναστεύουν” λόγω της υψηλής φορολογίας. Στις μέρες μας βλέπουμε διεθνώς μια ανταγωνιστική αγορά για την προσέλκυση των κατόχων υψηλών εισοδημάτων καθώς αυτή η κατηγορία των φορολογούμενων αυξάνει τόσο τα φορολογικά έσοδα μιας χώρας όσο και την κατανάλωση λόγω του υψηλού διαθέσιμου εισοδήματος» σχολιάζει η γενική διευθύντρια, Γεωργία Σταματέλου.