Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανευρωπαικό Συνέδριο της CEA που έγινε στην Αθήνα, χθες, 16 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Αppolon Palace στο Καβούρι. Στις ψηφοφορίες που έγιναν για διάφορα θέματα, με τη χρήση ενός remote control που είχαν όλοι οι Σύνεδροι στα χέρια τους, η απάντηση στην ερώτηση ποιο λόγο θεωρούν πιο ουσιαστικό θέμα στο επικείμενο Solvency II, το 79,1% απάντησαν στην “Αύξηση Κεφαλαίου”! Το 2010 το ποσοστό ήταν 64%. Νομίζουμε ότι το θεωρούν το πιο ουσιαστικό γιατί θα προτιμούσαν οι Ασφαλιστικές της Ευρωζώνης να είναι πολύ… λιγότερες από 5.000! Οι άλλες επιλογές ήταν: “Πολύ πιο Αναλυτικές Μέθοδοι Αναφορών”, πιο “Σύνθετο Μάνατζμεντ”. Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Γιώργος Κώτσαλος, ως μέλος του πρώτου πάνελ, ανέφερε ορισμένα στοιχεία που αφορούν την Ελληνική Αγορά και συγκεκριμένα, ότι οι Πολυεθνικές ελέγχουν το 60% των Ασφαλειών Ζημιών και το 40% των Ασφαλειών Ζωής, ότι οι μικρές Εταιρείες χρησιμοποιούν εξωτερικούς συνεργάτες για τις Αναλογιστικές Ανάγκες τους (Outsourcing), αναφέρθηκε στα Ελλείμματα του Επικουρικού, ότι τελικά οι Ασφαλιστικές θα εξουσιοδοτηθούν από την Πολιτεία να συμμετέχουν στα Συνταξιοδοτικά του δεύτερου και τρίτου Πυλώνα και ότι οι προοπτικές είναι καλές γιατί υπάρχει ζήτηση από το κοινό, ωστόσο και οι Κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ο C. Robert Henrikson, πρόεδρος της MetLife, USA, είπε ότι οι Εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ υπάγονται στις 55 Πολιτείες των ΗΠΑ, και χαριτολογώντας τις αποκάλεσε 55 Μαϊμούδες που κάθονται στο σβέρκο μας και αναφέρονται σε ένα… Γορίλα, εννοώντας, τις Ομοσπονδιακές Αρχές και ότι όλες μαζί, στηρίζονται η μία επάνω στην άλλη για να μην κάνουν λάθη, κάτι που δυσκολεύει στις σχέσεις τους με τις Ασφαλιστικές.
Είπε ότι οι Εποπτικές Αρχές δεν φοβούνται τους Συστημικούς Κινδύνους του Κλάδου, στο σημείο που τις φοβούνται οι αντίστοιχες Εποπτικές Αρχές των Τραπεζών. Είπε επίσης ότι στις ΗΠΑ γίνεται πρόοδος στο θέμα της Εποπτείας για τις Εταιρείες που λειτουργούν σε όλες τις Πολιτείες, με στόχο η Εποπτεία σε θέματα “Αρχών” να ενοποιηθεί για να μειωθούν το κόστη και για τις δύο πλευρές (Federal Regulation). Υπογραμμίζουμε ότι η METLife, εδρεύει στη Νέα Υόρκη, οι Εποπτικές Αρχές της οποίας είναι οι πιο αυστηρές από όλες τις υπόλοιπες Πολιτείες και ότι λαμβάνουν πάντα υπόψη τους τις Μεθόδους με τις οποίες χειρίζονται διάφορα Εποπτικά θέματα που προκύπτουν συχνά. Είπε επίσης ο πρόεδρος της MetLife ότι λειτουργεί σε 18 Ευρωπαϊκές Πολιτείες και ως εκ τούτου, το Solvency II τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, παρόλο που θεωρεί ότι οι Εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ είναι πιο αυστηρές στις προδιαγραφές της Εποπτείας που ασκούν.
Ο πρόεδρος της MetLife είπε και κάτι πολύ σημαντικό που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από τους Σύνεδρους οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βαθιά χωμένοι στις πολυπλοκότητες του Κλάδου Ζημιών και κυρίως του Αυτοκινήτου. Δήλωσε. Οι Ασφαλιστές μας προσφέρουν μια πολύ πολύτιμη Υπηρεσία στους Αμερικανούς Πολίτες και κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες που φτάνουν μέχρι τα 75 και τα 80 τους, γιατί τους ασφαλίζουν τη Ζωή για την πληρωμή των Φόρων Κληρονομιάς, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τις περιουσίες τους ανέπαφες! Είπατε τίποτα, σεβαστοί συνάδελφοι, με το πιο συντηρητικό και πιο απαρχαιωμένο σύστημα Ανάληψης Κινδύνων στο Κόσμο;
Αλλά, ας αφήσουμε τις μεγάλες ηλικίες και ας αποφασίσουμε να συγκεντρωθούμε στην Οργανωμένη Ομαδική Ασφάλιση της Ζωής των Ελλήνων με συμβόλαια των 50.00ο έως 250.000 ευρώ σε Κεφάλαια για να προστατεύσουμε τις οικογένειές τους και να τονώσουμε την Οικονομία και από αυτη την πλευρά. Για σκεφτείτε αν είχαμε ασφαλίσει μόνον το 10% του πληθυσμού με συμβόλαια αυτού του επιπέδου τα οποία θα μπορούσαν να πληρώνουν ακόμα και στις μέρες μας, πόσο χρήμα θα κυκλοφορούσε στην αγορά από τους Θανάτους! Πρόκειται για μια Απόφαση και μια Αρχή. Αργά ή γρήγορα όποιο Μάρκετινγκ και αν ακολουθήσουμε, αρκεί να κρατάμε αρχείο, σίγουρα θα ανακαλύψουμε το Σχέδιο που θα Παράγει τα περισσότερα και τα πιο Κερδοφόρα Ασφάλιστρα του Κλάδου και θα δίνουμε νέες προοπτικές Ανάπτυξης σε όλες τις πλευρές. Πελάτες, Εταιρείες, Διαμεσολαβούντες, Πολιτεία. Αναφερόμαστε φυσικά στην ευλογημένη “Ισόβιο” που την έχουμε και σκουριάζει, για να μην πούμε ότι αρκετές Εταιρείες την έχουν καταργήσει!
Ο Sergio Balbinot, πρόεδρος της Generali, που είναι και πρόεδρος της CEA, δήλωσε ότι τα Κράτη πρέπει να λύσουν το θέμα των Συντάξεων και ότι ο Ιδιωτικές Ασφαλιστικές είναι κατά πολύ πιο αξιόπιστες, για αυτόν το λόγο τα τελευταία χρόνια τα Ασφάλιστρα Συντάξεων έχουν αυξηθεί σημαντικά στον Ιδιωτικό Τομέα.
Με την ευκαιρία και μέσα από αυτό το ρεπορτάζ, θα θέλαμε να υποβάλλουμε μια απλή ερώτηση στο πρόεδρο της Generali: Πού οφείλεται κατά τη γνώμη του το πολύ χαμηλό ποσοστό του Μεριδίου της Ελληνικής Αγοράς της Generali Ελλάδος, τόσο στον Κλάδο Ζωής, όσο και στις Γενικές, όταν η διαδρομή της στην Ελλάδα έχει κλείσει πάνω από… 110 χρόνια παρουσίας και όταν το Brand name της Εταιρείας είναι ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο. Τα ποσοστά των Μεριδίων Αγοράς της Generali Ελλάδος και στους δύο κλάδους κυμαίνονται σε μερικές μονάδες που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, τη στιγμή που το 75% των σπιτιών στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλισμένα για Φωτιά και Σεισμό και το 90% των Ελλήνων δεν διαθέτει Ασφάλεια Ζωής πάνω από €5.000 σε Ασφαλισμένο Κεφάλαιο κατά Ασφαλιζόμενο! Πού είναι το Ευρωπαϊκό knowhow στο Μάρκετινγκ των Ασφαλειών που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια παρθένα Αγορά που τα τελευταία 50 χρόνια παρουσίασε τεράστια οικονομική ανάπτυξη! Είναι μια εύλογη ερώτηση που συχνά-πυκνά έρχεται στις συζητήσεις από παράγοντες της Αγοράς και μια ουσιαστική απάντηση θα έλυνε πολλές απορίες. Έτσι για την Ιστορία του Κλάδου.
Να με συγχωρέσει ο Πρόεδρος της MetLife USA, αλλά οι πολιτείες είναι 50 και όχι 55. Άρα και μαϊμπύδες είναι 50.