Μια εύλογη(;) και λογική(;) απορία μου γεννήθηκε σκεπτόμενος δύο παράλληλες ειδήσεις που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα στην αγορά.
Η μία, με επικριτικό ύφος και οσμή σκανδάλου, αφορά στην ομαδική μεταφορά ασφαλιστηρίων συμβολαίων από εταιρεία σε εταιρεία, με απόφαση διαμεσολαβούντων προσώπων, που πιθανότατα γίνεται χωρίς την συναίνεση του ασφαλισμένου πελάτη. Θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι η μεθοδολογία αυτή δεν συνάδει με σωστούς επαγγελματίες και ότι η υπό έκδοση Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Κώδικα Δεοντολογίας, όχι μόνο θα απαγορεύει αλλά και θα τιμωρεί αυστηρά όσους προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.
Η δεύτερη, αφορά στην «μετάπτωση», όπως γράφτηκε, των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που έχουν συναφθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσω του δικτύου bancassurance της Αγροτικής Τράπεζας στην ΑΤΕ Ασφαλιστική. Η μετάπτωση-μεταφορά θα γίνεται προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται αποκλειστικά η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία έχει περιέλθει η «καλή» Αγροτική Τράπεζα, στον όμιλο της οποίας όμως, ανήκει εδώ και ένα χρόνο και η ΑΤΕ Ασφαλιστική.
Θεωρώ, ότι κάπου η πληροφόρηση που διαχέεται στην αγορά για την παραγωγή bancassurance της ΑΤΕ Ασφαλιστικής δεν είναι σωστή. Δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται αυτόματα, ανά μήνα ανανέωσης, ασφαλιστήρια συμβόλαια, δανειοληπτών και μη της τέως Αγροτικής Τράπεζας, από μια ασφαλιστική εταιρεία (την ΑΤΕ Ασφαλιστική) σε άλλη, δεν έχει σημασία σε ποια, όσο φερέγγυα και αξιόπιστη κι΄αν είναι. Η ΑΤΕ Ασφαλιστική είναι ασφαλιστική εταιρεία εν λειτουργία, απόλυτα υγιής μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, ανεξάρτητα αν βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης ή όχι. Η δε Τράπεζα Πειραιώς στην συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί, σωστά και νόμιμα, ως διαμεσολαβούν πρόσωπο.
Οι πελάτες της, πριν μετακινηθούν σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, πρέπει να συναινέσουν σε αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση, αν γίνει η μεταφορά-μετάπτωση χωρίς συναίνεση του πελάτη, τότε αρχίζει να αποκτά τα χαρακτηριστικά της πρώτης είδησης που αναφέρουμε στην αρχή του άρθρου μας.
Τέλος, όλα όσα αναφέρουμε αφορούν σε ασφαλίσεις κατά ζημιών και σε ομαδικά συμβόλαια αποπληρωμής δανείων. Για τα ατομικά συμβόλαια ζωής και υγείας πελατών της Αγροτικής Τράπεζας δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διαδικασία. Αν και, όπως μας έχουν πληροφορήσει, τα συμβόλαια αυτά των παλαιότερων ετών μπορεί και να μην βρίσκονται πλέον σε κωδικούς bancassurance της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, αλλά σε άλλα δίκτυα.
Μια διευκρινιστική τοποθέτηση θα ήταν χρήσιμη για όλη την αγορά.
καλημερα σε ολους,
αν αυτα που γραφονται ειναι αληθεια τοτε αυτο σημαινει οτι η ΑΤΕ Ασφαλιστικη, εχει <διαγραφει> πρακτικα απο την Τρ. Πειραιως, απαξιωνεται πληρως και..παει σε εκκαθαριση , αργα η γρηγορα.
Ας ελπισουμε οτι δεν ισχυει κατι τετοιο παντως.
ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Θα αναφερθω στην μεταφορά των συμβολαίων. Εαν ήσουν πελάτης της ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ή κάποιας άλλης ασφαλιστικής εταιρείας που θα έκλεινε μάλλον σε λίγες ημέρες, και ο ασφαλιστής σου σε μετέφερε χωρίς την συναίνεσή σου σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία με συμβόλαιο αυττου με καλύψεις φωτιάς κλοπής και μετά από λίγες ημέρες σου έκλεβαν το αυττο, τι θα λέγαμε για αυτόν τον ασφαλιστή που μετέφερε τον πελάτη του. Θυμάστε τι έλεγαν για τους ασφαλιστές που δεν μετέφεραν τους πελάτες τους από την ΑΣΠΙΣ. Για αυτές τις μεταφορές των πελατών θα θεσπίσουμε άλλον νόμο ή είναι κι αυτές παράνομες ? Μέσα σ όλα αυτά που προσπαθεί να αλλάξει η ΤτΕ για την ασφαλιστική αγορά ας κάνει και κατι ακόμα. Την έγκυρη ενημέρωση του ασφαλιστή και των ασφαλισμένων για την πορεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Οχι να μαθαίνουμε ότι σε 15 ημέρες θα κλείσει μια ασφαλιστική εταιρεία. Αυτό σημαίνει διαφάνεια και σωστή ενημέρωση όλης της ασφαλιστικής αγοράς. Εκτος κι αν πιστεύουν στη ΤτΕ ότι την ασφαλιστική αγορά την απάρτίζουν μόνοι οι ασφλαιστικές εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους. Μέρος της ασφαλιστικής αγοράς είναι και οι ασφαλιστές και οι ασφαλιζόμενοι. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν ασφαλιστικές εταιρείες ούτε ασφαλιστική αγορά. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν κλείσει οι εταιρείες τους και ασφαλιζόμενοι και υπάλληλοι έχουν χάσει χρήματα και δουλειά έχουν ή μεσιτικές ή άλλες ασφαλιστικές σε άλλου το όνομα και το ξέρουμε όλοι μας στην αγορά . Να ασταματήσει κάποια στιγμή το κρυφτούλι με την ΤτΕ τις εταιρείες τους ασφαλιστές και τους ασφαλιζόμενους και μετά να μιλάμε για κώδικα δεοντολογίας και σκάνδαλα μεταφοράς παραγωγής των διαμεσολαβούντων .